Неуспешното справяне с "Вагнер" - по-голям шок от нахлуването в Украйна

Руският елит не е сигурен, че Путин е възстановил контрола
29 юни 2023 18:00, Анисия Иванова
199
Неуспешното справяне с "Вагнер" - по-голям шок от нахлуването в Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Владимир Путин се опита тази седмица да покаже, че категорично държи контрола след драматичния опит за бунт от командира на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин. Много хора в Кремъл и влиятелни играчи от бизнес елита просто не го вярват.

"Бананова република" беше фразата, която един бивш високопоставен служител, който все още поддържа тесни връзки с правителството, използва, за да опише спектакъла на Пригожин, който доведе своята колона от танкове и бойци до 200 километра от Москва и след това му бе позволено да замине за съседна Беларус, без да бъде изправен пред наказателни обвинения. Водещ бизнес магнат каза, че неуспешното справяне с бунта от страна на руския президент е било по-голям шок от решението на Путин да нахлуе в Украйна миналата година.

За много вътрешни лица – включително повече от дузина настоящи и бивши високопоставени служители и бизнес лидери – драматичните събития разбиха онова, което остана от внимателно изработения имидж на Путин като гарант за „стабилност“. Всички те говориха при условие за анонимност, заради чувствителния характер на въпросите.

Сътресението подчерта как 70-годишният лидер е все по-недостъпен и неспособен да контролира събитията по начина, по който го е правил преди.

Докато Путин се стреми да утвърди отново властта си, сътресенията само задълбочиха безпокойството и тревогата относно посоката на страната, които мнозина сред икономическия и бизнес елит изпитват след инвазията през февруари 2022 г., казаха те. Някои се притесняваха, че това може да доведе до още повече репресии в Русия.

"Беше очевидно, че Пригожин излиза извън контрол, но повечето смятаха, че няма да се стигне до открит въоръжен сблъсък. Така се получи“, каза Евгений Минченко, базиран в Москва политически консултант. „Всички елитни групи се опитват да изградят свой собствен ресурс за сигурност, защото вече е ясно, че силата има значение.“

За някои публичните усилия на Путин да изглежда начело на ситуацията изглеждаха глупави, като само подчертаваха очевидната реалност колко неефективно и слабо са показали събитията лидерството му, казаха хората.

Въпреки цялата тревога сред членовете на елита, вътрешните лица казаха, че не виждат алтернатива на Путин. Въпреки шока, има много хора, които виждат Путин като стабилен лидер. Те все още разчитат на неговото покровителство и закрила за техния просперитет и сигурност, тъй като войната и санкциите прекъснаха много от останалите им задгранични връзки.

Във вторник държавната телевизия показа как Путин се среща с висши служители по сигурността и военни в Кремъл, като строго им благодари за подкрепата.

Но той не даде обяснение защо е позволил на Пригожин, бивше протеже, чийто бунт той обвини за смъртта на войниците, които се опитаха да го спрат, да напусне без наказание. Вместо това той каза, че неговото правителство е платило на "Вагнер" повече от 3 милиарда долара през последната година и не е сигурно как са били похарчени всички пари.

Твърдението на Путин, че бързият край на 24-часовия бунт е показал единството на руснаците зад него, беше опровергано от кадри на усмихнати тълпи, които аплодираха Пригожин и неговите бойци, докато се изтегляха от Ростов на Дон, който бяха окупирали.

Президентът продължи да работи по телефона с приятелски настроени лидери, опитвайки се да обясни събитията в разговор със саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман и други по целия свят.

Но неговият най-близък съюзник, беларуският президент Александър Лукашенко, си позволи рядък публичен удар срещу прекомерната самоувереност на руския лидер.

"Сбъркахме ситуацията“, каза Лукашенко в откровена аутопсия във вторник пред местни медии за ролята си в посредничеството на сделката, която потуши бунта. „И Путин, и аз смятахме, че това просто ще изчезне от само себе си – е, честно казано, не го мислех наистина, но няма значение. Но не изчезна от само себе си.“

Имаше признаци, че хардлайнерите, които подкрепиха критиките на Пригожин към военното ръководство, че не успява да води войната в Украйна достатъчно агресивно, настояват за по-голямо влияние, коментира анализатори, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

„Това не беше опит за преврат, но със сигурност отваря вратата за възможност като тази в близко бъдеще“, каза Алина Полякова, президент на Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон.

Но натискът растеше от лагера, който настояваше за широко разрастване на военните усилия, включително широка мобилизация на цивилни и икономика в съветски стил. Досега Путин се съпротивляваше на тези стъпки, опитвайки се да изолира руското общество от въздействието на войната, за да осигури обществена подкрепа.

"Засега сме гледали само първия епизод и ще последва продължение“, каза Николай Петров, гостуващ сътрудник в базирания в Берлин мозъчен тръст SWP. „Облагодетелстваните са партията на привържениците на ескалацията, които стоят зад Пригожин, които със или без слаб Путин ще се опитат да повторят провалената война."

„Запазването на статуквото, което беше добро за Путин, сега изглежда невъзможно“, добави той.

За момента Кремъл продължи публичната си подкрепа за министъра на отбраната Сергей Шойгу, близък съюзник на Путин, който беше основната публична цел на Пригожин.

Но вътрешните сили за сигурност вече ще получат танкове и други тежки оръжия, които преди им бяха отказвани, каза във вторник Виктор Золотов, дългогодишният съюзник на Путин, който ръководи Националната гвардия, според ТАСС. Той не даде обяснение как този план се вписва в твърденията на Кремъл, че няма по-нататъшен риск от сътресения. Напротив, Золотов каза: „В момента това е много належащ въпрос“.

