Пригожин не е подарък за Лукашенко, Путин няма да прости унижението

Клати ли се режимът в Беларус?
26 юни 2023 07:08, Александър Попов
197
Пригожин не е подарък за Лукашенко, Путин няма да прости унижението
Снимка: БГНЕС/EPA

Съгласно договореното споразумение между Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко лидерът на "Вагнер" ще живее в изгнание в Беларус, съобщи вчера Кремъл, без да уточнява дали той ще вземе със себе си членове на своята частна военна компания. Според анализатори по този начин Лукашенко печели престиж заради ролята си в случилото се в Русия, но също така наследява един образно казано горещ картоф, предаде Франс прес.

Катя Глод от организацията "Европейска лидерска мрежа" в Лондон казва: "Лукашенко наследи преди всичко горещ картоф. Не мисля, че такава е била волята на Лукашенко. Мисля, че той беше използван от Кремъл". И добавя, че присъствието на Пригожин в Беларус ще създаде "множество рискове" в една страна, в която лоялността на силите за сигурност е от жизненоважно значение след изборите през 2020 г., които предизвикаха вълна от демонстрации и брутални репресии. "Единственото предимство, което беларуският лидер би могъл да получи, е да използва хората на Пригожин като лична армия срещу евентуален бунт", посочва анализаторката.

Още по темата
Идеята ръководителят на най-прочутата наемническа групировка в света да се установи в Беларус не се харесва на съседите му. Литовският президент Гитанас Науседа, чиято страна е домакин на срещата на върха на НАТО следващия месец, предупреди, че алиансът ще трябва да укрепи Източния си фланг, ако Пригожин или част от групата "Вагнер" се окаже в Беларус с неясни планове и намерения.

От 2020 г. насам Лукашенко става все по-зависим от Кремъл за политическото си оцеляване и дори изглежда като васал на Путин. Беларус вече прие и руски  тактически ядрени оръжия, което според беларуската опозиция е сериозен удар по беларуския суверенитет.

"Разполагането на ядрени оръжия на беларуска територия означава бавно анексиране на Беларус от Русия", отбелязва Уилям Алберк от Международния институт за стратегически изследвания. "Мисля, че Лукашенко вече се чувства притиснат в ъгъла. Очевидно е, че ако Путин каже "направи ми услуга", той ще го направи с надеждата да получи някакъв лост за влияние", допълва експертът.

За беларуската опозиция, чийто лидер Светлана Тихановска замина в изгнание ден след президентските избори през 2020 г., които тя казва, че е спечелила, зависимостта на Лукашенко от Русия прави опасно решението му за приемане на Пригожин на беларуска територия.

"Пригожин не е подарък за Лукашенко, защото автократът Путин никога няма да му прости унижението, което претърпя", казва бившият беларуски министър на културата Павел Латушко, който сега е в опозиция. "Това е малка, тактическа, изкуствена и повърхностна победа за Лукашенко, която може да се превърне в стратегически проблем", допълва той.

Според Катя Глод управлението на Лукашенко се крепи на два стълба: насилието и подкрепата на Русия. "Но сега Лукашенко явно е притеснен, защото Кремъл не е толкова силен, колкото изглеждаше", посочва тя.

Хана Любакова от Атлантическия съвет изтъква, че позицията на Лукашенко може да бъде укрепена благодарение за посредничеството му сега в руската криза. Но в по-дългосрочен план неговият режим ще понесе последствия. "С отслабването на авторитета на Путин режимът в Минск може да се окаже с намалена подкрепа и съдействие от страна на Русия", отбелязва анализаторката./БТА, Габриела Големанска
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: лукашенкоПригожин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
13
 
! Отговори
До Слава украйна преди 11 месеца
България над Всичко!!! Бандерофилите чемодан, вокзал, Лвов.
54
8
 
5
 
! Отговори
Mopcku_ преди 11 месеца
Пригожин сега някак си бързо и лесно ще изчезне от прожекторите и много вероятно и никога повече нищо да не чуем за него, тъй като в Беларус може да бъде ликвидиран и без никой да разбере :) Да се неначуди човек какво ли толкова са му обещали, за да го заблудят така :)
53
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ха-ха-ха, вижте кратунката на джyджето е 2 пъти по-малка от на тoлупа Лукашенко.
52
11
 
9
 
! Отговори
Полковник преди 11 месеца
Огромните загуби на бандеровците от началото на офанзивата се крият,но са хиляди.За няма и две седмици укрите разбраха че не могат да победят руснаците и да пробият фронта.Военна техника Запада продължава да праща,но хората в укроармията намаляват.Ако има руска офанзива тя ще е срещу много отслабени бандеровци.
51
4
 
