Битката за Бахмут: Русия атакува, Украйна се държи, но докога?

Силите на Киев са отблъснали общо около 45 атаки
24 апр 2023 08:11, Александър Попов
535
Битката за Бахмут: Русия атакува, Украйна се държи, но докога?
Снимка: БГНЕС

Русия обяви, че нейните сили са напреднали в Бахмут, докато украински висш командир каза, че неговите сили държат фронта в града, предаде Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са се укрепили в два блока в западните квартали, а въздушнодесантни части осигуряват подкрепления на север и юг. Русия смята Бахмут за ключова точка за настъпление в източна Украйна.

Командващият украинските сухопътни войски Олександър Сирски публикува в Телеграм снимки, на които той и трима мъже без униформи гледат карта с надпис "Фронтова линия на Бахмут. Нашата отбрана продължава".

"Ние удряме врага, често неочаквано за него и продължаваме да контролираме стратегически линии", е написал украинският командващ, цитиран от Ройтерс.

Агенцията не е могла да потвърди информацията за развитието на бойното поле.

Ръководителят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин твърди, че „Вагнер“ контролира 80 процента от Бахмут. Киев неколкократно отрече твърденията, че украинските сили се оттеглят от там.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща защитата на града да бъде удържана.

„За нас е невъзможно да се откажем от Бахмут, защото това ще разшири битката и ще даде шанс на руските сили и Вагнер да завземат още наши земи“, каза Зеленски в интервю за телевизионния канал Ал Арабия, публикувано в неделя.

Назначеният от Русия ръководител на украинската Херсонска област отрече вчера съобщение на Американския институт за изследване на войната, според което украинските сили са заели позиции по източния бряг на река Днепър.

Владимир Салдо написа в своя Телеграм канал, че на левия (източния) бряг на Днепър няма вражески сили и че руската армия напълно контролира тази територия.

Наталия Хуменюк, която е говорителка на южното украинско командване, нито отхвърли, нито потвърди тази информация.

В неделя руските сили са извършили многобройни атаки в градовете Авдеевка и Бахмут, предаде ДПА, като се позова на украински длъжностни лица.

Силите на Киев са отблъснали общо около 45 атаки, съобщи украинският генерален щаб. За руски атаки се съобщава и в Мариинка.

Според украинския генерален щаб 35 села в Херсонска област са били обстрелвани от руската артилерия.

Руски военни пък съобщиха за украински артилерийски атаки в Донецк и района на Донбас, съобщава ДПА.

Руската армия се готви да щурмува източния град Вухледар, съобщава още агенцията, като се позовава на украински военни. Намиращ се в югозападната част на Донецка област, градът е подложен на тежък обстрел през последните дни, заяви регионалният военен говорител Алексей Дмитрашковский. Само в събота градът е бил атакуван шест пъти от руските ВВС, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
3
 
1
 
! Отговори
Докога ще чакаме? преди 1 година
Украинската армия е обучена професионално и снабдена с най-модерните американски оръжия (старите на склад де изчерпаха), финансови инжекции от НАТО и Англия, дарения от ЕС, Япония, Южна Корея, Австралия и десетки демократични страни...Чакаме завладяване на Русия!
414
7
 
1
 
! Отговори
опааа преди 1 година
До Немската армияМинистрите на отбранато не воюват. Воюва обикновеният немец. А той когато нещо прави, прави го професионално. Руската армия събира от кол и въже пияници, а сега и престъпници. Да ти подскажа още нещо - Япония за няколко месеца ликвидира 330000 руска армия, потопява целия тихоокеански флот, завладява Портартур и Русия губи огромни територии. Очевидно освен соц-учебници нищо не си чел. Ами прочети - то сляпото окато става.
413
13
 
4
 
! Отговори
Сега да те светна преди 1 година
Почти позна.Цивилизационен е не защото подкрепя Украйна,а защото има течаща вода и болници. А тия дето подкрепят Русия, освен Китай и Беларус - нямат !
412
2
 
