Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут

Освобождаването на Артьомовск е завършено, съобщи руското министерство на отбраната
Обновена: 21 май 2023 07:33 | 21 май 2023 07:28, Красимир Ангелов
915
Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут
Снимка: БГНЕС

Русия заяви късно вечер в събота, че е превзела изцяло напълно разрушения източноукраински град Бахмут, което, ако е истина, ще сложи край на най-дългата и кървава битка от 15-месечната война, отбелязва Ройтерс.

Нападението над до голяма степен изравнения със земята град беше водено от бойци от групата наемници "Вагнер“, чийто лидер Евгений Пригожин каза по-рано през деня, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последната застроена зона в града.

Още по темата
Киев отхвърли твърдението на Пригожин. Превземането на Бахмут, наричан от Русия със съветското му име Артьомовск, ще е първата голяма победа на Москва в конфликта след повече от 10 месеца.

"В резултат на настъпателните действия на десантно-щурмовите отряди на Вагнер, с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група на войски, освобождаването на Артьомовск е завършено", съобщи руското министерство на отбраната.

Нямаше незабавна реакция от Киев на това твърдение, което идва след седмица, през която украинските сили постигнаха най-бързите си победи през последните шест месеца в северната част на Бахмут и по южните флангове.

Пригожин, който многократно е заклеймявал редовната руска армия за това, че изоставя позиции, превзети по-рано от хората му, каза, че след 5 дни собствените му сили ще се изтеглят от Бахмут за почивка и ще предадат руините на редовната армия.

"Днес в 12 часа на обяд Бахмут беше напълно превзет“, каза Пригожин във видео, в което той се появи в бойна униформа пред застанали в редица свои бойци с руски знамена и транспаранти на "Вагнер".

"Ние напълно превзехме целия град, къща по къща", каза Пригожин.

Украинският военен говорител Сергей Череватий каза за Ройтерс в отговор на думите на Пригожин преди обявеното от Русия превземане на града: "Това не е вярно. Нашите части се бият в Бахмут."

Независимо дали украинските сили са напуснали Бахмут или не, те бавно се изтеглят вътре в него, към отделни групи сгради в западния край на града.

Междувременно в северна и южна посока украинските сили са отвоювали територия от руските войски.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


915
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
15
 
7
 
! Отговори
Странно, преди 1 година
..че Готвачът обяви, че са взели Бахмут, ама бърза да се измъкне оттам? Защо ли? Съюзниците отдавна твърдяха , че не е толкова важен, и че украинците не е нужно да дават толкова жертви! Сега предстои голямото пържене в казана, ама руските таракани да са спокойни! Скоро Фюрерът в Кремъл ще обяви нова мобилизация! Частична!
401
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След няколко дена украинците ще заявят тактическо оттегляне от Бахмут
400
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 614 Кои вие смазахте фашагите. Да разбираме,че си платен руснак пишещ в български форум ли?
399
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, смазахме фашагите отново! ФАЩ са в паника!
398
2
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Немога да се начудя на морала на такива, като 607. Не Ви ли смущава (например) обстоятелството, че преди няколко часа Зеленски призна това на Байдън? Е, ще си получите със сигурност хонорара, но не за това имаме интернет. Жалко, че такова откритие (интернет) се използва за такива цели, вместо да ни обогатява духовно и да принася реални ползи и удобства.
397
19
 
5
 
! Отговори
Русия е нацистка преди 1 година
Едни към едно с хитлеристите новини за падането на Сталинград. И путин ще свърши в бункера налапал макаровия
396
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омръзна ми вече!Бахмут не е Ямбол,разберете вече или прочете!Както и Азов стал-това са дълбоко-ешалонни отбранителни лини,строени повече от 30 год.Руснаците ги започнаха,последните 12-15 год.ги строяха янките.Бункерни системи на 4-5 нива,свързани поредици от артилерийски и ракетни системи,цели поделения можеха да живеят под земята!Янките твърдяха,че са непревземаеми!Просто носят името на градчето.Градчето наистина няма значение,има значение това под него!5 ж.п.възела има под Бахмут,няма ги вечЕ!
395
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Оставят само още няколко стотин Бахмута без да броим големите градове. Само че през това време пристигат стотици танкове, ф16 ще за кръжат. От 10 месеца на един Бахмут, ще стане 100 месеца. Чудно
394
0
 
3
 
! Отговори
До 599 преди 1 година
ПЕЧАЛБАТА ВИНАГИ Е НА ГЪРБА НА ТЕЗИ, КОИТО ТИ РАБОТЯТ ЗА БЕЗ ПАРИ. ВИНАГИ ИМА ЕКСПЛОАТАЦИЯ, ЗА ДА ИМА ПЕЧАЛБА. ЗАВИСИ МНОГО ЗА КАКВО ТОЧНО СЕ ИЗПОЛЗВА ТЯ. АКО Е ЗА ЛИЧНОТО ЕГО - НЕ Е ДОБРЕ. АКО ИМА И ЗА ОБЩЕСТВОТО - ДОСТА ПО- ДОБРЕ Е.
393
13
 
2
 
! Отговори
За 7ми път преди 1 година
Рашистанците за 7ми път обявяват това. На някой в русия пак му е пораснал носа
392
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Китай пък придърпа всички средноазиатски държави в своята сфера на влияние и рашистан остана с един гол Беларус." - Китай дърпа и Руся там, бе момкооо...
391
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Беларус и Еритрея.
390
15
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Бахмут се пенсионирах, докато го превземат. Ако са го превзели изобщо. Като нищо в поредната пропаганда партенка на руските фашисти. Никой никога не е бил толкова близо до образа на хитлер и нацистка Германия, както днес това са Путин и руснаците. А подкрепящите ги нългари са най-малко национални предатели.
389
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Епитети като джeндъp" - Джендъризма съсиова САЩ в момента
388
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"как може да говориш против участие, когато там са убити българи" - Участвай, бе! Има отворенмприем за всякакви хора в украйнската армия! Трябва да си между 18 и 50 и си тинчовека!
387
2
 
7
 
! Отговори
До 585 преди 1 година
Той Пригожин пак може да си отиде, където си поиска, даже и в Судан, но първо си е свършил тукашните задължения да размаже фашистката craH в Бахмут, да освободи това руско градче от нацистката *** и да каже на руската армия: Заповядайте, теренът е чист!!!
386
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Истината е, че руснаците прочистват държавата си и околността от западни " инвестиции", чиято цел естествено, е Печалбата!!" - Казваш печалбата, че и с главна буква, ясе едно е лошо нещо.
385
0
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
И как само се подиграват на Запада. По специално Пригожин. Уж нямал бомби, уж ще си ходи. Да, ще си ходи, към Киев и после до полската граница. Полските смешници голям го вадят щото са в НАТО. Инак ще ги прегазят. Да, няма да е така както Вермахта 39 година, защото в наши дни Блицкрига е невъзможен, сещайте се защо. Но това е без значение.
384
0
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Напуснахме замъка и отиваме да се бием в полята, а по медиите "Заехме по-изгодни позиции." Тая пропаганда я давайте за западните зеленчуци, тука не минава.
383
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 594 Абе ти луд ли си? Явно да.