ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5

Фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото
Обновена: 18 май 2023 07:03 | 18 май 2023 07:00, Камелия Цветанова
368
ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5
Снимка: БГНЕС

Европейският външнополитически ръководител Жозеп Борел е предложил да бъде попълнен с още 3,5 милиарда евро фонд за финансиране на военна помощ за Украйна, съобщиха източници на Ройтерс в евроинституциите.

Според пожелалите анонимност източници дипломат номер едно на ЕС е поискал правителствата на държавите членки на съюза да осигурят още пари за Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ), фонд, от който вече бяха отпуснати около 4,6 млрд. военна помощ на Украйна.

Още по темата

Фондът, който беше създаден през 2021 г., беше замислен като средство, чрез което ЕС да помага на развиващи се страни да си закупуват военна техника. Но скоро след руската инвазия в Украйна миналия февруари 27-членният блок реши да го използва за осигуряване на оръжие за Киев.

Фондът е отделен от европейския бюджет. Според правилата на ЕС централният бюджет на съюза не може да бъде използван за финансиране на военни операции.

Войната доведе до това, че фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото. Той позволява на страните от ЕС, които снабдядват Украйна с оръжие и боеприпаси, да си възстановяват част от направените разходи.

Високопоставен европейски представител каза, че Борел е решил да поиска още пари, тъй като средствата във фонда са на привършване, а външнополитическата служба на ЕС иска да е сигурна, че разполага с достатъчно пари да финансира военна помощ както за Украйна, така и за други страни.

"Трябва да попълним средствата във фонда", заяви европейският представител. "Европейският механизъм за подкрепа на мира има универсален характер. Той не е замислен за Украйна. Той е замислен за всеки конфликт, с който на ЕС би могло да се наложи да си има работа", каза той. /БТА, Владимир Сахатчиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-хубавия ден когато ес се разпадне и всеки си продължи по пътя
189
2
 
26
 
! Отговори
Зелника преди 1 година
Малко са ,още и още трябва и колкото дадеш ,повече няма да ги видиш! Само не знам какви са тези европейци дето го търпят това ограбване за една кауза загубена! Айде ние сме овча нация ама колкото може и нас ще острижат!
188
3
 
21
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ОЛШИНСТВОТО БЪЛГАРИ НЕ СА СИ ИЗГУБИЛИ КЪЛА КАТОВААЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА Е.С..ЩЕ ДАВАТЕ ПАРИ НА УКРАИНА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ БИЕ И ТОВА БИЛО ЗА МИР?ТАЗИ *** ОТ БРЮКСЕЛ Е ПОДЧИНЕНА НА САЩ И ЩЕ НИ ВКАРАТ ВЪВ ВОИНА С РУСИЯ.
187
2
 
27
 
! Отговори
неразбрал преди 1 година
Какво общо има ЕС и жалкото НАТО, с фашизма в Укрия?Защо трябва да плащаме за интересите на ФАЩ и слугите им?До кога ще козируваме на ФАЩ , които хвърляха бомби над София ,Враца и още над 140 мирни български градове и села?
186
2
 
23
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 1 година
На фекална Оссрайна можем да изпратим само евраджендъри ,натовци ,атлантици , укрофили и краварски прислужници!!!Моля всички представители на тези групи веднага да тръгнат към Киев.Така хем ще се изчистим от предатели и продажници ,хем ще си спестим милиарди от изхранването на чужди слуги.
185
22
 
3
 
! Отговори
Цирк дьо Кремл преди 1 година
Понеже санкциите на работят, и военната подкрепа на Украйна е било пари на вятъра, затова руските ботове не спряха да реват като драни. По 5 пейтриъта и 10 хаймарса унищожават на ден. Нема снимки, видео, свидетели или каквито и да е доказателства, ама унищожавали. Руски панаир
184
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова толкова напън да направят редовно правителство и да се разпореждат с парите ни на принципа "Кот каже началството в Брюксел..." Гербаджии, доносници, турци и комунисти водят люта битка кой да прислугва на висшата каста в ЕС. Толкова унизена и подчинена родината ни не е била, дори когато победена е подписала условията на договора от Ньой. Защото все пак този договор е подписан от загубила, но все още суверенна държава, докато днес тази държава е една постмодерна колония. Срам ме е
183
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ЕС санкции и подаръци за Украйна , а за САЩ и Англия --ПЕЧАЛБИТЕ !
182
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старческата деменция не прощава ...
181
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи вчера махат прага на мито за стоки, днес 4.6 млрд. и още 3.5???? Май гражданите на европа тотално деградираха, и им харесва това.
180
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А британците и щатите защо само ПРОДАВАТ , а не ПОДАРЯВАТ ?До кога ЕС ще ги носи на гърбът си , като пръскачка из лозе ?
179
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още пари ще ви искат за механизма за "подкрепа за мира". Отваряйте кесиите , че свършват парите на евроатлантическите марионетни правителства у нас. Ще ви вдигат данъците.... Трябва да победим....
178
2
 
16
 
! Отговори
Абе натовци и евро- преди 1 година
някакви! Борел е гаден комунист! Вижте в коя партия членува - Испанска социалистическа работническа партия. Като сте такива борци за демокрация свалете го от поста тоя дядо! :D
177
2
 
16
 
! Отговори
нее преди 1 година
До КосмонавтКойто обича Русия, я обича. Любовта не се влияе от мощ, пари и келепир. Не вървим след победителите непременно. Както Америка си има кой да я обича, така и Русия.
176
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Испански прислужник на сащ пуснат с парашут на висок пост. Докога?
175
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този има много гнусна физиономия -- пасва точно на крадец на милиарди.
174
7
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 199 Ами Русия всекки ден изпраща още и още атакуващо месо.
173
10
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До Бай... Реви ве, ревтуни, плачи, искам да се озлобяваш в безсилието си. Русия издъхва, свърши, край, овър, финито :))
172
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е всеки ден уж наблюдаваме това срутване на Русия и всеки ден се праща още и още.Май някой не си е пил хапчетата като разни космонавти.
171
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После се питате къде са 5-те милиарда от бюджета.И искат да намалят пенсиите, защото много ги повишили...И депутатите си увеличават заплатите на 3 месеца с по една надхвърляща минималната заплата сума......"и Господ гледа тих, невъзмутим"... Иван Вазов, Батак