Политолог: Зеленски показва, че неутралитет на България е невъзможен

Русия ще инсценира инцидент в АЕЦ "Запорожие", смята Искрен Иванов
7 юли 2023 13:23, Анисия Иванова
154
Политолог: Зеленски показва, че неутралитет на България е невъзможен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България показва началото на нов етап в отношенията между двете държави, в който София ще трябва да намери своето място в новата европейска инфраструктура за сигурност след започнатата от Русия война. Това коментира д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта политиката на неутралитет, за която много политици говорят, беше възможна в началото на войната, но вече е невъзможна, просто защото Русия ни обяви за вражеска държава.

Евентуалната продажба на ядреното оборудване, предназначено за проекта АЕЦ "Белене, на Украйна трябва да бъде добре обмислено на фона на енергийния преход в ЕС. За момента няма информация какво включват преговорите, но те трябва да са изгодни и за България, каза Иванов.

"Това би бил един рационален избор. От една страна, това ще подпомогне и България като държава във връзките ѝ с Украйна; ще стане ясно, че енергийно започваме да се еманципираме от Русия и да се обвързваме повече с Европа и технологиите и механизмите, които европейците искат да предопределят тяхното енергийно бъдеще. Веднъж като покажем, че искаме да се еманципираме от Русия, това означава, че с енергийния монопол на Русия в България ще се приключи."

Русия среща все повече трудности да заменя изгубената в бойните действия техника и това трябва да бъде последвано от доставките на самолети F-16 на Киев, смята Иванов.

Изтеглянето на силите на частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин ще затрудни допълнително действията на Русия. Бавното настъпление на Украйна вероятно ще продължи, докато Москва не съумее да събере нови елитни части за спиране на украинската офанзива, каза Иванов и добави, че се съмнява, че руското командване ще успее в тази си задача.

"Това, което направи Пригожин, не беше насочено срещу Путин, така че няма нищо чудно, че той в момента е в Русия. Неговите действия бяха насочени срещу министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов... Путин иска да се презастрахова, че Пригожин няма да излезе герой от този поход и няма да се оформи нов властови център около него", добави гостът.

Русия може да инсценира инцидент в украинската АЕЦ "Запорожие", която контролира от началото на войната, смята Иванов. Това ще създаде радиационна буферна зона между военните сили на двете държави, но ако радиационното атмосферно замърсяване попадне на територията на някоя държава от НАТО, "това ще се разглежда като нападение срещу НАТО и веднага страни от Централна Европа като Полша ще искат задействане на член 5". Ако се постигне консенсус, че член 5 трябва да бъде задействан в такава ситуация, това ще предизвика пряк сблъсък между Русия и НАТО.

"Оттук нататък Москва може да разчита само и единствено на жива сила и на ядрените си оръжия. Ключовият въпрос е дали ще станем свидетели на ядрена ескалация, на инцидент в АЕЦ "Запорожие", на какъвто аз смятам, че ще станем свидетели, просто защото администрацията на Путин няма полезен ход."

Още за развитието на бойните действия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
8
 
0
 
! Отговори
до 120 Боби преди 10 месеца
Да, ама газа, която руснаците ни продаваха преди едностранно да решат да ни я спрат миналата година, беше много над тези цени. На другите им приятелчета-унгарците продават също много по-скъпо. И ти само заради 3 милиарда кубика ЕВЕНТУАЛНО по-евтина газ/годишно, искаш да се откажеш от Европа (а това е цената която руснаците ще те накарат да платиш, най-малкото) ли?
115
1
 
8
 
! Отговори
България преди 10 месеца
Не подкрепва национализъм, нацизъм и репресии на етнически малцинства! Нито в Украйна нито другаде!
114
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До 119 но има реално антитерористична специална операция която е с цел да ПРИНУДИ ЪКРАЙНА и РЕЖИМА В КИЕВ да спазва малко от малко човешките права. А ние какво наливаме пари и оръжие в НЕОНАЦИСКИЯ РЕЖИМ НА ЗЕЛЕнски?
113
1
 
7
 
! Отговори
До 118 от Берлин преди 10 месеца
Ти май никога не си бил в Беларус? И единственият ти източник на информация е ВВС ха ха ха! Там е 100 пъти по-чисто, уредено, без престъпност и сигурно отколко от Лондон, Париж и Берлин!Тука разпадащи се улици и инфраструктура, безредици, престъпници, *** и бездомни по улиците! Там е чисто, китно и уредено! Социализъм с банани! Най доброто от двата свята, има всичко!! И не си затриват държавата в национализъм като Украйна!
112
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До 118 Газ по 58$ за 2022 някъде там е и за 2023. Целия руски пазар е отворен за ВПК и машиностроенето сещате се че Беларус е огромен производител на селскостопанска техника. Пак Белорус е втория в света производител на минерални торове които са по-скъпи само от Руските. След като Преебалтите се отказаха от Белоруската логистика и загубиха основни доходи целия товарооборот минава през ултра съвременния порт ПИТЕР(току що построен) През руска територия с мин такси Белорус има достъп до Китай и пр
111
2
 
