Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут

Освобождаването на Артьомовск е завършено, съобщи руското министерство на отбраната
Обновена: 21 май 2023 07:33 | 21 май 2023 07:28, Красимир Ангелов
915
Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут
Снимка: БГНЕС

Русия заяви късно вечер в събота, че е превзела изцяло напълно разрушения източноукраински град Бахмут, което, ако е истина, ще сложи край на най-дългата и кървава битка от 15-месечната война, отбелязва Ройтерс.

Нападението над до голяма степен изравнения със земята град беше водено от бойци от групата наемници "Вагнер“, чийто лидер Евгений Пригожин каза по-рано през деня, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последната застроена зона в града.

Още по темата
Киев отхвърли твърдението на Пригожин. Превземането на Бахмут, наричан от Русия със съветското му име Артьомовск, ще е първата голяма победа на Москва в конфликта след повече от 10 месеца.

"В резултат на настъпателните действия на десантно-щурмовите отряди на Вагнер, с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група на войски, освобождаването на Артьомовск е завършено", съобщи руското министерство на отбраната.

Нямаше незабавна реакция от Киев на това твърдение, което идва след седмица, през която украинските сили постигнаха най-бързите си победи през последните шест месеца в северната част на Бахмут и по южните флангове.

Пригожин, който многократно е заклеймявал редовната руска армия за това, че изоставя позиции, превзети по-рано от хората му, каза, че след 5 дни собствените му сили ще се изтеглят от Бахмут за почивка и ще предадат руините на редовната армия.

"Днес в 12 часа на обяд Бахмут беше напълно превзет“, каза Пригожин във видео, в което той се появи в бойна униформа пред застанали в редица свои бойци с руски знамена и транспаранти на "Вагнер".

"Ние напълно превзехме целия град, къща по къща", каза Пригожин.

Украинският военен говорител Сергей Череватий каза за Ройтерс в отговор на думите на Пригожин преди обявеното от Русия превземане на града: "Това не е вярно. Нашите части се бият в Бахмут."

Независимо дали украинските сили са напуснали Бахмут или не, те бавно се изтеглят вътре в него, към отделни групи сгради в западния край на града.

Междувременно в северна и южна посока украинските сили са отвоювали територия от руските войски.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


915
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
482
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Печатницата на пари САЩ трябва да престане или някой трябва да я спре.
481
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радвайте се на живота, докато можете. Идват тежки времена. Предстоят много кризи - икономически, политически, социални, хуманитарни... Мащабът, влиянието и последствията на военните действия ще се увеличават. Бъдете здрави и разумни.
480
7
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 11 месеца
Ето укрофашистките загуби до момента:423 зенитни оръдия 9245 танкове и др. брон. машини4866 оръдия на полевата артиллеря1100 реактивни систем за залпов огън428 cамолета234 вертолета4254 беспилотници10340 единици автотехника
479
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дали за хубаво или за лошо - Всеки сам да си решава. Ако небяха войските на руската империя (в която и много украинци, литовци и др. са воювали), ние и до ден днешен нямаше да сме даже в ЕС, защото Турция не е в ЕС. Да не говорим за издевателствата и геноцида над българите по тия времена. Ако небяха войските на СССР, голяма част от тук пишештите щяха вече да са ***, Втори фронт американците са открили ЧАК ПРЕЗ ЮНИ 1944г. Така, че поръчковите писания на разни хора немогат да бъдат взимани по
478
23
 
7
 
! Отговори
Цункай Хуан преди 11 месеца
юслед като Русия не признава договорите с Украйна от 1994г ти и Китай не признава договорите с Русия... Умните руснаци бягат от русия преди да са проговорили китайски...
477
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спокойно, след известно време руснаците ще спрат отново тока на украйна, и всички тия яростни противници на русия отново ще изчезнат, защото без ток няма и интернет.
476
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 513:Кой бе орхраната на бай Тошо ли,сега тоя се пише демократ щото друг но диктува.За другите да ти казвам ли.Или ония ококорения дето някой е крал пари да го прати някъде и на вързано куче хляб не може да даде.Набута България с едни измислици,ама си извъртя далаверата със скъпия газ.Това ли беше добре за България.Е те не мислят за България,а само как да си напълнят гушите.
475
16
 
7
 
! Отговори
Военен брокер преди 11 месеца
За 10 месеца с цената на хиляди жертви превзеха еднао изравнено със земята градче... има още 200 за превземане...
474
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"До 506 Е точно тия русофили се написаха най-големите демократи и от 35 години ограбват България.Е за това си беден,ама от де акъл да го осъзнаеш." - А тях кой ги произведе? Аз ли? Вземи мисли малко. Вълкът козината си мени, но нрава не. Реално никакви демократи не са, ами са си пак вашите рускопоклоннически чебyрашки.
473
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе тарана заври си кирливата Украйна там,където слънце не огрява разбрали.Тук ураинския ти промит мозък няма да мине.
472
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 506 Е точно тия русофили се написаха най-големите демократи и от 35 години ограбват България.Е за това си беден,ама от де акъл да го осъзнаеш.
471
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искам да попитам русофилите, на кого дължат щастието, че са най бедните русофили в Европа духом, тялом, умствено и материално през последните 70 години? Ъ? Познахте, на Русия! Съ извиняам!
470
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак ли са го превзели, абе да не би да има няколко Бахмута че от една година всяка седмица превземат някакъв Бахмут:)))
469
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искам да попитам русофилите, на кого дължат щастието, че са най бедните русофили в Европа духом, тялом, умствено и материално през последните 70 години? Ъ? Съ извиняам!
468
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Омръзна ми вече!Бахмут не е Ямбол,разберете вече или прочете!Както и Азов стал-това са дълбоко-ешалонни отбранителни лини,строени повече от 30 год.Руснаците ги започнаха,последните 12-15 год.ги строяха янките.Бункерни системи на 4-5 нива,свързани поредици от артилерийски и ракетни системи,цели поделения можеха да живеят под земята!Янките твърдяха,че са непревземаеми!Просто носят името на градчето.Градчето наистина няма значение,има значение това под него!5 ж.п.възела има под Бахмут,няма ги вечЕ!
467
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Зеленски дава възможност на Пригожин да избяга от Бахмут... Затова лъжат и двамата, а Мордор същевременно се лишава от услугите на Вагнер в града. Украйна печели от тази ситуация, а руските фашисти остават без няколко хиляди наемници.
466
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Зеленски затри 50 хиляди военни жива сила загуба в Бахмут и поне 3 пъти повече ранени, от които 70% ще останат инвалиди." - Аз си пуснах руско радио и чух, че досега Украйна в Бахмут е дала 15 000 000 жертви. Предивд, че руската пропаганда не лъже, а даже смекчава, предполагам, че жертвите на украинците са поне 20 милиона.
465
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия ползва основно услугите на други народи да вадят горещите картофи в Украйна, а украинците почти не са използвали този потенциал, а той е огромен и чака ред! Обливат ли ви студени вълни, като четете това, русофили? Така трябва!
464
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е какво пак си пробутвате украинската простотия тук.Ами дръжте си я за себе си ,аз не искам никаква Дружба с някакви необразовани същества с комплекси за малоценност бълващи простотии .Айде няма нужда.
463
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако за това украинско Габрово им трябваха 3-4 месеца, искам да направите една бърза математическа сметка за колко време руската армия ще е до Париж. Обещаваха за 2 седмици уж.