Москва: Българин е участвал в готвено нападение в Крим

Прекъснали канал за експлозиви и компоненти за взривни устройства от България
Обновена: 3 май 2023 11:25 | 3 май 2023 11:25, Елка Василева
259
Москва: Българин е участвал в готвено нападение в Крим
Снимка: архив, БГНЕС

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила подготвян от украинското военно разузнаване опит за ликвидиране на лидери на окупирания от Русия украински полуостров Крим, съобщи ТАСС.

Организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец, съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСС, който заяви също, че сред седемте задържани има и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства.

Освен това е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически печки.

"Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е пресякла дейността на агентурна мрежа на Главното управление на отбранителното разузнаване на украинското министерство на отбраната, която е планирала серия от привличащи общественото внимание диверсионни и терористични актове на територията на" окупирания Крим, според ФСС. Според руската служба за сигурност мишена на атаките са щели да станат ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко.

Освен това цел на подготвяните терористични нападения са били обекти от транспортната инфраструктура на полуострова.

"Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийства на високопоставени длъжностни лица е Роман Машовец, офицер от активния резерв на военното разузнаване на Украйна, който от 2020 г. заема длъжността заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски", според ФСС. Освен това Машовец е "близък сътрудник на началника на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов", според същия източник.

В района на операцията са задържани членове на дълбоко законспирирана разузнавателна група на Министерството на отбраната на Украйна - шестима руски и украински граждани, както и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Прекъснат е и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия, прикрит като доставка на електрически печки, посочва източникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази нощ е извършено поредното нападение срещу обекти в Украйна с помощта на планиращи боеприпаси. Експлозии са чути в Киевска, Запорожка и Днепропетровска област на Украйна. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили: "САЩ не се стремят към война с Русия, но обръщат внимание на възможността за ескалация на конфликта в Украйна." Тази нощ в Русия на Таманския полуостров (Краснодарски край) е избухнал резервоар за гориво. Все още няма официална информация, но предварителната причина за експлозията е нападение от украински дрон.
95
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В района на Запорожие Киевската хунта активно се готви за настъпление. Фашистката craH разположи зомби нацита и бронирана техника до предния край на линията на съприкосновение. Луганско направление. На Купянския и Лиманския участък на фронта има укрепване на позициите на противника поради прехвърляне на допълнителни сили и военна техника. Има вероятност фашистката гмеж да се опита да нанесе удари в посока Сватово, Лисичанск и Соледар през следващите седмици.
94
3
 
12
 
! Отговори
Войн преди 1 година
До Анонимен 97 - Керванът не е тръгнал още. Има броени дни. Керванът ще е украински и бронекопитен, ще мели наред и милост няма да има. За Крим, забравете, като за Бахмут. Скоро ще видите цялата НЕмощ на Расийската Педерацийка.
93
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новини от Бахмут. В западната част на града вагнеровците продължават постепенното си настъпление по улица Победи. Също така, ожесточени битки се водят на улица Освободителите на Донбас - една от последните ключови опорни точки на фашистката гмеж в града. Донецко направление. В участъка на Авдиевка руските части продължават атаките близо до магистрала Н-20 западно от Новобахмутовка. Като цяло няма големи промени в тази област.
92
0
 
0
 
! Отговори
До Учител преди 1 година
Глупости!
91
1
 
16
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
Путин е най-големият приятел на НАТО, на САЩ и на ЕС. Удвои и утрои печалбите им от оръжия, увеличи НАТО с две държави, спечели омразата на целия свят към Матушката Блатная, изпотрепа сумалък голобради войни, чели за войни и гледали филми за ВСВ. Защо мразите Путин, та той е най-великият поддръжник за развитието на КАПИТАЛИЗМА и пълното крушение на Рассия.
90
3
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Нищо и никой не са заловили тези ***, посмешиште са жалките руснаци
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойкикев, ти ли си?
88
7
 
10
 
! Отговори
Учител преди 1 година
Дори и да е вярно, е похвално. Русия е изконен враг на България. Казали са го Ботев, Минчо Кънев, Захари Стоянов и много наши истински български патриоти.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да се отрече че Путин им свърши страхотно добра работа на американците с тази война.Да го почерпят.
86
3
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Брей тези руснаци много са добри велики нямат равни, големи са тези пиянки
85
3
 
2
 
! Отговори
реалност преди 1 година
н пожелавам на никои русофоб или русофил да е на мястото на задържаните особено като заминат на по4ивка в колониите в сибир където да 4акат русия да се разпадне путин да го осъдат а зеленски да приеме парада на победата над русия в москва 11
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, изгоря още един грантаджия. Както се досещате, за да функционира подобна група е необходимо солидно външно финансиране.
83
5
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 1 година
Великата Украинска Офанзива ще стартира на най-великата дата за СеСеСеРейницата 9-ого мая. Крийте джуджето, че някой дрон може да го скъси наполовина.
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
република Крим... що за рашистка глупост
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сигурно е на гешеф атентатора
80
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще бъде разделена на ПЕТ независими държави ...Путин ЩЕ изгние в затвора В Хага...
79
7
 
5
 
! Отговори
ПТН-ХЛО преди 1 година
Пък ако случайно е вярно би било повод за гордост!
78
0
 
8
 
! Отговори
Сливаря преди 1 година
Споко, отдавна ги снабдяваме с боеприпаси, противотанкови и противопехотни мини и никой не е питал дъ пРезидентЪТ и неговите ДС инструктори дали дават съгласие или НЕ. Никой не ги базари за сливи.
77
7
 
4
 
! Отговори
ПТН-ХЛО преди 1 година
Разбира се това е партенка, като доставения през България взрив за моста на путин. Предназначена най-вече за повдигане на духа на българската московистка мършиада. Тя в последно време е много активна, но изживява последните си дни - така или иначе вече паре вече нема, логистиката е силно затруднена, идеологическата обосновка остана само през интернет, при това само за тези които поназнайват руски да гледат канал пьервъй в браузер. И поклонение пред циpея на съвецката армия няма да има.