В знак на по-нататъшни репресии председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин нареди разследване на това кои държавни служители и корпоративни ръководители са напуснали страната по време на кризата, като настоя онези, които са го направили, да бъдат публично наказани.

Александър Дугин, ултранационалист, чието влияние нарасна на фона на войната, предупреди за по-големи безредици, ако Путин не извърши „промени в персонала в няколко ключови агенции“ в коментар, публикуван във вторник.

„Ако не променим нищо, катастрофата ще се повтори и този път ще бъде фатална“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руzия вече загуби.
89
9
 
8
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Русия ще победи !
88
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин закопа Путин, целият образ на големия мъж, мачо, безстрашен, силен, могъщ, контролиращ, уверен, спокоен.... се изпари буквално за един ден. А отгоре на всичко с нелепите лъжи и глупости които каза следващия ден дори и руската публика може би усети колко далече от реалността са, да благодариш на армия която не си показа носа и буквално се предаде на Пригожин, че уж те била защитила е толкова нелепо, че и *** може да се усети че го лъжотят.
87
5
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 10 месеца
И защо да е неуспешно справянето с Вагнер? Че и чак да е шок. Сервирате ни поредните русофобски г'лупости. Това е.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Това е началото на края на режима в Мордор."----------- Порастни вече, мойто дете, книжките с приказки са за детската градина.
85
6
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
Едната добра статия в Днес,рядко срещанато явление от тях и то много рядко пускат някоя стеща статия.А за русофобчетата и американофилчета..ще кажа ,че сериала не е завършил още...така че ,купете си пуканки и кока-кола (която вече казват официално ,че има вредно вещество..но под натиска на доларите,то може и да се продава..) и продължавайте да гледате сериала..може да стане по интригуващ,но може и да стане и по-прагматичен,но края ще е много интересн..само да гръмне ТВ да вземе и нас да "нарани"
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига с тоя Путин и Вагнер.Това е стара манджа вече.Кажете за контраофанзивата.Кажете за хилядите бандеровци дали фира за две седмици и за тоталната мобилизация в Украйна.Също и за осемте превзети села и от четири села укрите вече са се оттеглили обратно.Къде са новините за контрата питам аз.
83
5
 
2
 
! Отговори
Стига с тоя вагнер преди 10 месеца
Снощи един прогандон при салавьов обясняваше че загубата на първа отбранителна линия не било реален проблем, просто оРъФаните бойци се били изтеглили на втора линия която била по-изгодна за тях. Те претръпнаха че им се смее цял свят и пак започанха да плямпотят за жест на донра воля, отрицателно настъпление и изтегляне на по изгодни позиции
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво става с членстото на Украйна в ЕС? Украйна стана ли вече член на ЕС?
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички генерали и приятели на Пригожин ги чака съдбата на Суровикин---СМЕРШ ЩЕ ЧИСТИ АРМИЯТА !!!!
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Форбс писа преди два дена че за един миг са изчезнали 25 танка около малая токмачка както ви писах
79
1
 
1
 
! Отговори
И Сталин, и Сталин преди 10 месеца
Требе и Сталин, требе и Сталин такова сапостафка с Путин, не само Хитлер, и Сталин на сапостафка лидерите да се саберат не некой самит и да направат сапостафка на Путин и Сталин.
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неуспешно казвате? Верно? Руската армия и Гвардия на Русия,е чакала Вагнер преди Москва! Пригожин е Имал информация Че го Очакват!-:) И добре че Разума му е Надделял!-:) С Пригожин е Свършено! Ще е Изгнаник докато е жив!-:)
77
5
 
5
 
! Отговори
А бе! преди 10 месеца
А бе, докога ще му го джвакатe на Пригожин? В Русия вече забравиха за него, а вие още го джвакатe!
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна е в уникална ситуация: тя не трябва да се тревожи за поддържането на икономиката си и мобилизирането на индустрията. Тя дори не трябва да произвежда храна: западните съюзници ще донесат всичко - от танкове до яхния. Просто се бийте: убийте руснаците, умрете вие. Следователно страната реално няма естествени икономически спирачки. ЕС има потенциал още години наред да издържа Украйна, гражданите на ЕС са консолидирани и са готови да затегнат коланите и да страдат за Украйна.
75
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига измислици! Вагенр си заминава, Русия остава. Всичко се впряга за победата. 1, 2 или 5 години - тоя филм сме го гледали, победа ще има.
74
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото по-лоша е ситуацията в икономиката, толкова по-добра ще бъде мобилизацията. В края на краищата армията ще стане единственият източник на продоволствени карти (хранителни дажби), а гладуващите селяни, които сега се крият от военните комисари във всички пукнатини, сами ще отидат в казармите, само за да нахранят семействата си. Само трябва да продължим да финансираме и да доставяме оръжия, а те ще се бият на страната на доброто.
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Онзи ден в мрежата беше направена съпоставка между Хитлер и Путин.Въпреки всички Усилия и Успехи на Хитлер в икономически, политически,военен и стратегически аспект, той е направил капиталната грешка да повярва в идеализираната си Мечта за господство и Хилядолетен Райх ! Разликата с Путин е,че руснака инкасира всякакви тежки Загуби от всичко, което можеше да провали и най-вече от Заблудата, че той е Месията и Спасител на света.Шокът остава за сметка на руския народ!
72
1
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 10 месеца
Тоест живеят в паралелна вселена. Ще отрезнеят.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво става с членството на Украйна в НАТО? Влезе ли Украйна в НАТО?