Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?

Засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер"
11 апр 2023 07:11, Нели Христова
332
Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?
Снимка: YouTube

Нова руска паравоенна групировка набира все по-голяма мощ и популярност. Милицията "Конвой" е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.

Сергей Аксьонов е един от любимците на Владимир Путин, припомня БНТ. От 2014 година той оглавява проруската местна власт в Крим, а от края на миналата година добави към биографията си званието основател на паравоенната групировка "Конвой".

"Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим.

Според западното разузнаване заради все по-задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация "Вагнер" и Кремъл Русия се опитва да насърчи появата на нови наемнически групировки.

За "Конвой" се твърди, че в момента е във възход. Че засега разполага с около 300 бойци, с тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от "Вагнер". Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на "Конвой" вече действат и в Херсонска област.

"В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним", каза още Сергей Аксьонов.

Заплащането в "Конвой" е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

Създаването на паравоенни групировки в Русия не е новост. В Украйна, освен "Вагнер", действа и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Общото между групировките е, че основателите им са влиятелни в Русия личности - политици или бизнесмени. Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер". Предположенията на анализаторите са, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И най-вероятно, докато усилията на "Вагнер" са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на "Конвой" ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частна армия лесно се прави и трудно се разваля. Някой се готви за гражданска война в Русия
26
2
 
1
 
! Отговори
Да преди 1 година
Супер....
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статийката е поредния пропаганден напън, с опит да му се придаде сензационност. И непременно клишето - "любимецът на Путин". Частни армии в Русия имат всички големи и богати организации - примерно Газпром, Татнефт и още поне 20 други. Тези военни организации се използват за охрана на трасетата на газопроводи, нефте проводи и техничските им съоръжения. През Януари е взето решение тези частни армии да вземат участие във войната в Украйна с част от личния си състав.
24
11
 
2
 
! Отговори
Петров преди 1 година
според западното разузнаване запада и зеленски вече са се наср"""""ли от страх и се чудят с какви глупости да се оправдават
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение под чие име ще бъдат изтребвани руснетата! Важното е да е ефективно на групички, както групировката Конвой!
22
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КАЗВА СЕ КОН ВОЙ- ЗАЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ ГИ КАРАТ НА ЗАКОЛЕНИЕ КЪМ ФАБРИКАТА ЗА ЛЕПИЛО В БАХМУТ
21
10
 
5
 
! Отговори
нато преди 1 година
И в натовска България има нова паравоенна групировка, създадена от форумни агитатори , подпомагана от Козяк , с едничката цел да громи Русия. Нашите смели агитатори са приели гръмкото име "Пръдльовците" за групировката си и основния арсенал от оръжия с, които разполагат са : пълна епилация , маникюр и педикюр на бойците (желателно в синьо и жълто) .По тоя начин разгрома на Путин е гарантиран !
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия започна пълномащабно нашествие в Украйна на 24 февруари 2022 г. и оттогава Украйна се защитава. Невярното твърдение, че Украйна е агресор, е класическа прокремълска тактика за манипулиране, така че да се представи Русия като жертва и да се отклони вниманието на обществеността от нейната агресия. Въпреки че това послание е очевидно абсурдно за по-голямата част от света, за все по-херметизираната информационна среда в Русия то служи като събирателен призив за мобилизиране руските роби
19
4
 
13
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 година
Нова порция фъртилайзъри за украинския чернозем.
18
9
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 1 година
Само ти не си разбрал, че Путин не е нападнал Украйна, а си защитава границите. След като струпаха оръжия и враждебни фашизирани азовски и десно секторни елементи и поздрав стана слава украине и ако не отговориш героем слава, тежко ти и горко. Това много преди войната. Положението беше станало нетърпимо за рускоезичното население. По-добре обяснете кого защитават щатите в Ирак, Сирия, Либия и много други страни с които не граничи и там няма американци, чиито права са застрашени. Ще ли ми обясни
17
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Психото в Мордор - "...Немаме хора. Свършиха бурятите, брадатите и пандизчиите. Пригожин и в Африка ходи да търси, ама и черните не искат..." :)))))))))))))))))))
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като нямаш силна национална армия правиш частна армия.
15
6
 
14
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Бай Дрън 10 Само ти не се разбрал че Путин нападна Украйна , а не обратното.Няма по лошо нещо от войната , защото се извършва от хора , не е природно бедствие , а човешко бедствие.
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ша и главатарот на тоз кoнcки вой? Лавров ли?
13
10
 
16
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 5 ВОСР , убиват царското семейсво За 100 г от тогава какво даде Русия на цивилизацията ? Нищо. Една голяма нула. Останаха си при-ми-тиви.Заплахи , ядрено оръжие и върховото постижение война.
12
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парламентът на Украйна ,забрани да се снимат гробищата и да се публикуват снимки.Що ли?
11
17
 
16
 
! Отговори
съпоставка преди 1 година
Ама, те украинците убиха за 8 г. 14 000 души----- а сега на ден по 500 загиват руснаци и досега руснаците са загубили убити и ранени близо 200 000 души----Де е Киро на кирия.... Тези цифри ясно говорят, че основната причина да има война е самовлюбеността на Путин и увереността му, че е умен, далновиден, прозорлив, тактичен, мъжествен---бих добавил и по песента от съветските времена--др. Сталин /Путин/ вие сте голям учен....
10
11
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Една година чакаме да дойде добра новина от Русия , и няма и няма.
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей за 300 войника такъв рев - те американците имат 100 бази по цял с по 1000 и дума не обелвате - всеки има право като го прави със собствени пари- айде у лево
8
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднодневка.... ВСУ ще го скършат за броени дни.