Всемогъщият Путин: Войниците в Украйна получиха икони с образа на президента

Представители на "Единна Русия" отрекоха да са изпращали иконите
20 апр 2023 19:33, Нели Христова
147
Всемогъщият Путин: Войниците в Украйна получиха икони с образа на президента
Снимка: Twitter

Твърди се, че руските войски в Украйна са получили религиозни икони с образа на президента Путин за православния Великден.

Иконите изобразяват Путин в син костюм с червена вратовръзка и думите: "Всемогъщият Владимир Путин". Твърди се, че те са били изпратени от неговата управляваща партия "Единна Русия" до мобилизирани войски, служещи в Южна Украйна, според видео, публикувано в услугата за съобщения Telegram. "За молитви", гласи бележка, прикрепена към иконите.

Пакетът съдържал също светена вода и консерви. "Колкото и голям патриот да съм, това е скапано", казва един войник. Видеото предизвика подигравки в социалните мрежи. Православните християни отбелязаха Великден в неделя.

Представители на "Единна Русия" отрекоха да са изпращали иконите. "Това е евтин трик на враговете на нашата родина", твърди партийният служител Вячеслав Григориев.

 

Новината за иконите с образа на Путин дойде след като руският президент подари на военни командири в Южна Украйна копие на вековна икона по време на, както каза Кремъл, пътуване до окупираната територия.

Въпреки че някога е бил офицер от КГБ в Съветския съюз, официално атеистична държава, Путин е сключил съюз с могъщата Руска православна църква, откакто дойде на власт преди 23 години. През 2011 г. главата на църквата патриарх Кирил описа управлението на Путин като "Божие чудо". Кирил също нарече войната в Украйна битка срещу "тъмните сили", като същевременно твърди, че руските войски, които умрат в битка, ще бъдат "опростени".

Срещу войната обаче се обявиха десетки обикновени свещеници. Повече от 170 подписаха отворено писмо, призоваващо за изтегляне на руските войски миналата година, докато други използваха своите проповеди, за да настояват за прекратяване на конфликта.

През февруари на Йоан Ковал, свещеник в църква близо до Москва, му беше забранено да провежда богослужения, след като замени думата "победа" с "мир", докато четеше "Молитва за Света Русия" на своето паство. Молитвата в подкрепа на "защитниците на отечеството" на Русия беше прочетена за първи път от Кирил през септември.

Въпреки молитвите на Кирил, силите на Путин претърпяха серия от унизителни поражения на бойните полета в Украйна и войната се върна у дома в Русия. Серия от удари с украински дронове дълбоко в Русия и убийствата на двама видни провоенни фигури доведоха до отмяната на годишното събитие за Деня на победата следващия месец.

Маршовете на Безсмъртния полк, където руснаците държат портрети на членове на семействата, загинали през Втората световна война, се провеждат от 2012 г. Организаторите казаха тази седмица, че те няма да се проведат тази година поради съображения за сигурност.

Някои критици казаха, че истинската причина за отмяната е, че Кремъл се притеснява, че хората ще излязат по улиците с портрети на роднини, загинали в Украйна. "Мащабът на военните загуби ще бъде видим", пише Елвира Вихарева, опозиционен активист, цитирана от The Times. "И безсмъртният полк щеше да се окаже наистина много смъртен."

Парадите за Деня на победата, включващи войски и военна техника, също бяха отменени в градовете близо до границата на Русия с Украйна. Главният парад на Червения площад все още трябва да продължи, както е планирано на 9 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Българска чебурашка преди 1 година
Няма как, струва скъпо войната, трябват жертви, едни ще жертват трета яхта, други следващата гимнастичка а някоя ще ги пази лист хартия.
98
4
 
8
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Путин е един жалък поплювко, страхливец и убиец!
97
10
 
11
 
! Отговори
Ахахаха преди 1 година
Ква украинска пропаганда бе?! Същата "икона" я има в църкви из цяла терорусия!!!!Искате да кажете, че тия дето са способни да наредетя рисуването на джуджето в храмове,не са способни да изпратят "иконите му" на пушечното месо на фронте?!?! По зле са от талибаните тия!
96
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иконата помогнала да вземат бахмутската гара за 73-и път.
95
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киностудия зеленски пак се престарава
94
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаре, не ви ли харесва факта; "... по-добре от белгийските благородници, дето около 1900г. за Коледа са получавали отрязани крайници на децата-роби в Белгийско Конго, пратени им от визионера на белгийските либерали Ги Ферхофстад; или бащата на председателя на ЕС Шарл Мишел - крал Леополд II."? Факти, факти.
93
11
 
12
 
! Отговори
Зе преди 1 година
Киевската пропаганда е като децата, няма спирачки.Колкото е по-гнусна, толкова повече се харчи.
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
свети Утин - Алах да го възнеси
91
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ли водка трябва да си изпил за да си окачиш това нещо на стената? А може ако всяка сутрин палиш свещи и се молиш пред него? Литър стига ли?
90
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайдееее... а Путин юнген и СС кога ще има? Че този от ден на ден заприличва на един чичко с едни мустачки. И двамата в един момент се взимат да богове и поне за първият знаем как свърши историята.
89
12
 
14
 
! Отговори
Тва ясно! преди 1 година
Разоръжаването на Расия върви по план.Кога ще цепим Раша на малки гасударства е по важно?
88
6
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 87 И Борисов работеше за България , ама ей го на.Намери се един Румен и съсипа работата.Сега се усмихва на Бойко и едва не тегли една майна на тези от ПП.Нали забелязахте ?
87
5
 
10
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
И параклис да направят на Путин. На там отиват нещата.
86
3
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Къшмеррр! Къшмеррр !
85
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, пак по-добре от белгийските благородници, дето за Коледа са получавали отрязани краъници на децата-роби в Белгийско Конго, пратени им от визионера на белгийските либерали Ги Ферхофстад; или бащата на председателя на ЕС Шарл Мишел - Леополд II.
84
15
 
7
 
! Отговори
стар чвор преди 1 година
ако не беше Руският Цар , още щяхме под турско робство --неблагодарни момчета и агите щяха да оправят жените ви , против освободителя ни вървите бе, не ви ли е срам
83
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това пък как си го изсмукахте от пръстите? И сигурно точно така ще да изглеждат иконите. Това да не го е нарисувал някой първокласник? Аман вече от измишльотини. Много сте несериозни.
82
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баща и син оряли нивата си. Синът рекъл: Тате виж, дърт русофил. И двамата си строшили лопатите по чугунената му тиква.
81
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърди се...благодаря. До тука. И ако мен някой ме нарисува така, ако съм на Путин на мястото ще го гръмна публично на Червения площад.
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от некста тв дето излъчва от Полща на руски пълна пропаганда