15
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 11 месеца
Разполагането на ядрени оръжия на беларуска територия означава бавно анексиране на Беларус от Русия.По тая логика Значи много европейски държави са окупирани от Америка и са много по зависими от фашингтон от колкото лукашенко от Москва.
50
5
 
10
 
! Отговори
Teo преди 11 месеца
"Абе русофилчета, къде е джyджето наистина ? Жириновски вчера каза, че са заедно в някакво кафене "Пъкъла"."... о, да! Щом сте толкова запознат, предполагам лично сте разговарял с Жириновски в съответното кафе, и някак си сте успял да напишете този брилянтен коментар от там?!?
49
16
 
14
 
! Отговори
Слава Украйна преди 11 месеца
Пригожин трябва да бъде арестуван и изправен пред международния трибунал за военни престъпления!! Украинците няма да забравят клането в град Буча извършено от Вагнер по негова заповед!!
48
17
 
16
 
! Отговори
Полковник преди 11 месеца
Колоните на Вагнер с бърз марш вече се приближават към Запорожието.Докато уж Пригожин е в Беларус може да в окаже че е в Запорожие.Ударът ще е тук където укроофанзивата не успя и бандеровците са отслабени.Предполагам руската контра ще е в посока Одеса.
47
2
 
7
 
! Отговори
Кварталният батка преди 11 месеца
Имената на анализаторите разбира се са сменени, но ги познах по нивото и стила, това са кварталните анализатори бай Иван, Пецата и бай Гошо, вчера ги видях пред блока пиеха бира и явно този материал е резултат от тази среща.
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Брилянтен ход - запазва Пригожин от руската конкуренция на Кремъл и при евентуален либерален преврат той ще може да се върне като спасител на Русия.
45
4
 
1
 
! Отговори
BB преди 11 месеца
До Анонимен 48 Ти добре ли си да не си сношен
44
8
 
14
 
! Отговори
Haja преди 11 месеца
Оставете го вече Пригожин , тази нощ отново прекарана заря над Одеса и Запорожие , руснаците не само не се отбраняват но дори настъпват хаха !
43
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Укрофашизмът си отива.
42
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки диктатор умира като враг на народа, просто е неизбежно...така работи тоталитарната система. И да се крие по шумаците Путин, това няма да го спаси
41
8
 
11
 
! Отговори
Интересно... преди 11 месеца
.... в главите на някои западни анализатори започва да се прокрадва идеята, че целият този цирк е бил постановка, целяща да убеди украинците да атакуват масово руските позиции, вместо невидимата си досега контраофанзива. След като ВСУ благоразумно си останаха в окопите и контраатакуваха на сън, последва лупинга с Вагнер в Беларус. Сега някой се досеща, че и там има една близка столица за атакуване. Киев. Да видим какво ще се случи, докато врачките пророкуват поредната гибел за Путин и Русия.
40
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Aма излезе ли от храсталаците джуджанката, че се криеше по шумаците май.
39
14
 
13
 
! Отговори
Public enemies преди 11 месеца
48 Путин се ползва с подкрепата на 80 % от руския народ, Украйна в НАТО бе огромна заплаха за Русия, сега остана малко от нея, а скоро няма да остане нищо.
38
9
 
8
 
! Отговори
Teo преди 11 месеца
Порция сутрешна злоба с кафето? Няма проблем - заповядайте! Много са ми интересни статии, в които членове на световно неизвестни организации биват цитирани от уж уважавани медии, а бръщолевят небивалици. Преди беше оня сириец, в Лондон, продавача на фланелки, сега, понеже предното беше брутално плоско направиха цял ... институт!!! за изучаване на войната! А сега някаква лелка от нещо световно неизвестно се е изказала! Иначе хитър ход- като накрая всичко се окъка - виновен е фланелкаджията!
37
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пригожин разобличи брутално целта на "СВО"... Не е имало никакви бомбардировки в Донбас през последните 8 години, нито пък нацисти... Имало е единствено престрелки между бойни групи на олигарси бандити от руски и украински произход... Хунтата в Кремъл и бункерния пcиxoпат са искали да сменят Зеленски с Медвечук и така да изолират Украйна от Запада...Никой не спря Вагнер към Москва защото никой военен не харесва джyджето...
36
6
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Данаречеш Путин "Лъжец ", и че всички "мотиви" да нападне Украйна са лъжи , и това било много хитър ход? Някои верността трябва да идат да се прегледат! За къде.къде по- леки изказвания ги самоубиваха от 10 -тия етаж!