Зеленски: Русия се опитва много усилено да подобри способността си да убива

Шолц и Макрон демонстрираха европодкрепа към Украйна
17 май 2023 07:00, Александър Попов
281
Зеленски: Русия се опитва много усилено да подобри способността си да убива
Снимка: БГНЕС/EPA

След подновяването на тежкия ракетен обстрел по Киев украинският президент Володимир Зеленски благодари на своите поддръжници и подчерта силата на европейското сближаване в обръщение пред срещата на  Съвета на Европа в Рейкявик, предаде ДПА.

"Русия се опитва много усилено да подобри способността си да убива. Ние се опитваме много усилено да подобрим защитата на нашия народ", заяви той на заседанието на Съвета на Европа пред лидерите, събрали се за срещата на върха в Рейкявик, говорейки по видеовръзка.

"И аз благодаря на всички държави и лидери, които ни помагат да подобрим изцяло нашата противовъздушна отбрана. Ние показваме какво означават нашите 100% и какво означава силата на свободния свят", каза той

Германският канцлер Олаф Шолц призова за създаване на международен регистър на военните щети в Украйна. Регистърът е предпоставка за работа с общи данни, каза Шолц, като отбеляза, че той може да осигури основа за разговори на международно равнище.

"В това отношение това е от изключителна важност за бъдещето на Украйна", каза Шолц.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи идеята за регистър на военните щети в Украйна. "Призовавам всички държави да се присъединят към него и да допринесат активно за изработването му", каза той.

Международната общност трябва да продължи да оказва неотклонна подкрепа на Украйна, "член на нашето европейско демократично семейство (...) толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Макрон.

Той също така призова за създаването на центрове за психично здраве в Украйна с помощта на Банката за развитие на Съвета на Европа, "за да се помогне на всички онези, които ежедневно страдат от тежките травми, причинени от този жесток конфликт, и както поискаха самите украинци".

Макрон заяви, че Съветът на Европа е изправен пред опасностите на века.

"Нищо не трябва да намалява нашия ясен оптимизъм или нашата решителност", каза Макрон.

Шолц също така призова за поддържане на контакти с Русия въпреки руския президент Владимир Путин и неговото правителство в изказването си в началото на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик.

Войната на Русия в Украйна ще приключи в някакъв момент, каза Шолц. "И едно нещо е сигурно. Тя няма да приключи с победа на империализма в стил Путин", добави той. Украйна ще получава подкрепа, докато не бъде постигнат справедлив мир, каза Шолц.

"Дотогава ние трябва да поддържаме мостовете към представителите на друга Русия, друга Беларус - и по този начин да поддържаме отворена перспективата за демократично, мирно бъдеще в двете страни - колкото и малко вероятно да ни се струва това днес", каза Шолц./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още по темата: Володимир Зеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офицер от НАТО каза, че по време на щурма по фланговете на Артемовск ВСУ са загубили 1725 азовци. Нападението на украинските бойци на 12 май доведе до ликвидирането на цял полк от 2-ра Азовска бригада. В доклада се казва, че няколко механизирани бригади на укронацистите са били обстрелвани от артилерия и танкове на ВС на РФ. Руските войски се оттеглиха от позициите си, но далекобойните оръдия не позволиха на ВСУ да се приближат без загуби. Атакувайки фланговете те се опитаха да намалят натиска върху чуждестранните наемници в самия Артемовск. Въпреки напускането на няколко позиции, хватката на
112
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след което ще решат дали системата за ПВО Patriot трябва да бъде изключена и изпратена за ремонт или може да бъде възстановена."
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ударът на Кинжалите по системата за ПВО Пейтриът в Киев може да бил привлечен от радар. За това пише CNN, позовавайки се на източник от правителството на САЩ. "Комплексът е оборудван с мощен радар, чийто сигнал може да се използва за настройка на хиперзвуковата ракета Кинжал, се казва в статията. Това е поредното потвърждение, че ПВО Пейтриът не е сваляла руски ракети, а е била унищожена от Кинжалите. Припомняме, че американски служители по-рано казаха, че техните служители оценяват щетите, след което ще решат дали системата за ПВО Patriot трябва да бъде изключена и изпратена за ремонт или мож
110
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а представителят на украинските въоръжени сили на свой ред отказа коментар.
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една от американските зенитно-ракетни системи MIM-104 Patriot вероятно е била повредена при руска нощна ракетна атака срещу Киев - CNN. Това съобщава американска ТВ, позовавайки се на неназован представител на американската администрация. Източникът каза, че САЩ все още оценяват степента на щетите, за да определят дали системата за ПВО е била напълно разрушена или украинците ще я поправят на място. Публикувани бяха кадри от силен взрив в района на позициониране на Патриотите в Киев. МО на РФ заяви, че американската система за ПВО е унищожена, а представителят на украинските въоръжени сили на с
108
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти да видиш...а ти за какво ходиш по европейските столици и просиш, наркоманче? Нима просиш бонбони с които да замеряш другата страна...
107
8
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
жалко че не е жив рейгън да му набие канчето на крелмьовския плъх
106
3
 
3
 
! Отговори
Европодкрепа! преди 1 година
Ей, тва е! "...демонстрираха европродкрепа..." - за случаите, когато обикновена подкрепа не върши работа! А какво ще правим случаите, когато и могъщата "европодкрепа" не помага? Да ни ви плаша ама мисля, сме точно в такъв случай! :D
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ще намерят някога трупа на Залужни?
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2012 проведохме проучвания . Оказа се че срещу народ ан а Украйна водят подготовка за зверски терор. Отравяха населението с бонбони с пси активни накро добавки.. Облъчваха през телевизии на Украински милиони зрители с цел терор ..ОКаза се че в ПРиднестровието и в Украйна Общата охрана ИЗИСКВА РУСКИ НА ВСЯКА ЦЕНА.През 2012 Украйна бе просперираща държава.. Окупаторите на Киев 2014 ползваха мръсни пси генератори за обсебване.
103
6
 
8
 
! Отговори
Костя преди 1 година
Германия и Франция искат мир, по порядките на САЩ. Да, да ама не! Русия не е България, Полша или Украйна
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая снимка е подходяща за плакат на филм, развиващ се в някаква дистопия, ала Big Brother....
101
2
 
5
 
! Отговори
СТОП ВОЙНА преди 1 година
Проучвания след конфликта в Приднестровието показаха че общата охрана в СССР ползва само РУСКИ. Черковно славянския въведен с цел блокиране на чумни инвазии 10 век е разбираем за общата охрана..В Молдавия Кишинев на молдовски говорят веднага след като с епоявят напрежения в Вранча.. След успокояване минават на Руски.В Украйна ползват украйнския за диагностика вкл откриванена опасни полувидими създания/бесове,караконджули,таласъми.. МИнават на Руски за да ги прогонят..
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До 110. Означава силно неумни, овчарче! Неспособни на учене. Неграмотните ви умишления красноречиво го показват." - Ами добре, имам овце, признавам си - 6000 глави общо. Но - "интелелтуално предизвикани" не е фраза! Не можеш, просто ей така, да си добавяш случайни словосъчетания, защото не ти стигнали думите. Чул со нешо на друг език и давай! Не става така!
99
1
 
2
 
! Отговори
ПРеговори за мир преди 1 година
Общата охрана приема зеленски само когато говори на РУСКИ вкл с акцент.Реагира с омраза когато артистът подставен на власт говори на украински ..Общата охрана не реагира отрицателно на ползвания като терорист номер 3 Путин..Експерти да огледат отравяне наПутин със спец наркотици вкл опрез дланите на ръцете. Отровени са и Захарова,Песков .. Наркоманите провеждащи терора ползват обемно обсебване на стотици милиони вкл в Руската федерация за обезпечаване спокойно убииства на милиони техни братя
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Износът на руски петрол е достигнал най-високото си равнище от началото на руската инвазия в Украйна въпреки тежките западни санкции и е донeсъл 15 милиарда долара. Това обяви Международната агенция по енергията (МАЕ).
97
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямият!
96
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със или без този начело - Зеления райх ще (про-)падне )))
95
3
 
6
 
! Отговори
Преговори за МИР преди 1 година
Исключително нагла диверсия ..Окупаторите на Киев от 2014 подставиха артист специално обучен на власт. Вместо реални преговори на РУСКИ с подставените на власт в Москва от окупатори ползвали наркоман Елцин за окупация на СССР 1991.. Се води жестока война..
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казват че, май си купил яхта ,и с кои пари европейски или американски ,а и илаля държавите да търси оръжия