ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5

Фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото
Обновена: 18 май 2023 07:03 | 18 май 2023 07:00, Камелия Цветанова
368
ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5
Снимка: БГНЕС

Европейският външнополитически ръководител Жозеп Борел е предложил да бъде попълнен с още 3,5 милиарда евро фонд за финансиране на военна помощ за Украйна, съобщиха източници на Ройтерс в евроинституциите.

Според пожелалите анонимност източници дипломат номер едно на ЕС е поискал правителствата на държавите членки на съюза да осигурят още пари за Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ), фонд, от който вече бяха отпуснати около 4,6 млрд. военна помощ на Украйна.

Още по темата

Фондът, който беше създаден през 2021 г., беше замислен като средство, чрез което ЕС да помага на развиващи се страни да си закупуват военна техника. Но скоро след руската инвазия в Украйна миналия февруари 27-членният блок реши да го използва за осигуряване на оръжие за Киев.

Фондът е отделен от европейския бюджет. Според правилата на ЕС централният бюджет на съюза не може да бъде използван за финансиране на военни операции.

Войната доведе до това, че фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото. Той позволява на страните от ЕС, които снабдядват Украйна с оръжие и боеприпаси, да си възстановяват част от направените разходи.

Високопоставен европейски представител каза, че Борел е решил да поиска още пари, тъй като средствата във фонда са на привършване, а външнополитическата служба на ЕС иска да е сигурна, че разполага с достатъчно пари да финансира военна помощ както за Украйна, така и за други страни.

"Трябва да попълним средствата във фонда", заяви европейският представител. "Европейският механизъм за подкрепа на мира има универсален характер. Той не е замислен за Украйна. Той е замислен за всеки конфликт, с който на ЕС би могло да се наложи да си има работа", каза той. /БТА, Владимир Сахатчиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
27
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Ако поискат и 30 милиарда ще им изпратят. Русофили, какво ще направите по въпроса? Петата колона се срути, а? Нещо за Калибрите, Искандерите и Кинжалите над Одеса снощи да напишете? ПВО-то на САЩ работи ли? Наблюбаваме последните издихания на империята на злото - Русия!
169
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е престъпник назначен на високия пост за да ни граби, но колко ще продължи още ?
168
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това означава ,че народите на ЕС ховно или просто една тула в стената ! А това ОЗНАЧАВА децата им ще гладни и на студено *** просто в мизерия
167
3
 
38
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Всички тези пари са и от нашите данъци! А Украйна дори не е член на ЕС, но там се изсипват милиарди с едничка цел - погубването на Русия! Което, обаче, няма как да се случи!
166
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един куршум и плитък гpoб за тоя дъpт peптилл!
165
2
 
42
 
! Отговори
Жаба Варел преди 1 година
Жабата Варел налива пари в огъня на войната, за да продължат да умират славяни и от двете страни на фронта. Срам и позор за България, че сме на страната на сатанинските сили ЕС, САЩ и НАТО срещу братска славянска и православна Русия :(
164
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До _-_ За какво ти са лекарства? За да лаеш по-дълго време срещу ЕС ли?
163
3
 
40
 
! Отговори
_-_ преди 1 година
Лекарства няма по аптеките .Той тръгнал да раздава милиарди за оръжие.Да взема бастуна и по празната му чутура .
162
26
 
3
 
! Отговори
До казачоците преди 1 година
Свършено е с вашата Русия. Учете китайски народни танци за да продължите войната срещу запада.
161
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се искат оставките на всички американски агенти в брюксел. С европейски пари искат да водят американската война в украйна. И това ще стане.
160
2
 
31
 
! Отговори
НА МЕСЕЦ Е преди 1 година
4,5 милярда НА МЕСЕЦ. Плащайте моля ви? Европейската политика се нуждае от вашите пари. Урсула има нужда от комисионните
159
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки разумен човек който иска справедлив мир в Украйна трябва да подкрепи Украйна във войната и срещу руския фашизъм. Приветствам решението на ЕС и позицията на Борел.
158
1
 
22
 
! Отговори
Извращение преди 1 година
"Фонф на мира" купува бомби, ракети и танкове. "Фонд на войната" подпомага самотни майки, осигурява храна за бездомници и помощи за гладуващите в Африка. Докъде се докарахме? Виждате ли, кой управлява Европа?
157
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗА 18 ГОДИНИ Ами ти не искаш да воюваш срещу фашистите в Москва защо да ти дават патрон НАТО? Ти като Румбата Радев си "миротворец" в полза на Русия.
156
0
 
0
 
! Отговори
до 184 преди 1 година
доста *** сравнения
155
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мисли че 10 човека там може да дават такива пари огромни пари ,нужно е всички държави на ЕС да дадат съгласие ,тия пари са на държавите от ЕС не украински господа от ЕС
154
2
 
15
 
! Отговори
Вярвайте преди 1 година
Едно време изгаряха вещици на кладите и всички вярваха, после дойде Хитлер и всички вярваха, сега е Борел и всички трябва да вярват, ама това няма да помогне. Освен вярване трябват и хиперзвукови ракети, мотивирани военни и високи технологии ама те май не са в Европа
153
1
 
11
 
! Отговори
gogo преди 1 година
4.5млрд !!!! С тези не само щеше да се въоръжат слабаците в блока и щеше да се изградят огромни масивни стени с ров /видеонаблюдение и тн по външните граници!!А ВМЕСТО ТОВА ПРОСТО СА ГИ ИЗСИПАЛИ В ЕДНА ЧЕРНА ДУПКА! Не укрите глупави, а европитеците са ;)
152
0
 
22
 
! Отговори
Европейския съюз преди 1 година
Европейския съюз - съюз на войната.
151
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Европа бря ,само никой от тях не говори като Украйна не е в ЕС или НАТО защо им се подаряват тия пари