Висш военен от НАТО: Руската армия е наранена, но в никакъв случай не и победена

"Не трябва никога да подценяваме руснаците и тяхната способност да отвърнат на удара"
4 юли 2023 07:00, Елка Василева
200
Висш военен от НАТО: Руската армия е наранена, но в никакъв случай не и победена
Снимка: архив, БГНЕС

Руските въоръжени сили са наранени, но в никакъв случай не и победени във войната с Украйна, заяви висш военен от НАТО, цитиран от Асошиейтед прес. Той изложи и най-голямото преначертаване на плановете на Организацията на Северноатлантическия договор от Студената война насам, в случай че Москва се осмели да разшири конфликта.

"Не трябва никога да подценяваме руснаците и тяхната способност да отвърнат на удара", заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

Още по темата
Президентът на САЩ Джо Байдън и неговите партньори в НАТО са напът да направят огромна промяна в плановата схема на алианса на срещата на върха в литовската столица Вилнюс следващата седмица.

НАТО като организация не предоставя оръжие и боеприаси на Украйна. Досега тя избягваше да бъде въвлечена в по-мащабна война с ядрено въоръжената Русия. В същото време НАТО масово укрепва сигурността на страните си членки в близост до Русия, Украйна и Беларус.

Около 40 000 войници са в готовност от Естония на север до Румъния на Черно море. Близо 100 самолета се вдигат в това въздушно пространство всеки ден, а общо 27 са бойните кораби, които оперират в Балтийско и Средиземно море. Очаква се тези бройки да се увеличават.

Според залегналото в новите планове НАТО има за цел да разполага с до 300 000 бойци, готови да се пренесат на източния фланг по външните граници на организацията в рамките на 30 дни. Плановете разделят територията на три зони: крайна северна и атлантическа; северно от Алпите; в Южна Европа.

Бауер каза, че новото планиране на НАТО се основава на информацията за силата на руските въоръжени сили отпреди инвазията в Украйна през февруари миналата година. Адмиралът посочи, че войната е отслабила руската армия, но не и флота и военновъздушните сили.

"94 процента от сухопътните сили на Русия сега участват във войната", каза Бауер.

"Това, което виждаме в генерален план, е, че руснаците са много внимателни в близост до границите на НАТО. Те не търсят конфликт с нас. Мисля това за знак, че те са много, много ангажирани. Що се отнася до сухопътния състав, не смятам, че имат много останали налични военни сили да атакуват някого другиго. Но ние сме сигурни, че руснаците ще се реорганизират. Ще продължим да гледаме на тях като на сериозна заплаха. Във водата и особено във въздуха, в космоса, те все още имат много, много възможности. Да не говорим за ядрените оръжия", допълни Бауер.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
12
 
8
 
! Отговори
Човек преди 10 месеца
Руснаците сами са си виновни! Защо не направиха до сега от Лвов лунен пейзаж с тежки термобарични ракети и бомби! Трябваше да го изтрият от лицето на Земята! Защо не газят наред тази нацистка ***, а ги галят с перце! Нито Нато нито някой друг щеше да им помогне ако мачкаха наред и бяха разорали Киев и Лвов! Можаха за 2 седмици да смачкат 1 милионната квантаунска армия в Манджурия, а сега реват след като не смеят да ги смелят *** кайма, а имат всички възможности за това!
66
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпрос на време да я доубием тая скапана армия
65
4
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 10 месеца
Русия взе каквото искаше, укрепи новите граници, за Украйна оставиха някое и друго запустяло село в подножието. Дори Клоунът ксзва, *** нищо не може да направи.
64
2
 
4
 
! Отговори
do 21 преди 10 месеца
94 % от сухопътните войски на ДНР ЛНР Херсонска област Крим, който територии като население са към 9 млн една Австрия и почти двойно на България и наемници в помощ
63
13
 
4
 
! Отговори
до 81, мена преди 10 месеца
Е, видехме я от година и половина - най-тъпия начин на водене на война, не си щадиш живата сила и т.н. Войните нямат срок, така че... Имало е и 100 годишни войни, знаем от историята...
62
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руската армия си е по поделенията. Ако, не дай си, Боже, руската армия тръгне, това ще означава, че е започнала световна война.
61
2
 
20
 
! Отговори
А как е положението преди 10 месеца
във Франция? Ако беше в Русия да сте погребли вече държавата 5 пъти!
60
2
 
17
 
! Отговори
тия па! преди 10 месеца
"Това което не те убива, те прави по-силаен!" - не я ли знаят пословицата?
59
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия влязат ли в руското блато, със сигурност излизане няма да има.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 91 Що бе не ти ли харесва какво казва??
57
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А америанските медии казват че Запада няма как да доставя на хохлите повече Сингър,тъй като на практика са свършили. Мдааа
56
1
 
27
 
! Отговори
стъкмистика преди 10 месеца
"Не трябва никога да подценяваме руснаците и тяхната способност да отвърнат на удара". - Така е , не се знае, дали няма да ви го нацепят...!?
55
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така някога и мустакатият и франсето са си мислели, но друго станало. С такива генерали е ясно каква победа ще има.
54
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То затова и леопарди и абрамси станаха на скраб за един месец.
53
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е как може този господин да говори такива неща? Сега нашите заблудени меки китки съвсем ще изпаднат в истерия. Като прибавим и публикуваното от Центъра за стратегически и международни изследвания в което се казва ще Русия НИКОГА няма да остане без ракети горките направо ще си режат вените.
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТОЗ МАРШАЛ КЪДЕ Е ПОРТИЕР??!...
51
3
 
3
 
! Отговори
До 86 преди 10 месеца
Не ми обяснявай аз какво съм видял , ясно ми е обаче ти какво си виждал ...щом дори в софийското метро не си се качвал кой те знае от кое забутано село си и не си идвал в големия град.
50
5
 
29
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Толкова са про сти кравите. Руската армия още не сте я видели дори. За смях ви направиха няколко гарнизона наемници
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Генералът всъщност казва, че на Украйна ще се помага още с много оръжия... Затова разходите в бюджета на Европа за оръжия и боеприпаси ще трябва да се увеличават.
48
18
 
2
 
! Отговори
New York преди 10 месеца
До 85 Абе рушороб от българското метро по мизерно няма никъде по света.Да не си ги видял тия неща в Бг метрото?!