Политолог: Зеленски показва, че неутралитет на България е невъзможен

Русия ще инсценира инцидент в АЕЦ "Запорожие", смята Искрен Иванов
7 юли 2023 13:23, Анисия Иванова
154
Политолог: Зеленски показва, че неутралитет на България е невъзможен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България показва началото на нов етап в отношенията между двете държави, в който София ще трябва да намери своето място в новата европейска инфраструктура за сигурност след започнатата от Русия война. Това коментира д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта политиката на неутралитет, за която много политици говорят, беше възможна в началото на войната, но вече е невъзможна, просто защото Русия ни обяви за вражеска държава.

Евентуалната продажба на ядреното оборудване, предназначено за проекта АЕЦ "Белене, на Украйна трябва да бъде добре обмислено на фона на енергийния преход в ЕС. За момента няма информация какво включват преговорите, но те трябва да са изгодни и за България, каза Иванов.

"Това би бил един рационален избор. От една страна, това ще подпомогне и България като държава във връзките ѝ с Украйна; ще стане ясно, че енергийно започваме да се еманципираме от Русия и да се обвързваме повече с Европа и технологиите и механизмите, които европейците искат да предопределят тяхното енергийно бъдеще. Веднъж като покажем, че искаме да се еманципираме от Русия, това означава, че с енергийния монопол на Русия в България ще се приключи."

Русия среща все повече трудности да заменя изгубената в бойните действия техника и това трябва да бъде последвано от доставките на самолети F-16 на Киев, смята Иванов.

Изтеглянето на силите на частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин ще затрудни допълнително действията на Русия. Бавното настъпление на Украйна вероятно ще продължи, докато Москва не съумее да събере нови елитни части за спиране на украинската офанзива, каза Иванов и добави, че се съмнява, че руското командване ще успее в тази си задача.

"Това, което направи Пригожин, не беше насочено срещу Путин, така че няма нищо чудно, че той в момента е в Русия. Неговите действия бяха насочени срещу министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов... Путин иска да се презастрахова, че Пригожин няма да излезе герой от този поход и няма да се оформи нов властови център около него", добави гостът.

Русия може да инсценира инцидент в украинската АЕЦ "Запорожие", която контролира от началото на войната, смята Иванов. Това ще създаде радиационна буферна зона между военните сили на двете държави, но ако радиационното атмосферно замърсяване попадне на територията на някоя държава от НАТО, "това ще се разглежда като нападение срещу НАТО и веднага страни от Централна Европа като Полша ще искат задействане на член 5". Ако се постигне консенсус, че член 5 трябва да бъде задействан в такава ситуация, това ще предизвика пряк сблъсък между Русия и НАТО.

"Оттук нататък Москва може да разчита само и единствено на жива сила и на ядрените си оръжия. Ключовият въпрос е дали ще станем свидетели на ядрена ескалация, на инцидент в АЕЦ "Запорожие", на какъвто аз смятам, че ще станем свидетели, просто защото администрацията на Путин няма полезен ход."

Още за развитието на бойните действия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 месеца
Хора събудете се, потърсете информация извън българските медии и ще разберете ,че Русия не само няма да загуби войната ,но ще диктува новия световен ред .
135
0
 
5
 
! Отговори
Lina преди 9 месеца
Защо не ? Ирландия е неутрална по темата ? И още много.
134
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този не е българин а пума която мрази всичко Българско.
133
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евроклепарите се разсмърдяха.
132
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинците са по инсценировките, за справка Буча.
131
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези два реактора до сега трябваше да са инсталирани в АЕЦ Козлодуй.
130
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Краят на Mopдор е близък
129
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И защо Русия да предизвиква ядрен взрив в електроцентрала, която е под неин контрол, като може да предизвика такъв в електроцентрала, която се държи от украинците. Няма логика в пропагандното говорене.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"инсценира" ... т.е. ще се направи че има, ама то няма да има инцидент и съответно няма да има повишена радиация.
127
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Политолога да се прегледа при психиатър
126
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин ще изкорени фашизма от лицето на Европа.
125
0
 
3
 
! Отговори
Лайномет преди 9 месеца
Някой да е гладен?
124
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До 128 "Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък, че е подписал указ, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от петък, 1 април, да плащат в рубли, а ако не го направят, договорите им ще бъдат прекратени" С други думи всички външни контрагенти са им сменени местата/начина на плащане. Реално се плаща в каквато валута искаш и се превалутира. "Булгаргаз" e платил за доставката на природен газ за България от "Газпром експорт" за април в долари(на "старото" място)"
123
0
 
9
 
! Отговори
До 128 преди 9 месеца
Газпром откри специална сметка където левовете веднага се обръщат в рубли- всички започнаха са използват ( и още използват) такава сметка в Газпромбанк- само България отказа да плаща!! С това ефективно ние самите си спряхме газта..или искаш без пари да ни я подаряват ;)
122
2
 
13
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
*** Зеленски ли управлява страната ни ?!До там ли ни докараха продажниците ?
121
0
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До 127 Умнико Крим донесе на РФ два милиона нови поданици, около 6 милиона са официалните бежанци в РФ от Украйна като реално по голяма част от тях са вече с руско гражданство и са интегрирани във вътрешните региони. ЛНР са 1,2 милиона, ДНР 1,4 милиона, Запорожие и Херсон са около 2 милиона нови поданици на РФ които вече са интегрирани в икономикаа и започват да плащат данъци на Москва. 14000 бяха цивилние жертви в донбас до 2022 Дори сега КИЕВ ежедневно обстрелва граждански цели сякаш няма воен
120
8
 
0
 
! Отговори
до 126 Боби преди 9 месеца
Напротив, точно тази сметка не беше под запор - на Газпромбанк. Булгаргаз преведе пари, които и бяха отказани, а газа спрян.
119
6
 
1
 
! Отговори
до 122 Боби преди 9 месеца
И това "малко-от малко" спазване на права изглежда включа изглежда физическото ликвидиране на цял един народ?! Ибаа, то по тая руска логика затвори не трябват - престъпниците направо да ги ликвидират и заравят. Апропо, какъв е проблема, че Украйна организират своеобразна СВО и ликвидират фашистите на путин? И руснаците получават оръжие от вън, явно нямат проблем с това от къде идва оръжието
118
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До 124 РФ не е спирала Газът за България. След въвеждане на НЕЗАКОННИ(защото не са от ООН) запори на сметки - което се води ФОРСМАЖОРНА СИТУАЦИЯ и е включена в договорите - РФ смени местоположението на плащането което е нейно право(а плащане в Рубли е икономическа финтифлюшка) така че да не може да се блокират средствата. България отказа да плаща на новото място... - без плащане кой доставчик ще продължи да доставя продукти? А има такива Българското правителство за САЩ чертежи...
117
1
 
12
 
! Отговори
До 124 преди 9 месеца
Миналата година НИЕ едностранно решихме да не плащаме на Гозпром и да не купуваме газ от тях! Беше политическо решение ущетяващо икономиката ни! Не си измисляй че те са ни го спряли!