В руския ефир: Дали да не освободим Финландия?

"Финландия исторически е наша земя" е част от реакциите
Обновена: 6 апр 2023 07:13 | 6 апр 2023 07:00, Елка Василева
402
В руския ефир: Дали да не освободим Финландия?
Снимка: архив, БГНЕС

В руския ефир се чуват крайни реакции и заплахи заради приемането на Финландия в НАТО - от "Финландия исторически е наша земя" до "Трябва да освободим братския финландски народ".

Още по темата
Дали да не освободим Финландия? Такава дискусия се проведе в руската държавна телевизия по повод приемането на скандинавската страна в НАТО.

"Дайте първо да освободим останали"

В студиото гостува Дмитрий Абзалов, президент на Центъра на стратегическа комуникация, според когото в страната цари хаос и Финландия "вече се намира извън наш контрол". Водещата Олга Скабеева в отговор уточнява, че "Финландия исторически е наша земя". В диалог със зрител в публиката Скабеева добавя: "Трябва да освободим братския финландски народ", пише германският "Франкфуртер Рундшау", цитиран от Дойче веле.

В тази телевизионна дискусия Абзалов възразява на водещата и обяснява, че руските въоръжени сили трябва да се съсредоточат върху сегашните бойни действия, които нарича "специална военна операция".

"Дайте първо да освободим всички останали, пък след това ще се занимаваме с братския финландски народ", казва президентът на Центъра за стратегическа комуникация, цитиран и от руски медии. Абзалов изказва и съмнението, че освобождаването на Финландия едва ли ще се осъществи в рамките на нашия живот. "Грандиозни планове, желаем щастие", обобщава водещата Скабаева.

Кремъл заплаши с контрамерки

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира приемането на Финландия в НАТО като "посегателство срещу националните интереси на Руската федерация", съобщи руската агенция "Интерфакс". На пресконференция в Москва журналистите го попитаха дали влизането на Финландия в НАТО не е политическо поражение, след като "специалната операция" в Украйна е била насочена тъкмо срещу разширяването на НАТО. По думите на Песков влизането на Финландия в Алианса било посегателство срещу националната сигурност на Русия, което я принуждавало да вземе съответните мерки.

Говорителят на Путин все пак уточнява, че "ситуацията с Финландия е коренно различна в сравнение с тази с Украйна". "Първо, Финландия не се превърна в "Антирусия", с Финландия ние нямаме спорове", казва още Песков.

Той уточнява, че Москва внимателно ще наблюдава какво става в северната ѝ съседка и ще вземе всички необходими контрамерки - в зависимост от това дали там ще бъдат разположени оръжия и ще се изгражда инфраструктура, които биха създали опасност за руската граница. Както е известно, тази граница е дълга 1340 километра. Досега Русия граничеше с пет натовски държави - Норвегия, Латвия, Естония, Литва и Полша. Общата дължина на границата между Алианса и Русия беше 1215 километра. След приемането на Финландия в НАТО тя се удвоява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
32
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Помислете си ако например Мексико се присъедини към военна организация заедно с Русия какви коментари в САЩ ще има. Естествено че влизането на Финландия в НАТО е заплаха за Русия. И финландците нищо няма да спечелят от това.
243
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 265. Да, Финландия унижи великата съвеЦка армия, като и даде 11% от територията си.
242
1
 
1
 
! Отговори
джо преди 1 година
Тази , Анонимник ...Тази, много скоро...
241
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбират ли, че руснаците се бъ3uкат с тях?
240
27
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Още един сателит на САЩ, който ще харчи милиарди за американско оръжие. Да им е честито. Г'лупаците не трябва да се поливат, те сами си растат.
239
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрогаря Путин си мисли ,че само той може да плаши ето ти Финландия 300000 войника и техника много най-модерна той ако тръгне срещу тях не знам дали помни историята ,че Сталин закопа 1 млн. тела през втората световна война там и великата съвеЦка армия беше унижена.
238
6
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Медведев каза:"Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на сухопътните граници на алианса с Руската федерация ще се удвои. Естествено, тези граници ще трябва да бъдат укрепени. Никакъв вид неядрен статут на Балтийско море вече не може да бъде обсъден - балансът трябва да бъде възстановен"
237
1
 
10
 
! Отговори
Днес - география? преди 1 година
"Северната съседка на Москва" - Финландия е на запад от Русия, на север е Ледовитият океан, докога с тези грешки?
236
19
 
4
 
! Отговори
Да им е честито преди 1 година
Да им е честито на финландците. Досега, след края на Втората световна война, Русия с нищо не ги е заплашвала. В НАТО е лесно да се влезе, но трудно се излиза. Яхнаха ли ги САЩ веднъж, ще ги карат да плащат за американско оръжие довека. Американците от никъде не са си тръгнали доброволно.
235
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Путин Хрес Спасител Онзи ден, гледам, една бюлетина, сички партии задраскани, а отдолу с номерче добавено моето име Путин. ----------- вероятно е на някой инфлуенсър като тротинеткаджията, чеченеца или най-обикновен копейкаджия.
234
1
 
23
 
! Отговори
Не! преди 1 година
Яли са един път фински *** и пак ще го папкат, оздрави от Симо Хаюха ;)
233
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До джо Колкото и да ревете бахмут ще го приключат. ------- коя година бе oвньo?
232
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борис Немцов правилно беше казал за гнома- дребничко,страхливо,отмъстително!
231
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руските затворници се раздават листовки, в които са посочени четири "горещи" точки и пандизчиите трябва да изберат една от тях: Бахмут, Въгледар, Авдиевка и Лиман.
230
5
 
1
 
! Отговори
джо преди 1 година
Тези Анонимник ги плямпай довечера ,като седнеш да си пиеш шльокавицата, Изчакай само твоите смелчаци да си покажат носа насред полето, такъв ще им го настрелят, че чак свят ще им се завие...То е много лесно като се скриеш в града между мирните жители, ама при тази" атака" жени и деца ли ще тикат напред? Изчакай няколко дена и ще видим как ще завиете на умряло...
229
3
 
19
 
! Отговори
ПРАВИЛО преди 1 година
ЩОМ РУСКИТЕ ФАШИСТИ ПИЩЯТ,ЗНАЧИ СЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩО ХУБАВО!
228
3
 
19
 
! Отговори
Горките преди 1 година
Финландци....Като ги гледам как се натискат за руско "освобождение"...
227
4
 
22
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 1 година
Май трябва да освободим планетата от Русия.
226
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва се подготвя украинската офанзива на смелите и достойни украински воини, които скриват шапката на българския воин и в най-малките детайли. Украинските воини нямат нищо общо с полсушните и подчитени български воини, които допуснаха червената армия да ги прегази и да инсталира свое червено правителство за векове наред, отнел българските традиции и морал в хората да не могат да направят разликата между бияч и бит, между изнасилвач и изнасилван, между грабител и ограбван, между убиец и убиван
225
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терористичната империя Русия има да връща много земи. Най-сетне трябва да се освободят китайските земи откъм Китай, които Русия безмилостно завладя. После трябва да се надигнат монголците и да обявят независимост в изконните си земи. И после трябва също да се надигнат и най-малкоите народи, които под веригите на тази кръвожадна империя. Моллдовци, българи, беларуси и всякакви други. Време за истинското освобождение.