Москва: Българин е участвал в готвено нападение в Крим

Прекъснали канал за експлозиви и компоненти за взривни устройства от България
Обновена: 3 май 2023 11:25 | 3 май 2023 11:25, Елка Василева
259
Москва: Българин е участвал в готвено нападение в Крим
Снимка: архив, БГНЕС

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила подготвян от украинското военно разузнаване опит за ликвидиране на лидери на окупирания от Русия украински полуостров Крим, съобщи ТАСС.

Организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец, съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСС, който заяви също, че сред седемте задържани има и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства.

Освен това е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически печки.

"Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е пресякла дейността на агентурна мрежа на Главното управление на отбранителното разузнаване на украинското министерство на отбраната, която е планирала серия от привличащи общественото внимание диверсионни и терористични актове на територията на" окупирания Крим, според ФСС. Според руската служба за сигурност мишена на атаките са щели да станат ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко.

Освен това цел на подготвяните терористични нападения са били обекти от транспортната инфраструктура на полуострова.

"Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийства на високопоставени длъжностни лица е Роман Машовец, офицер от активния резерв на военното разузнаване на Украйна, който от 2020 г. заема длъжността заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски", според ФСС. Освен това Машовец е "близък сътрудник на началника на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов", според същия източник.

В района на операцията са задържани членове на дълбоко законспирирана разузнавателна група на Министерството на отбраната на Украйна - шестима руски и украински граждани, както и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Прекъснат е и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия, прикрит като доставка на електрически печки, посочва източникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе къде са в реалния живот русомразите че не ги срещам, всички са русофили хахахакак е прадедо Биден, последните му изказвания казват че са:1. Глобалното затопляне е един мит, ние всички знаем че това е измислица.2. Ама как ще се кандидатирам за президент като всички знаем че Тръмп ще спечели.
115
0
 
8
 
! Отговори
Военен географ преди 1 година
Путин анексира територии в Украйна и ги обяви за Съветски такива. Каза още, че ще гръмне атомни боНби, ако някой нападне руска територия, но както се вижда украинците вече бият по руската територия. Къде са на Путин атомните орУжия? Нещо май са сдали багажа, като великата Му бронетанкова техника и нефелни солдати.
114
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сороситее са малко випиените им много...
113
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът не мери с един аршин косоварите и сърбите босненските муслимани и босненските християни, израелци и палестинци... всичко се мери с двоен аршин...а сега го изтрийте защото не е верно нали?
112
7
 
2
 
! Отговори
До ето посмейте се преди 1 година
Смеха го пазим за контраофанзивата. Ще хвърчат рашки и фуражки яко... :)))
111
11
 
4
 
! Отговори
Ето посмейте се преди 1 година
В боевете бяха унищожени нови чужди наемници. Американският неонацист Едуард Уолтър Уилтън, идеологически антисемит и почитател на Хитлер, беше унищожен в Бахмут; Колумбийският ветеран Уилфридо Карабало Ромеро е убит някъде в Донбас; Грузинският нацист Арсен Кецбая по прякор "Пиковий" от Зугдиди е ликвидиран в Бахмут.
110
11
 
5
 
! Отговори
Ето посмейте се преди 1 година
Държавният департамент на САЩ потвърди денацификацията на двама наемници. Неонацистът Едуард Уолтър Уилтън отиде при Бандера - той беше унищожен в района на Артемовск. Елиминиран е и бивш високопоставен офицер от морската пехота на САЩ, Грейди Курпаси. Той беше обявен за изчезнал от пролетта на 2022 г., подробности за денацификацията му не бяха разкрити.
109
12
 
4
 
! Отговори
Ето посмейте се преди 1 година
Jackson Hinkle - Американски журналист на линия. Когато Русия освобождава нови територии в Украйна, те строят паркове, детски площадки, театри, спортни комплекси и безплатни домове за жителите. Когато Украйна си връща територии, те извършват репресии, жестоко се отнасят(ослепяват, убиват) и ги използват в качеството на жив щит.
108
0
 
6
 
! Отговори
АстронаФт преди 1 година
До 117 -- Колега, и аз ще ти прасна една дърта съветско-руская лъжа - "Космическите вайски", които в момента са паркирали на обратната страна на Луната и отчасти на двете луни на Марс, Фобос и Деймос ("Страх" и "Ужас")
107
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим е руски и руски ще си остане! Питайте Хрушчов, той най-добре знае чий е Крим!
106
1
 
1
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
Като искаш бегай, некой да те е спрял ДрогарЧо.... На мен и така ми е добре.
105
0
 
1
 
! Отговори
Емили Тротинетката преди 1 година
Вуггаросс нами мини . Паулос Меллас , Германос Вангелис..Слава России .
104
2
 
9
 
! Отговори
Бегущий преди 1 година
До Анонимен 104 -- Другари, бягайте да бягаме, докато кримчанския мост все още стои на ногата си, защото след това ще требе да ползваме, надуваеми гуми, дюшеци, лодками - ако ги има здрави - или кану-каяк, с които се бяга много бързо по вода. Във всички останали случаи плуването е спасение. Мостът е блокиран от автамабили на бегущии кримчански жителями. Так держать.
103
4
 
6
 
! Отговори
Пожарникарски трол преди 1 година
Това, което гори на снимката къде е - в Украйна или в Расия? Чу се и за некакви влакове дето са ги ботурясали. Къде е ПВО-то на Расийката? Да не би и то да е като "космическите вайски" на Блядская?
102
0
 
8
 
! Отговори
До 104 преди 1 година
До Анонимен 104 Не ги ли спират? Не ги ли връщат обратно, за да ги ползват като жив щит? Диктатора от Кремъл, как така ги оставя да напуснат полуострова и да го оставят без защита? Кой ще защитава сега освободеният Крим от мераците на Киевската хунта да завладее този стратегически полуостров и да го предостави на американците?
101
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакво жалко русофилче тук ежедневно се вживява в ролята на лъжеца Конашенков. Ха-ха-ха!
100
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нещастна работа - единственота спасение на грузия армения е присъединяванета им към руската импери - там всички народе са с равни права ако спазват закона- расизъм никога не е имало - а в останалите части от арметия не е останал жив арменец и символа на армения връж арарат го гледат през крив макарон - така че ако не биш лошия руски император нямаше да има и българия- която англосаксите 30 години тихичко съсипват - честито на печелившите
99
0
 
5
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Браво на героя
98
0
 
9
 
! Отговори
Полуанонимен преди 1 година
До Анонимен 100 - Аре, ве! От осем (8) месеца го превземате и най-малко 100 пъти го превзехте. Човек ще си помисли, че сте стигнали до Ламанша и си перете въшлясалите партенки и брюки там.
97
0
 
12
 
! Отговори
ЕВАЛА преди 1 година
До Приятел Много добре каза истината за ботоксовото фаши...стко дж..дже диктатор.