Политолог: Зеленски показва, че неутралитет на България е невъзможен

Русия ще инсценира инцидент в АЕЦ "Запорожие", смята Искрен Иванов
7 юли 2023 13:23, Анисия Иванова
154
Политолог: Зеленски показва, че неутралитет на България е невъзможен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България показва началото на нов етап в отношенията между двете държави, в който София ще трябва да намери своето място в новата европейска инфраструктура за сигурност след започнатата от Русия война. Това коментира д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта политиката на неутралитет, за която много политици говорят, беше възможна в началото на войната, но вече е невъзможна, просто защото Русия ни обяви за вражеска държава.

Евентуалната продажба на ядреното оборудване, предназначено за проекта АЕЦ "Белене, на Украйна трябва да бъде добре обмислено на фона на енергийния преход в ЕС. За момента няма информация какво включват преговорите, но те трябва да са изгодни и за България, каза Иванов.

"Това би бил един рационален избор. От една страна, това ще подпомогне и България като държава във връзките ѝ с Украйна; ще стане ясно, че енергийно започваме да се еманципираме от Русия и да се обвързваме повече с Европа и технологиите и механизмите, които европейците искат да предопределят тяхното енергийно бъдеще. Веднъж като покажем, че искаме да се еманципираме от Русия, това означава, че с енергийния монопол на Русия в България ще се приключи."

Русия среща все повече трудности да заменя изгубената в бойните действия техника и това трябва да бъде последвано от доставките на самолети F-16 на Киев, смята Иванов.

Изтеглянето на силите на частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин ще затрудни допълнително действията на Русия. Бавното настъпление на Украйна вероятно ще продължи, докато Москва не съумее да събере нови елитни части за спиране на украинската офанзива, каза Иванов и добави, че се съмнява, че руското командване ще успее в тази си задача.

"Това, което направи Пригожин, не беше насочено срещу Путин, така че няма нищо чудно, че той в момента е в Русия. Неговите действия бяха насочени срещу министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов... Путин иска да се презастрахова, че Пригожин няма да излезе герой от този поход и няма да се оформи нов властови център около него", добави гостът.

Русия може да инсценира инцидент в украинската АЕЦ "Запорожие", която контролира от началото на войната, смята Иванов. Това ще създаде радиационна буферна зона между военните сили на двете държави, но ако радиационното атмосферно замърсяване попадне на територията на някоя държава от НАТО, "това ще се разглежда като нападение срещу НАТО и веднага страни от Централна Европа като Полша ще искат задействане на член 5". Ако се постигне консенсус, че член 5 трябва да бъде задействан в такава ситуация, това ще предизвика пряк сблъсък между Русия и НАТО.

"Оттук нататък Москва може да разчита само и единствено на жива сила и на ядрените си оръжия. Ключовият въпрос е дали ще станем свидетели на ядрена ескалация, на инцидент в АЕЦ "Запорожие", на какъвто аз смятам, че ще станем свидетели, просто защото администрацията на Путин няма полезен ход."

Още за развитието на бойните действия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
9
 
! Отговори
Военна победа преди 10 месеца
На Украйна също е невъзможна..така че ще загубим заедно с Украйна..то Европа виче загуби след като се включи в икономическата война..
75
7
 
4
 
! Отговори
неутралитет преди 10 месеца
Румен Радев гледа на запад но гАза му е винаги лъснат към русия.
74
4
 
12
 
! Отговори
Неутралитет е възмож преди 10 месеца
Даже е най доброто за България! Но понеже не сме свободни а колония на САЩ, САЩ ще ни използва за месо във войната- икономическо или физическо..
73
1
 
8
 
! Отговори
Давай Za преди 10 месеца
Щом "експерта" твърди, че е възможно значи е решено да се взриви ЗАЕЦ и то по-скоро затова, че НАТО не може да смогне да заменя унищожената техника на ВСУ.
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не мисля че руснаците ще взривят АЕЦ-с си.Това е смехотворно.Една централа има много системи без които не може да работи.Ако искат да я направят неизползваема ще демонтират всичко което става за демонтиране а останалото ще унищожат оставяйки реакторите изключени.Ще циркулира някаква вода да ги охлажда но само това.Тази централа никога няма да произвежда ток. Украйнците от друга страна имат по-голяма изгода да я гръмнат.Губят войната трябва им сензация и драма.Какво по-голямо от ядрен взрив?
71
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ако нещата тотално излезът извън контрол --- Тогава има САЩ, Великобритания, Нато...
70
0
 
14
 
! Отговори
д-р Искрен Иванов преди 10 месеца
Е толкова доктор колкото денков е академик нооооооооо.... Та тоя набеден политолог да ходи на училище да учи за причинно следствените връзки, и след това да прави анализи... Хахахахаахаха да си избере друга титла като "ибрикаНаПосолството" или нещо подобно... хахахаха
69
1
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
До АнонименНе, това е напълно невъзможно, украинците ще пострадат най-много от подобен сцанарий, а гаранция на къде ще тръгне облака няма. От друга страна това е един много силен коз за руснаците, който могат да позлват, ако нещата тотално излезът извън контрол.
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А не би ли могло Украйна да имитира руски саботаж към атомната централа, да набеди Русия и радиационният фон да навлезе в пространството на държави от НАТО. Или американците да го направят, както се случи с газопроводите.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Възможен е. Но не е желателен неутралитета - за Зеленски, за българската посолствена мафия и за колонизаторите ни от САЩ и кликата им, наричана НАТО.
66
2
 
9
 
! Отговори
Съдията Дред преди 10 месеца
Неутралитет е възможен..... ама се иска гръбнак и смелост да кажеш "мааайната ви" на всички чебурашки и наркоманизирани ***.... А тази важна част от човешката структура ЛИПСВА на нашите политици и държавници. Те ако има как ще са слуги и на Макква... и на Брюксел...и на Вашингтон...и на Анкара ... и на Куала Лумпур.... и на селото Дагщжажтща в Судан. Въобще, кой не си е поискал, на него не са се предложили. Мекотели...
65
3
 
15
 
! Отговори
То и победа преди 10 месеца
На Украйна е невъзможна ;)
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако Русия е обявила България за "вражеска" държава, първото нещо което трябва да прави България, е да търси начин за сближаване с Русия и да покаже, че не е "вражеска". Русия е световна военна и икономическа сила, владее целия евразийски континетн, най-богатата страна в света, и е безумие да бъдеш враг на Русия, особено малка държавичка като България.
63
3
 
18
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Ако не бяха писали , че е политолог щях да се закьлна , че това е - плевнелиев като млад в -ремс
62
2
 
10
 
! Отговори
до опетков преди 10 месеца
Леко ве! Шъ съ изтървеш в гащите от толкоз зор!
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ губят в Украйна. Загубата им ще се превърне в позор, ще се опозорят пред целия свят и тотално ще загубят лице.
60
0
 
14
 
! Отговори
тоя преди 10 месеца
Кой поред "полиголог и специалист по руските въпроси" е този? 894?
59
2
 
5
 
! Отговори
nobi преди 10 месеца
блумберг :) политолог, екперт, евро***но
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аууу Русия ни обявила за вражеска държава,а кой скачаше и крещеше,че ще налага санкции на Русия,а.Май бяха същите тия експерти и после даже за малко не Продължиха Пеша щото са много умни.
57
4
 
6
 
! Отговори
Демек преди 10 месеца
Русия иска да си запали къщата?Вие в ред ли сте?