Пригожин не е подарък за Лукашенко, Путин няма да прости унижението

Клати ли се режимът в Беларус?
26 юни 2023 07:08, Александър Попов
197
Пригожин не е подарък за Лукашенко, Путин няма да прости унижението
Снимка: БГНЕС/EPA

Съгласно договореното споразумение между Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко лидерът на "Вагнер" ще живее в изгнание в Беларус, съобщи вчера Кремъл, без да уточнява дали той ще вземе със себе си членове на своята частна военна компания. Според анализатори по този начин Лукашенко печели престиж заради ролята си в случилото се в Русия, но също така наследява един образно казано горещ картоф, предаде Франс прес.

Катя Глод от организацията "Европейска лидерска мрежа" в Лондон казва: "Лукашенко наследи преди всичко горещ картоф. Не мисля, че такава е била волята на Лукашенко. Мисля, че той беше използван от Кремъл". И добавя, че присъствието на Пригожин в Беларус ще създаде "множество рискове" в една страна, в която лоялността на силите за сигурност е от жизненоважно значение след изборите през 2020 г., които предизвикаха вълна от демонстрации и брутални репресии. "Единственото предимство, което беларуският лидер би могъл да получи, е да използва хората на Пригожин като лична армия срещу евентуален бунт", посочва анализаторката.

Още по темата
Идеята ръководителят на най-прочутата наемническа групировка в света да се установи в Беларус не се харесва на съседите му. Литовският президент Гитанас Науседа, чиято страна е домакин на срещата на върха на НАТО следващия месец, предупреди, че алиансът ще трябва да укрепи Източния си фланг, ако Пригожин или част от групата "Вагнер" се окаже в Беларус с неясни планове и намерения.

От 2020 г. насам Лукашенко става все по-зависим от Кремъл за политическото си оцеляване и дори изглежда като васал на Путин. Беларус вече прие и руски  тактически ядрени оръжия, което според беларуската опозиция е сериозен удар по беларуския суверенитет.

"Разполагането на ядрени оръжия на беларуска територия означава бавно анексиране на Беларус от Русия", отбелязва Уилям Алберк от Международния институт за стратегически изследвания. "Мисля, че Лукашенко вече се чувства притиснат в ъгъла. Очевидно е, че ако Путин каже "направи ми услуга", той ще го направи с надеждата да получи някакъв лост за влияние", допълва експертът.

За беларуската опозиция, чийто лидер Светлана Тихановска замина в изгнание ден след президентските избори през 2020 г., които тя казва, че е спечелила, зависимостта на Лукашенко от Русия прави опасно решението му за приемане на Пригожин на беларуска територия.

"Пригожин не е подарък за Лукашенко, защото автократът Путин никога няма да му прости унижението, което претърпя", казва бившият беларуски министър на културата Павел Латушко, който сега е в опозиция. "Това е малка, тактическа, изкуствена и повърхностна победа за Лукашенко, която може да се превърне в стратегически проблем", допълва той.

Според Катя Глод управлението на Лукашенко се крепи на два стълба: насилието и подкрепата на Русия. "Но сега Лукашенко явно е притеснен, защото Кремъл не е толкова силен, колкото изглеждаше", посочва тя.

Хана Любакова от Атлантическия съвет изтъква, че позицията на Лукашенко може да бъде укрепена благодарение за посредничеството му сега в руската криза. Но в по-дългосрочен план неговият режим ще понесе последствия. "С отслабването на авторитета на Путин режимът в Минск може да се окаже с намалена подкрепа и съдействие от страна на Русия", отбелязва анализаторката./БТА, Габриела Големанска
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: лукашенкоПригожин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
11
 
15
 
! Отговори
В петък и събота преди 11 месеца
Пригожин показа на милиони руснаци колко струва бункерния рептил... Не е имало никакви бомбардировки в Донбас през последните 8 години, нито пък нацисти... Имало е единствено престрелки между бойни групи на олигарси бандити от руски и украински произход... Хунтата в Кремъл и бункерния пcиxoпат са искали да сменят Зеленски с Медвечук и така да изолират Украйна от Запада...
74
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много са смешни тия опорки за унижението на Путин, като това че е умрял от рак....
73
9
 