1
 
! Отговори
до 117 Боби преди 10 месеца
А защо трябва да затъваме в проблема Украйна?! Хората питат за оръжие, ние им продаваме старо оръжие, което дори пряко не е за военни цели защото според русия (президента путин) и официалната българска позиция (на президента радев) война няма.
110
4
 
2
 
! Отговори
до 115 преди 10 месеца
А Беларус като останаха в орбитата на русия, какво полжително видяха? Изолация, че и ги накараха да разположат и ядрени оръжия на своя теротория. Ако стане нещо, Минск първи ще се изпари от картата. Или може би те виждат, че в същност те са свободните, а Европа, САЩ, Австралия, Япония, Ю.Корея, ... са изолираните? Хехееее
109
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До 113 Аз не искам да се махаме от Европа но все пак да имаме някакъв суверинитед а НАТО отдавна не е защитен съюз. Това е инструмент на САЩ за да си продават прескъпите оръжия Пак питам защо да поръчам Страйкър като мога да си поръчам ПАТРИА от Шведите въз основа на която е създаден Стрйкър а изобщо стои въпроса защо планинска България и трябва колесна бронетехника която в планините е най-меко казано скопена??? И така ЗАЩО ДА ЗАТЪВАМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ В ПРОБЛЕМА ЪКРАЙНА???
108
1
 
6
 
! Отговори
ПолитоИдиот преди 10 месеца
"Зеленски показва, че неутралитет на България е невъзможен" Ко РЕЧИ ???? Зеленски ли командва и нашите геййове ???? А може ли да дойде пак да го каже на хората на жълтите павета ???
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Невъзможен е защото са ни некадърни политиците и защото са дупедавци,каква ни е ползата от скапаното НАТО и ЕС бе тапири,какво толкова положително видяхте,но стане ли белята всички вие дето сте толкова отворени първи ще напуснете кораба,***
106
2
 
1
 
! Отговори
до 112 преди 10 месеца
А ти запознат ли си какво е да имаш атомна централа? То не е само да я построиш. В момента Козлодуй се използва И като склад за ядрени отпадъци, тъй като никой не ги приема. Ние можем ли да си позволим да се зариенм с такива? Освен това, защо никой не се зае да строи АЕЦ, като е толкова изгодно? Строят апартаменти, молове, ремонтират ТЕЦ-ове, но не и АЕЦ. Ти що не теглиш един заем да построиш Белене? Ще се заринеш в пари?
105
2
 
1
 
! Отговори
до 111 Боби преди 10 месеца
И защо питаш мен (110)?! Аз питах каква е причината да си правим труда да се върнем в орибитата на русия, при положение, че вече сме в ЕС и НАТО? Какво би ни донесло това?
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя и Турция е в НАТО ама си построи руска атомна централа а не вряка като нашите предатели.От запада единствено Франция строи атомни централи но е доста заета.Сащ отдавна не строят пробваха в Китай ь Westinghouse но китайците ги изгониха с некадърния им проект и руснаците завършиха работата и там.Та това накратко за нашите предатели на националния интерес.
103
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До 110 И по каква причина трябва да вземем страната на Ъкрайна?
102
7
 
3
 
! Отговори
до 109 преди 10 месеца
И по каква причина трябва да вземем страната на Русия?
101
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е убаво де ! Щом България не може да остане неутрална и трябва да вземе страна минаваме на страната на Русия , излизаме от НАТО ,гоним американския посланник разрушаваме американските бази и строим Руски бази да ни охраняват , какъв е проблема ? Нали искате България да вземе стана ? Готово Ве !!!
100
1
 
4
 
! Отговори
Най смешното е преди 10 месеца
Утре ако стане война в Тайван, как Тайван ще стане щита на Европа, който защитава нашите европейски ценности и трабва всички пари от бюджета ни да отиват в Тайван!
99
5
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 10 месеца
Писна ми от пропмерикански пишман експерти!...и от продажи медии!
98
3
 
9
 
! Отговори
ДАРО преди 10 месеца
Къде си на заплата ? В кравария за България ? Можем да сме неутрални стига да нямаме толко продажни политици .
97
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Д-р Искрен Иванов осъзнава ли,че с тези приказки тика България към чубда война и следващите поколения такива като него ще осъдят и разкъсат?Наясно ли е?Единственият ни шанс за спасение е неутралитет.