Зеленски: Русия се опитва много усилено да подобри способността си да убива

Шолц и Макрон демонстрираха европодкрепа към Украйна
17 май 2023 07:00, Александър Попов
281
Зеленски: Русия се опитва много усилено да подобри способността си да убива
Снимка: БГНЕС/EPA

След подновяването на тежкия ракетен обстрел по Киев украинският президент Володимир Зеленски благодари на своите поддръжници и подчерта силата на европейското сближаване в обръщение пред срещата на  Съвета на Европа в Рейкявик, предаде ДПА.

"Русия се опитва много усилено да подобри способността си да убива. Ние се опитваме много усилено да подобрим защитата на нашия народ", заяви той на заседанието на Съвета на Европа пред лидерите, събрали се за срещата на върха в Рейкявик, говорейки по видеовръзка.

"И аз благодаря на всички държави и лидери, които ни помагат да подобрим изцяло нашата противовъздушна отбрана. Ние показваме какво означават нашите 100% и какво означава силата на свободния свят", каза той

Германският канцлер Олаф Шолц призова за създаване на международен регистър на военните щети в Украйна. Регистърът е предпоставка за работа с общи данни, каза Шолц, като отбеляза, че той може да осигури основа за разговори на международно равнище.

"В това отношение това е от изключителна важност за бъдещето на Украйна", каза Шолц.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи идеята за регистър на военните щети в Украйна. "Призовавам всички държави да се присъединят към него и да допринесат активно за изработването му", каза той.

Международната общност трябва да продължи да оказва неотклонна подкрепа на Украйна, "член на нашето европейско демократично семейство (...) толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Макрон.

Той също така призова за създаването на центрове за психично здраве в Украйна с помощта на Банката за развитие на Съвета на Европа, "за да се помогне на всички онези, които ежедневно страдат от тежките травми, причинени от този жесток конфликт, и както поискаха самите украинци".

Макрон заяви, че Съветът на Европа е изправен пред опасностите на века.

"Нищо не трябва да намалява нашия ясен оптимизъм или нашата решителност", каза Макрон.

Шолц също така призова за поддържане на контакти с Русия въпреки руския президент Владимир Путин и неговото правителство в изказването си в началото на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик.

Войната на Русия в Украйна ще приключи в някакъв момент, каза Шолц. "И едно нещо е сигурно. Тя няма да приключи с победа на империализма в стил Путин", добави той. Украйна ще получава подкрепа, докато не бъде постигнат справедлив мир, каза Шолц.

"Дотогава ние трябва да поддържаме мостовете към представителите на друга Русия, друга Беларус - и по този начин да поддържаме отворена перспективата за демократично, мирно бъдеще в двете страни - колкото и малко вероятно да ни се струва това днес", каза Шолц./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още по темата: Володимир Зеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
6
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 година
Главатарят на терористичната служба на Украйна (известна още като ГУР) Кирил Буданов направи редица изявления: "Путин има проблеми с прекомерната употреба на наркотици. Надявам се, че този човек няма да живее твърде много." Интересно как му хрумна това. Сигурно е погледнал Зеленски сравни и измисли? "Вече имаме много, включително публични, медийни личности." Тук става дума за терористични атаки на територията на Русия - убийството на Дугина, Фомин (Татарски), покушението срещу Прилепин. Може би Западът ще отвори очи и ще спре да подкрепя терористите? Шега.
132
5
 
7
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
Зеленчу ще бъде запомнен точно толкова колкото оня каталунски сепаратист Пучдемон (помните ли го?) който в момента живее в изгнание. Зеленчу ще последва неговата съдба, но разликата е, че Путин не забравя и ще го ликвидира рано или късно както Сталин видя сметката на Тротски без значение къде е.... Янките, не посмяха да приберат Тротски в Америка за да на излезе на яве опитчето им да завладеят Русия още тогава, но той вече беше бита карта и не се опитваха да го спасят ;)
131
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е ЕС , за санкции с/у Украйна , стига пари на вятъра !
130
3
 