6
 
! Отговори
Немската армия преди 1 година
Опа, читателя, а ще споделиш ли и нещо актуално за немската армия..И по-специално за последните им министри на отбраната..
411
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С една дума , НАТО загуби !
410
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изходът е ясен от самото начало , защо гинат невинни жертви !
409
20
 
8
 
! Отговори
Бахмут преди 1 година
Епични битки за Бахмут--Вердюн през ПСВ и Сталинград явно нищо не са . Слава на руската армия превзе още една улица....
408
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една шепа затворници изтребиха половината украинска армия,а *** укри продължават да изпращат на сигурна гибел и резервите си.
407
25
 
11
 
! Отговори
рушките мелези преди 1 година
едностаен, или двустаен апартамент превзеха опят.....някой от безплоднитеПлоскоземи знае ли
406
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нападението на източния бряг на Днепър се изразява във една надуваема лодка, която под обстрел и от двете страни преминала реката. След това украинците се предали. Арестували ги и ги накарали от затвора да отидат на фронта. Не искат да ги разменят като пленници. Изглежда че киевските джуджета са в паника и лъжат даже спонсорите си от ISW. Не ми се вярва института за изследване на войната да лъже.
405
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягат като овци укрите, а продажните медии се опитват да го представят като геройско отстъпление хах
404
21
 
14
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
От 8 месеца превземат Бахмут, а през последните 2 месеца са превзели 2 апартамента. Това е победа. До края на годината има още 8 месеца и Лисабон, и Ламанша ще бъдат превзети. Браво, так держать.
403
16
 
15
 
! Отговори
монголоидите преди 1 година
превзеха ли още един панелен блок, или трябва да чакам още една година?
402
21
 
13
 
! Отговори
До 435 преди 1 година
В Масква ще е интересно, като дедо Жо я окупира!
401
10
 
22
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Бахмут де факто украинците го напуснаха. Оставиха две бригади, а Вагнер не бързат. Интересното ще е другаде, но не се знае още къде!
400
6
 
18
 
! Отговори
до ЧИТАТЕЛ преди 1 година
абе аз се сещам за едни обосралис немци начело с генерала си пред Сталинград
399
24
 
15
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Такт вече се излагат много! Банда нег.одн.ици ...направо се подиграват на мух.лясалите руски мозъци там! Първо трябва да се спре снабдяването с всичко, вкл. и храна и вода отвън..Да се даде време на цивилните да напуснат града преди това, разбира се - ако това не стане, целите свят ще види какви убийци са украинските войски там, заставящи хората да не напускат града...Веднага трябва да се поискат санкции за Украйна!..После трябва да се действа умната - тези мо.шеници винаги ще търсят слабо място
398
15
 
12
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ до русофила преди 1 година
До Българи за РусияНикой няма да я пипа, защото там всичко смърди, по-далеч от тези които освен да грабят и убиват, друго не знаят.
397
27
 
14
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Този Бахмут колко милиона кв. километра е? Месеци наред го превземат.Немската армия през ВСВ марширувайки за 4 месеца стигна Москва, завземайки огромна територия и около 4 милиона пленници,(от непомедимаота Червена армиа!) , а след това завзе и Кавказ.
396
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛАВА НА ЦЕНЗУРАТА И ПРОПАГАНДА! СЛАВА НА ПРАЙДОВЕТЕ, МАЛЦИНСТВАТА, НА ФАЛШИФИКАТОРИТЕ НА ИСТОРИЯТА НИ, СЛАВА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ, СЛАВА НА ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА, НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА БЕДНОСТТА НА ЦЯЛ НАРОД, СЛАВА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА МИГРАЦИЯ ЗА МИЕНЕ НА ЧИНИИ И ГЛЕДАНЕ НА СТАРИ ХОРА... СЛАВА НА ПОГАЗЕНАТА НИ КОНСТИТУЦИЯ И КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА!