Политолог: Зеленски показва, че неутралитет на България е невъзможен

Русия ще инсценира инцидент в АЕЦ "Запорожие", смята Искрен Иванов
7 юли 2023 13:23, Анисия Иванова
154
Политолог: Зеленски показва, че неутралитет на България е невъзможен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България показва началото на нов етап в отношенията между двете държави, в който София ще трябва да намери своето място в новата европейска инфраструктура за сигурност след започнатата от Русия война. Това коментира д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта политиката на неутралитет, за която много политици говорят, беше възможна в началото на войната, но вече е невъзможна, просто защото Русия ни обяви за вражеска държава.

Евентуалната продажба на ядреното оборудване, предназначено за проекта АЕЦ "Белене, на Украйна трябва да бъде добре обмислено на фона на енергийния преход в ЕС. За момента няма информация какво включват преговорите, но те трябва да са изгодни и за България, каза Иванов.

"Това би бил един рационален избор. От една страна, това ще подпомогне и България като държава във връзките ѝ с Украйна; ще стане ясно, че енергийно започваме да се еманципираме от Русия и да се обвързваме повече с Европа и технологиите и механизмите, които европейците искат да предопределят тяхното енергийно бъдеще. Веднъж като покажем, че искаме да се еманципираме от Русия, това означава, че с енергийния монопол на Русия в България ще се приключи."

Русия среща все повече трудности да заменя изгубената в бойните действия техника и това трябва да бъде последвано от доставките на самолети F-16 на Киев, смята Иванов.

Изтеглянето на силите на частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин ще затрудни допълнително действията на Русия. Бавното настъпление на Украйна вероятно ще продължи, докато Москва не съумее да събере нови елитни части за спиране на украинската офанзива, каза Иванов и добави, че се съмнява, че руското командване ще успее в тази си задача.

"Това, което направи Пригожин, не беше насочено срещу Путин, така че няма нищо чудно, че той в момента е в Русия. Неговите действия бяха насочени срещу министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов... Путин иска да се презастрахова, че Пригожин няма да излезе герой от този поход и няма да се оформи нов властови център около него", добави гостът.

Русия може да инсценира инцидент в украинската АЕЦ "Запорожие", която контролира от началото на войната, смята Иванов. Това ще създаде радиационна буферна зона между военните сили на двете държави, но ако радиационното атмосферно замърсяване попадне на територията на някоя държава от НАТО, "това ще се разглежда като нападение срещу НАТО и веднага страни от Централна Европа като Полша ще искат задействане на член 5". Ако се постигне консенсус, че член 5 трябва да бъде задействан в такава ситуация, това ще предизвика пряк сблъсък между Русия и НАТО.

"Оттук нататък Москва може да разчита само и единствено на жива сила и на ядрените си оръжия. Ключовият въпрос е дали ще станем свидетели на ядрена ескалация, на инцидент в АЕЦ "Запорожие", на какъвто аз смятам, че ще станем свидетели, просто защото администрацията на Путин няма полезен ход."

Още за развитието на бойните действия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
"просто защото администрацията на Путин няма полезен ход." ЛЕЛЕ и тоя ми е бил Политолог... Много отдавна стана ясно каква е стратегията на Путин: Чакай да се обесят със собственото си въже. И Европа го прави изключително усърдно...(и ние сме в кюпа)
95
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искам Русия да ги омаже тия само заради тоя Зеленски които вече е като някакво божество в очите на всички облъчени политици.
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евроатлантик Без ВПН??? Горкичкият, Посолството не ти ли обясни как да манипулираш лайковете?
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ЕвроатлантикА ти си заядлив и заблуден
92
1
 
7
 
! Отговори
До Евроатлантик преди 10 месеца
Ти си много смел действително, последния Евроатлантик във форума без ВПН!!
91
15
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 10 месеца
Гледам тук пишат много платени тролчета на Русия :))))))). А може да е само едно, но да се представя за различни хора. Както и да е, хора без достойнство или психично болен човек- смешни сте и страхливи!
90
4
 
10
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Не ни разрешава да направим най доброто за нациата си- да запазим ниетралитит и избегнем война в България!
89
2
 
9
 
! Отговори
До 91 преди 10 месеца
Мъдър но мързелив, защото не протистира а оставя едно колониално правителство на малцинството 7% да взима решение за бъдещето ме кано например..война!! Един не видях да протистира даже след като Киру си призна че Хосолството еправлява България!
88
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До r3v0lv3r Някой сети ли се да провери какво става в ЗАЕЦ? 5 реактора са ПРАЗНИ - гърми ги колкото щеш няма да има ефект. 6 реактор е в горщ стоп от няколко месеца - тоест излъчва остатъчна топлина и в реактора има отработено гориво. Посмъртно не може да стане Чернобил. Но може ако сложат ама много много взрив Мр ъс на бомба. Но РФ на собствена територия няма да го направи. Същото ще се случи ако се гръмне басейна с отработено гориво но пак се стига до това Запорожие чие е на РФ или Ъкрайна
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
81,Ти наред ли си с главата бе?!
86
1
 
5
 
! Отговори
То и неутралитет преди 10 месеца
За Украйна беше невъзможен 9 години и видяхме докъде стигна ;)
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къв етап бря ,който а за него ,веднага на фронта барабар с министри и депутати ,то не бе Зеленски то чудо
84
3
 
13
 
! Отговори
Най-хубавото преди 10 месеца
Е че въпреки мощната пропаганда на всякакви медии, НПО и правителства, българинът си остава неутрален. Доказва се като по-мъдър човек и с мнение, за разлика от западните овце, които каквото им пробуташ, това ще възприемат за истина.
83
4
 
6
 
! Отговори
След Сармата Има преди 10 месеца
Само Тишина (и много високи нива на радиация за 10ки хиляди години напрапред)... Неутралитет не е необходим...
82
6
 
3
 
! Отговори
Путин преди 10 месеца
Аз ще Ви НаПравя - НеуТрални - Нямайте Грижа!
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Независими и неутрални сме, колкото Беларус!
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До r3v0lv3rВиж къде се намира централата, течението на Днепър, Киев е далече, разстоянието е почти колкото до България. Този коз май не е много коз, но така де, ако Украйна започне да губи и района около АЕЦа е наводнен с руска армия.., защо не
79
2
 
8
 
! Отговори
Мир и неутралитет преди 10 месеца
Е по добре за България от войнаайде ботовете на САЩ да цъкат минуси! Те са психопати които не искат Мир!!
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аста Ла виста, Референдум Бейби!
77
0
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
НеВъзвожни Неща - Няма, Има НеСпособни Хора!