14
 
! Отговори
СС преди 1 година
Наркомавнче защо избивахте руското население и зарбанихте руският език ??? Украйна няма да стане военна база на САЩ затова ядете бой !!!
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази нощ е извършена поредната атака на военни обекти на територията на Украйна с помощта на крилати ракети Калибър. Въздушното нападение е обхванало 13 области на Украйна - Харков, Одеса, Николаев, Черкаси, Кировоград, Хмелницки, Виница, Житомир, Киев и Чернигов, както и Черновицка, Ровенска и Тернополска области. Регистрирани са прилитания в Одеса и Николаев. Все още няма информация за други области. Може да се появи през деня.
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На война не се играе каЗачок , не е и опера , г-н Зелев !
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските политически телеграм канали пишат за Бахмут: "Ситуацията в Бахмут е много трудна, а контраофанзивата е спряла по фланговете, водят се ожесточени битки. След падането на града няма да има смисъл да се продължава контранастъплението, тъй като укрепеният район в Бахмут ще бъде използван от руските войски срещу ВСУ. Те ще установят артилерия там и ще ударят нашите войски в полетата, което означава, че целият план на Сирски ще се провали, но засега никой не говори за това, но технолозите на президентската канцелария вече подготвят информационна кампания за изместване на фокуса от падане
126
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента вагнеровците успяха да освободят от присъствието на фашистката гмеж 2 от 3-те останали района в западната част на Бахмут - "Гнездо" и "Конструктор". Бойците съсредоточиха силите си в последния - "Домино". Освен това остава малка част от частния сектор, но според украинските канали защитата му след загубата на високите сгради е форма на самоубийство. Пригожин каза, че щурмовите отряди на ЧВК Вагнер вчера са напреднали с 200 метра, а 1,46 квадратни километра територия остават под контрола на фашистката гмеж.
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ги е хипнотизирал, или тия го използват яко .
124
2
 
8
 
! Отговори
Е? преди 1 година
В момента козяците поправят пейтриъТЪ , ама първо трябва да го изгасят ...муахъхъхъхъ
123
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Киев живота си продължава, все едно, че няма война. Проблем има само, когато хохлите пратят някоя ракета дето не трябва. "Пейтриата"не бил унищожен. Само дето не работи??!! Аааа, "петриата"свалил всички руски"кинжали". А "този"кинжал"дето го е"плеснал", чий е бил. И при"свалянето"му е попаднал върху патриота?
122
12
 
3
 
! Отговори
Крундел преди 1 година
пак възпалени копейки, др0гаре и консуматори на биоотходи, кажете що де, нали печелите вече повече от година, трябва да се радвате, не да се възпалявате.Или не е баш точно така, а?Приемете го - просто е дори за такива, дето кълват на кремльовска пропаганда - колкото повече вашата истинска родина се праи на ИД или алкайда, толкова повече и по-модерни и мощни оръжия ще има от запада, накрая и войска, ако се инати, за да приключи недоимперията на злото веднъж за винаги.
121
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаах украинци-паляци. Вече нямате държава
120
4
 
7
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Пениуайз да не мисли, че Галкин е следващия руски президент, това да не е ***. Русия ще бие по тях докато не остане един кафяв мозък в управлението им. Искаха да колят и бесят москали дадоха им възможност 150 000 руснаци завзеха 130000 кв.км. и като гледам май още ще взимат Николаевск, Одеса чак до Приднестровието. Чакаме украинския напън за атака, но освен взривяване на блогър, дъщерята на Дугин или мост, който вече възстановиха руснаците все повече си мисля, че са идеални за терористи укра
119
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
мислех че ще оставят половината от територията, ама щом захапаха киев, значи украйна си отива цялата! турете и кръст!
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацисткият внук призовал за поддържане на контакти с Русия въпреки руския президент Владимир Путин и неговото правителство. За пета колона ли говори, за правителство в сянка ли? С Алла Пугачева ли иска контакти?
117
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано само да не се стигне дотам Русия да показва цялата си военна мощ. Тогава от Украйна и граничещите райни с Украйна няма да остане нищо и няма да са годни за живот в продължение на десетилетия! Все повече и повече се убеждавам, че западът начело със САЩ точно това искат за да сатанизират Русия! Сатанистите искат да сатанизират ангелите! Крадеца вика дръжте крадеца! N.B. Ако се стигне до унищожение на Украйна това изобщо няма до доведе до сатанизиране на Русия, защото това е територия, осквернена от нацизма и покрита с кръв.
116
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как няма запада да тъпче оръжие в украйна! с един куршум-два заека, хем се чистят от старо оръжие, хем ония ба-лами са им задължени...и чакат някое парче украинска земя!
115
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стана ясно защо американците си назначиха президент актьор в Украйна. За да гледа фатално към камерите когато по показват по цял свят как реве като убодено мече.
114
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атакувайки фланговете те се опитаха да намалят натиска върху чуждестранните наемници в самия Артемовск. Въпреки напускането на няколко позиции, хватката на "музикантите" не отслабва, а напротив, само се стяга още повече.