9
 
! Отговори
Ебахти готвача преди 11 месеца
стигна до маZкве по бързо отколкото монголоидите до Киев.
72
10
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 11 месеца
ЕЙ РУСКИ АМАТЬОРИ, НАЛИ Е БИЛО ПЛААННН НА ПУТИН С ПРИГОЖИН, ЗАЩО ДНЕСКА СА В ПОЧИВЕН ДЕН В СЛУЧАЙ НА ОПАСНОСТ?????И КЪДЕ БЕ ТАЯ РУСКА ВЕЛИКА АРМИЯ, ЧЕ ТОЯ ГИ НАПРАВИ ЗА СМЯХ ????? КЪДЕ Е????
71
10
 
11
 
! Отговори
Тамън! преди 11 месеца
до Кирливите ризи- руснаците вече ще им е все тая за 'милия' запад и без задръжки ще си направят това което нужно. Би трябвало СЕГА вече да сте притеснени американопапагалчета.
70
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пирожко не му разбрах идеята. Вече е враг на властта, а се отказа от хората си. Е как смята да се опази след няколко месеца ,като му разтур армията ? Става господин никой.
69
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И тук има евроатлантици за изгнание ,кога бря
68
6
 
11
 
! Отговори
Георги преди 11 месеца
Прогожин е обикновен бандит,лежал в затвора за взломни кражби.След като излиза,с откраднатите средства започва да се занимава с ресторантьорснво.На Путин ву харесъл един от ресторантите,където често отсядал.После орежда Прогожин да храни полицията и жандармерията,което е сериозна огромна поръчка.Следващага задача е създаване на частна армия,апять с подкрепата на *** за терористична дейност и завласявате на чужди територии!
67
7
 
13
 
! Отговори
Кирливите ризи преди 11 месеца
на чебурашките в Кремъл бяха извадени на показ от Пригожин... Да видим сега реакцията на руснаците, дали имат смелост да свалят режима на бункерния пcиxoпат.
66
15
 
10
 
! Отговори
Хюсм преди 11 месеца
Един ден улици и площади в Киев ще носят името на Пригожин - човекът избил десетки хиляди укронацисти ! Това геройство никога няма да бъде забравено !
65
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо няма изявления на Зеленото джудже? Къде се е скрило в бункера в Киев ли или е избягало в Полша.Съвсем замълча и вече не грачи с оня глас на гарга всеки ден.Доста е гадно и страхливо това джудже, много е злобно.
64
7
 
16
 
! Отговори
Mda преди 11 месеца
От вчера всички западни и родни умнокрасиви наши анализатори и прости *** са в несвяст и сипят зле прикрита злоба и разочарование...а в събота сутрин бяха толкова еуфорични хаха !Путин без да пролее капка кръв показа нагледно кой командва парада , а ударите по Одеса и Запорожие продължава с пълна сила !УдрИ , Вова ! Нека се пръскат от ярост и безсилие !
63
6
 
10
 
! Отговори
Дорогие Путята, преди 11 месеца
...Пригожин е там без армия и без пари! Никого няма да напада! А ако му дадат армия, най-много и там да се обърне срещу Лукашенко!
62
9
 
8
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 11 месеца
До 71, като Одеса е руски град? Защо е унищожен от руснаците? Като Украйна е фалшива държава и руска територия, защо руснаците я унищожиха?
61
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дефакто разстоянието от предните руски позиции до Одеса е около 60 км.Така че не е проблем да се настъпва в тая посока.Още повече че натам наистина се насочват Вагнер.А от Одеса до Приднестровието е още толкова и съединят ли се край със достъпа на Украйна до Черно море.
60
1
 
3
 
! Отговори
Ок, съгласни сме! :) преди 11 месеца
До Петкан - вярвай смело на Пригожин!
59
11
 
13
 
! Отговори
Слава Русия преди 11 месеца
Зелевски трябва да бъде арестуван и изправен пред международния трибунал за военни престъпления!! Българите няма да забравят убийството на българи в град Одеса извършено от бандеровци!!
58
11
 
12
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 11 месеца
Доато запада играе покер Путин ги матира на шах!
57
10
 
12
 
! Отговори
В петък преди 11 месеца
Пригожин категорично опроверга твърденията на Русия за големи загуби на жива сила и техника от Украйна... Дежурните лъжи на русофилите са твърде елементарни.
56
6
 
10
 
! Отговори
Американофилчетата, преди 11 месеца
Сещате ли се че разстоянието от Беларус до Киев е 100 км? :):)