Шойгу за "Вагнер": Планът за дестабилизация на Русия не успя, бойците са лоялни

Първи коментар на руския военен министър след бунта от 24 юни
3 юли 2023 15:53, Елка Василева
84
Шойгу за "Вагнер": Планът за дестабилизация на Русия не успя, бойците са лоялни
Снимка: архив, БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в първия си коментар за краткотрайния бунт на частната военна компания "Вагнер" от 24 юни, че "планът за дестабилизация на Русия не е успял, защото бойците са лоялни", предадоха ТАСС и Ройтерс.

Още по темата
Шойгу каза още, че метежът, организиран от ръководителя на наемническата групировка Евгений Пригожин миналия месец, не се е отразил на "специалната военна операция" на Русия в Украйна.

Пригожин призова по-рано за уволнението на Шойгу и на началника на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов.

"Провокацията не се отрази на действията на армейските подразделения (включени в операцията)", заяви Шойгу на заседание на министерството на отбраната на Русия днес. Ройтерс посочва, че Герасимов, който не се е показвал публично от бунта на "Вагнер" на 24 юни, не е бил забелязан на снимките от заседанието.

В три части от фронтовата линия, "където украинските формирования предприемат безуспешни атаки, подразделенията на въоръжените сили са унищожили 15 самолета, 3 хеликоптера и 920 единици на бронетанкова техника, в това число и 16 бойни танка  "Леопард". Това са на практика 100 процента от танковете от този тип, доставени на Украйна от Полша и Португалия", каза Шойгу на съвещанието с избрани членове от ръководния състав на руските въоръжени сили.

Той обърна внимание на факта, че по настояване на Запада Украйна изисква от своите въоръжени сили да продължават контраофанзивата, без да се отчитат загубите.

По думите на Шойгу, цитирани от ТАСС, Киев се опитва да компенсира пораженията за сметка на обстрела на граждански обекти, но "професионалните действия на въоръжените сили на Русия" позволявали да се минимизират щетите сред мирното население.

Междувременно от Кремъл заявиха във връзка с бунта на ЧВК "Вагнер", че всички правителствени агенции и министерства, включително и разузнавателните служби, работят така, както би трябвало.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отказа коментар на въпроса защо руската Федерална служба за сигурност (ФСС) не е предотвратила бунта, преди той да избухне, но заяви, че в онзи момент обществеността и въоръжените сили са застанали зад президента Владимир Путин.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 9 месеца
Мараба въ Шайгун,а где Суровикин?
58
3
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
За никакъв бунт или преврат не е ставало дума. Пригожин си каза - Марш на Справедливостта. Не знам защо всички в Кремъл напълниха гащите и се разбягаха като кокарачи.
57
2
 
15
 
! Отговори
Москва за 1 ден преди 9 месеца
Таварищ Кужегетович къде са великите пълководци на Русия Герасимов и Суровикин? Защо изоставиха победоносната в русофилските сънища руска армия?
56
1
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 9 месеца
До Факт Я пак си помисли . Ами Франция - 2 милиона квадратни километра - луизиана . Продадени от Наполеон за битка срещу Русия . Явно не четеш .
55
7
 
12
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Единствената държава,продала си земята за пари в историята на човечеството е Русия!Огромната Аляска за центове.Няма друго подобно племе,готово да продаде всичко за някой пробит долар.
54
7
 
5
 
! Отговори
Всички преди 9 месеца
войни са за пари и сфери на влияние. Путин изгуби и двете.
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
бабите в автобуса обсъждаха, че май още един HIMARS е изгорял!?
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия беше обвинена за безредиците във Франция. "Ако френската полиция и армия не успеят да спрат подкрепяните от Русия безредици, ЕС трябва да обмисли разполагането на части и поддържането на реда и закона", твърди израелската медия Terror Alarm.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Около 50 хиляди ЛГБТ войници се бият за Украйна The Telegraph. Гей войниците в Украйна се надяват, че Украйна ще бъде последователна в своето положително отношение към тях и ще признае военния принос на своите ЛГБТ войници. Няма точна цифра колко ЛГБТ войници служат в украинските въоръжени сили, но LGBT Military, акаунт в Instagram, който публикува снимки на гейове и лесбийки, поставя цифрата на около 50 000.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 765"Коренното население на Крим е татари. Руснаци в Крим се появянат след насилственото изселване на татарите от Сталин." Страшни Фантастики си написАл :) И Кой според теб участва в Кримската война? Може би Велико-Украинският Император? :) :) :)
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 53 Тези Фантастики ги разпространяват украинските фейкомети. За вътрешна употреба Стават. И за доморасли атлантици, ядящи доматите с колците :)
48
4
 
3
 
! Отговори
Хе хе преди 9 месеца
Хората не знаят Кой измисли думата моГилизация. Не, не са руснаците, украинците са. Украинските пропагандатори явно са си заслужили възнаграждението. Въпреки глупостите, които пишат. А нашите папагали, повтарящи бандеровска пропаганда, още живеят в мокрите мечти на Бандера :)
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само в южнодонецкото, запорожкото и донецкото направление, където рускиъе въоръжени формирования предприемат неуспешни атаки, ВСУ са унищожили 15 самолета, три хеликоптера и 920 единици бронирани машини, сред които 16 танка "ПРОБИВ". Това всъщност са 100% от танковете от този тип,.", посочи началникът на отбраната.. В допълнение, през последния месец украинските сили за противовъздушна отбрана са прехванали 158 ракети от руската реактивна система.
46
1
 
1
 
! Отговори
СТИГА БЕ преди 9 месеца
Лукашенко ви спаси кожичката
45
3
 
4
 
! Отговори
765 преди 9 месеца
До ДОНБАС и КРИМ. Коренното население на Крим е татари. Руснаци в Крим се появянат след насилственото изселване на татарите от Сталин. Като ти гледам поста в главата ти е пълна каша на тема история. Не се притеснявай, нормално е за русофил
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руснаците не са умрели напразно. Наториха почвите за 100 години.
43
4
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 9 месеца
Горбачов беше прекалено умен са види разпада на Русия. Хората не го разбраха.
42
7
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 9 месеца
Руските фашаги няма да могат да сложат ръка на Украйна.
41
6
 
10
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 9 месеца
В момента урките освобождават Бахмут. Язък за умрелите ручляци. Умряха напразно за кефа на един луд Жужак с памперс. Стискам палци. Дано и Крим го върнат.
40
8
 
6
 
! Отговори
ДОНБАС и КРИМ преди 9 месеца
СА ИЗКОННИ РУСКИ ТЕРИТОРИИ С РУСКО НАСЕЛЕНИЕ, НЕЗАКОННО ПОДАРЕНИ НА УКРАЙНА ОТ КОМУНИСТИТЕ ЛЕНИН И СТАЛИН, И ТО НА НЯКОЛКО ПЪТИ. А ПРЕЗ 1954 г. ХРУШЧОВ И МАЛЕНКОВ ПОДАРИХА И КРИМ НА УКРАЙНА > после украинеца Хрушчов свали Маленков от власт и го заточи далеч в Казахстан