Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут

Освобождаването на Артьомовск е завършено, съобщи руското министерство на отбраната
Обновена: 21 май 2023 07:33 | 21 май 2023 07:28, Красимир Ангелов
915
Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут
Снимка: БГНЕС

Русия заяви късно вечер в събота, че е превзела изцяло напълно разрушения източноукраински град Бахмут, което, ако е истина, ще сложи край на най-дългата и кървава битка от 15-месечната война, отбелязва Ройтерс.

Нападението над до голяма степен изравнения със земята град беше водено от бойци от групата наемници "Вагнер“, чийто лидер Евгений Пригожин каза по-рано през деня, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последната застроена зона в града.

Още по темата
Киев отхвърли твърдението на Пригожин. Превземането на Бахмут, наричан от Русия със съветското му име Артьомовск, ще е първата голяма победа на Москва в конфликта след повече от 10 месеца.

"В резултат на настъпателните действия на десантно-щурмовите отряди на Вагнер, с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група на войски, освобождаването на Артьомовск е завършено", съобщи руското министерство на отбраната.

Нямаше незабавна реакция от Киев на това твърдение, което идва след седмица, през която украинските сили постигнаха най-бързите си победи през последните шест месеца в северната част на Бахмут и по южните флангове.

Пригожин, който многократно е заклеймявал редовната руска армия за това, че изоставя позиции, превзети по-рано от хората му, каза, че след 5 дни собствените му сили ще се изтеглят от Бахмут за почивка и ще предадат руините на редовната армия.

"Днес в 12 часа на обяд Бахмут беше напълно превзет“, каза Пригожин във видео, в което той се появи в бойна униформа пред застанали в редица свои бойци с руски знамена и транспаранти на "Вагнер".

"Ние напълно превзехме целия град, къща по къща", каза Пригожин.

Украинският военен говорител Сергей Череватий каза за Ройтерс в отговор на думите на Пригожин преди обявеното от Русия превземане на града: "Това не е вярно. Нашите части се бият в Бахмут."

Независимо дали украинските сили са напуснали Бахмут или не, те бавно се изтеглят вътре в него, към отделни групи сгради в западния край на града.

Междувременно в северна и южна посока украинските сили са отвоювали територия от руските войски.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


915
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
462
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като чуя "Москва потвърди" ми е ясно, че е точно обратното!!!
461
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много разочаровани от държавата руснаци се бият на страната на братска Украйна! С нарастването на разочарованието, ще нараства и броят руски братя сражаващи се против Русия и ще допринесат за освобождението на украинския и руския народи! ДА ЖИВЕЕ ДРУЖБАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА! Дружба с Русия, мерси!
460
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колкото Херсон е руски, толкова и Бахмут...
459
14
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 11 месеца
Тоз, който за една година един път не е отишъл до Бахмут да помага на украинците хич да не ми се прави на русофоб, защото е сто процента русофил. Само един истински русофил няма да отиде да помогне на украинците в продължение на една година, като вижда, че се мъчат и имат нужда от помощ.
458
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Лош чичко Путин. Пак се подигра с натовските джендита.." - Toчно по същия начин разказваха преди години руските ***, как натовците не били мъже, войниците имси бръснели краката, а руският солдат алфа мъжкар ако искал щял да бъде за 2 седмици до Париж. Ей ти на един Париж! Повече от месец не можеха да се справят с агитката на Динамо Киев в един завод, а сега колко време не могат да се справят с един град колкото Габрово.
457
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нацисти украинци изгарят живи в Одеса 42 души. Избиват над 8000 руско говорящи от Донбас от 2014 до 2022. Нацисткото образувание на територията на бившата УССТ загуби правото си да съществува.
456
4
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 11 месеца
до 486. Ти какво очакваш. Руснаците да оставят 20 хилядна украинска армия в град Бахмут, която да обстрелва руските позиции от града, да убиват руски бойци на воля а тях никой да не ги бара в Бахмут. Там да си живуркат в жилищата на редовите украинци и да стрелят от там. Като на хотел.
455
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лош чичко Путин. Пак се подигра с натовските джендита..
454
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
DO 483. И кой превърна града в руини. Обстрелващите го руски агресори.
453
4
 
8
 
! Отговори
Значи точно преди 11 месеца
След Бахмут - само голо поле без укрепления. И така до Киев, Лвов, до румънската и полската граници. Вече няма други градове с такива укрепление, строени са години наред в Бахмут от 2015г. Ето това значи точно.
452
8
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 11 месеца
Реално тактиката на украинската армия е да превърнат в руини всеки град който губят. След тях и потоп. Не искат да се бият с руснаците по полята и горите. Има предложение града да бъде преименуван на Вагнерград. Ще го възстановят така както и Мариупол.
451
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Точно значи - 50 хиляди от най-добрите кадри на украинската армия подготвяни за контранастъплението смляни в месомелачката на "Вагнер".
450
3
 
4
 
! Отговори
Той преди 11 месеца
Тоя град съществува ли все още ?
449
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Aко сами направите бърза справка в Интернет, за да не ви лъже никой, ще видите, че тоя Бахмут е с население горе-долу съпоставимо с Габрово. Даже Габрово е по-голямо. Години наред всички слушахме по форумите да ни плашат с великата руска армия. Не бе, не са лоши, ама са момчета като всички останали по света. Обаче пропагандата години разказваше как ако руснаците искали, щели да бъдат за 2 седмици до Париж. А вече кой месец не могат да се справят с град с големината на Габрово. Даже викат частни.
448
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва превантивно да изтpeпeм русофилите, че като дойде путин, Гешев може да не е на власт , и тогава русофилите ще станат предатели колаборационисти! Дръжте ги!
447
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това "падане на Бахмут" какво точно значи? Ами нищо не значи. Бахмут вече са едни развалини, руини. Поредният унищожен от болшевиките град. Докато пак не бъде освободен от украинците. Буча също беше унищожен, но за 1 г. украинците го възстановиха. Когато окупаторите бъдат изтласкани от Украйна, тя ще се оправи. Но Русия с болшевиките на власт никога няма да се оправи. Парите от природните изкопаеми ще продължат да отиват в ръцете на червените олигарси на Путин. Народът ще страда в мизерия.
446
5
 
8
 
! Отговори
Dazy преди 11 месеца
украинският генерал Валерий Залужни беше тежко ранен в началото на май при ракетен удар по Щаба на ВМСУ край Павлоград, в Днепропетровска област. Извършени са няколко тежки хирургични операции, след които той, ако оцелее, определено няма да може да контролира адекватно армията.
445
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поне да се похвалят, че са успели да превземат нещо, точно преди контраофанзивата, в която ще го загубят Бахмут заедно с още много територии. Нарочно ги оставиха да го превземат, за да може наемниците да се махнат от там и да не пречат на настъплението на ВСУ.
444
6
 
4
 
! Отговори
Куку преди 11 месеца
Нека да се обзаложим,че догодина Украйна отново ще стане държава с ядрено оръжие! Мъй пабедили!
443
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Независимо как ще свърши войната в Украйна, с комунизма е свършено. Путин няма да успее да възстанови СССР. Загубена кауза още от самото начало. Комунизмът е една лъжа, която умря. СССР умря. На Путин му е виновен САЩ, Горбачов, Елцин, но и без тях комунизмът щеше да умре, защото е мъртвороден, като всяка лъжа.