Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут

Освобождаването на Артьомовск е завършено, съобщи руското министерство на отбраната
Обновена: 21 май 2023 07:33 | 21 май 2023 07:28, Красимир Ангелов
915
Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут
Снимка: БГНЕС

Русия заяви късно вечер в събота, че е превзела изцяло напълно разрушения източноукраински град Бахмут, което, ако е истина, ще сложи край на най-дългата и кървава битка от 15-месечната война, отбелязва Ройтерс.

Нападението над до голяма степен изравнения със земята град беше водено от бойци от групата наемници "Вагнер“, чийто лидер Евгений Пригожин каза по-рано през деня, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последната застроена зона в града.

Още по темата
Киев отхвърли твърдението на Пригожин. Превземането на Бахмут, наричан от Русия със съветското му име Артьомовск, ще е първата голяма победа на Москва в конфликта след повече от 10 месеца.

"В резултат на настъпателните действия на десантно-щурмовите отряди на Вагнер, с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група на войски, освобождаването на Артьомовск е завършено", съобщи руското министерство на отбраната.

Нямаше незабавна реакция от Киев на това твърдение, което идва след седмица, през която украинските сили постигнаха най-бързите си победи през последните шест месеца в северната част на Бахмут и по южните флангове.

Пригожин, който многократно е заклеймявал редовната руска армия за това, че изоставя позиции, превзети по-рано от хората му, каза, че след 5 дни собствените му сили ще се изтеглят от Бахмут за почивка и ще предадат руините на редовната армия.

"Днес в 12 часа на обяд Бахмут беше напълно превзет“, каза Пригожин във видео, в което той се появи в бойна униформа пред застанали в редица свои бойци с руски знамена и транспаранти на "Вагнер".

"Ние напълно превзехме целия град, къща по къща", каза Пригожин.

Украинският военен говорител Сергей Череватий каза за Ройтерс в отговор на думите на Пригожин преди обявеното от Русия превземане на града: "Това не е вярно. Нашите части се бият в Бахмут."

Независимо дали украинските сили са напуснали Бахмут или не, те бавно се изтеглят вътре в него, към отделни групи сгради в западния край на града.

Междувременно в северна и южна посока украинските сили са отвоювали територия от руските войски.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


915
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Червените фашисти затриха още един град. Но това ще е временно.
441
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нямя значение каква е истината така или иначе русофилите вярват само на ТАСС, така че оставете ги да подскачат от радост и без друго толкова рядко им се случва това през последните 10 месеца.
440
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След година и три месеца Бахмут падна!!! Нищо че украинците го пренебрегнаха, защото прегрупират силите си за контранастъплението. Важното е, че *** ще има с какво да се хвали пред руското стадо.
439
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нужно е да се отнесем с разбиране към русофилите , че живнаха и се paзпъpдяxa! Те се ослушваха последната година за добри новини, но чуваха лоши новини! Укрите ще извлекат добри ползи от падането на Бахмут, защото ще стане повод за предоставянето на още по ефикасни оръжия от добрия старец Байдън , които преди се е въздържал да даде, за да не бъде унищожена Русия! Парадокса ече разрушаването на Бахмут е лоша новина за вaтянкътъ! Ъ?
438
11
 
12
 
! Отговори
Куку преди 11 месеца
Втарая армия мира за една година превзе един град а войната с НАТО още не е започнала!!! НА Русия сега и вадят зъбите после ноктите и накрая и свалят гащите!
437
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
20 май 2019 - инаугурацията на Зеленски за президент, 20 май 2022 освобождението на Мариупол, 20 май 2023 освобождението на Артьомовск, 20 май 2014 - ??? Киев :)
436
7
 
11
 
! Отговори
браво Костадинов! преди 11 месеца
"Трето, още веднъж заявявам, че когато Възраждане започне да управлява, всички украински туристи, представящи се за бежанци, ще бъдат експулсирани от държавата ни. Истинските туристи от Украйна, плащащи си сметките по хотелите, са добре дошли".
435
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Истината е че вагнер е разбит и хиляди вагинатори миришат по улиците на града призрак Бахмут. Това е причината готвача да бяга чак в Африка.
434
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Загубите на въоръжените сили на Украйна в месомелачката в Бахмут може да надхвърлят 30 хиляди души. Според различни оценки загубите на украинци, убити в битката за Бахмут, варират от 30 до 50 хиляди. За една съвременна война това са огромни цифри. Освен това, предвид факта, че в Артьомовск въоръжените сили на Украйна загубиха най-добрия си и най-обучен личен състав, включително офицери, тази операция беше много скъпа за Киев.
433
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 442Единственото, което владеят укрите е народа с тъмни зърна на гърдите.
432
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия ще превземе Харков и Одеса по време на ответен удар по контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. Ще го направят умно и внимателно, като ще използват максимално своите високоточни ракети с голям обсег и също така, очевидно, като се възползват напълно от превъзходството във въздуха.
431
12
 
5
 
! Отговори
Куку преди 11 месеца
След една година боеве превзеха град с размерите на Каспичан,след още една година някакво село!Това е катастрофа за Раша във военен,политически и икономически план.Няма измъкване!НАТО без съмнение ще се увеличава в посока на бившите страни от СССР а най хубавото предстои!!!
430
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къде е Залужни?
429
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До дни ще стане ясно кой кого е надхитрил в Бахмут.
428
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо не е свършило, има още градове на руска територия за прочистване от украинските окупатори, но Бахмут беше истинска крепост, вече няма друг град с такива укрепление и подземни съоръжения за отбрана.
427
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой да вземе на Емили мобилния и да й спре ВПН-а.
426
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бахмут е локация, която е военизирана и изградена с доста стабилни земни и подземни укрепления от 2015 година насам. Център от който се разпределят удари по цялата донецка област. Градът не е малък. Хиляди гнезда на снайперисти по високите сгради, минни полета в между жилищните райони. Дронове. Подземни тунели, които са километрични. Ето защо руснаците не бързаха с превземането, а бавно обграждаха града месеци наред.
425
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Зелето призна най после и той! Въртя усилва го,па го каза в прав текст! Русия унищожи половината снаряди и оръжие за прословутото " контра настъпление"! Не ги виждам и за в бъдеще УкроФашистите в Киев!!!
424
7
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 11 месеца
След 10 месеца руски родилни мъки пътят към Берлин и Лондон е открит.
423
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изглежда невероятно, но последната група цивилни в размер на 21 души беше евакуирана от високата сграда, превзета от украинците на 15 май. Нацистите до последно използваха цивилното население като жив щит.