Руски офицер иска политическо убежище, избяга в Литва

Военнослужещият е служил във военна част 59313-39
Обновена: 11 авг 2023 22:25 | 11 авг 2023 22:20, Йоана Цонева
62
Руски офицер иска политическо убежище, избяга в Литва
Снимка: БГНЕС

Лейтенант Иван Корольов пресече нелегално литовската граница, успя да стигне до Вилнюс и е задържан от служители на литовската гранична охрана на автогарата във Вилнюс на 10 август. Това разкри руската служба на "Би Би Си".

Военнослужещият е служил във военна част 59313-39.

Копие от военната му книжка е на разположение на "Би Би Си". Това е "Съвместното стратегическо командване на Източния военен окръг". В нормално време тази част е дислоцирана в село Тейсин, Хабаровски край. Би Би Си изпрати запитване до Министерството на отбраната на Руската федерация.

След като е бил задържан във Вилнюс, военнослужещият е бил върнат на граничния пункт, където е останал още 24 часа и откъдето е успял да се свърже със специалния кореспондент на "Би Би Си" Иля Барабанов.

"На 3 август взех решение да напусна Руската федерация поради факта, че не исках да участвам в кървавата война, която моята държава отприщи. В момента се намирам в Република Литва, където поисках политическо убежище", заяви Иван Корольов пред "Би Би Си".

"Участвах в СВО, но през цялото време бях на територията на Руската федерация. Не съм бил на територията на Украйна", твърди офицерът. - Участвахме в снабдяването на руските войски с боеприпаси.

Получавахме боеприпаси от цяла Русия, от всички части, от всички арсенали и ги разпределяхме по бригади, части директно в Украйна.", заяви руският офицер. Към момента "Би Би Си" не разполага с независимо потвърждение на тази информация.

Молбата на офицер от артилерията, който е бил "заместник-началник на склада на счетоводно-оперативния отдел на склада на полевата артилерия", е приета за разглеждане на 11 август, след което е изпратен в миграционния център в Пабрада, където ще остане, докато литовските власти разгледат молбата му. "Би Би Си" се свърза с литовските миграционни власти за коментар и очаква отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
3
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Стика с тоя кух лозунг "слава на украйна " - няма такава държава !
50
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Естествено ,във всяка война има и предатели !
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слава на РУСИЯ ! Смърт за Укрофашизма !
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много Смотана Пропаганда !
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато путин постепенно си разширява халката на ***, олигарсите му замислят план как да затегнат въжето около врата му.
46
0
 
1
 
! Отговори
шишо преди 8 месеца
До анонимен 5ще му платят около100рубли
45
0
 
2
 
! Отговори
цан зи преди 8 месеца
защо изстривате дургари
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
нов руски шпион, маскиран като дезертьор, опитва да получи легитимация!
43
0
 
7
 
! Отговори
Опортюнист е преди 8 месеца
то имаше и американец отишъл в Северна Корея скоро - нали си спомняте?
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредните глупави пропаганди, пресякъл границата и на стоп до Вилнюс, добреее те така стават нещата. А, какво стана с американския войник пресякъл в Северна Корея? Тишина
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
100 рубли за долар. *** умира :)
40
13
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 8 месеца
Колко и да е странно,само ядрените бомби над Япония пречупиха самурая. Така,че от тази гледна точка целия свят разбира,че ядрените бомби са лошо нещо , но без тях милиони щяха да загинат...това обаче не е оправдание сега Путин да плаши света с ядрени бомби.
39
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Работино отново е украйнско! Слава на Украйна!
38
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смърт за Путин! Слава на Украйна
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Японците благодарят на американците за ядрената бомба и казват, че всичко е правилно. - Необходима беше ядрена бомба, за да се сложи край на войната - Америка избра най-бързия начин да сложи край на войната и да попречи на други страни да превземат Япония. На 6 и 9 август 1945 г. Съединените щати взривиха две ядрени бомби над градовете Хирошима и Нагасаки в Япония. Двете експлозии убиха съответно 129 000 и 226 000 души.
36
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Отиваме към замразяване на конфликта" L'Echo. "Руските отбранителни линии са непреодолими за киевският наркокартел, а запасите от военно оборудване, предоставено от съюзниците, бързо намаляват", каза военният експерт Роджър Хаузен пред LEcho. Освен това населението на Русия е три пъти по-голямо от това на Украйна, 230 000 нови военни са постъпили на служба от началото на годината, а руската икономика се държи по-добре от очакваното. "Това ни кара да гледаме без оптимизъм на перспективите на украинското контранастъпление и в най-добрия случай да очакваме замразяване на конфликта", отбелязва
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Запорожки фронт. Район Ореховски. Офанзивата на укрорайхвермахта. От месеци се водят ожесточени боеве в покрайнините на Работино. Зомбакнацистишен тук използват тактиката на юруш на малки групи (много малки "месни щурмове"). Понякога успяват да се приближат максимално бързо да се доберат до стрелкови позиции, но не успяват да развият това в победоносна атака. Нещата винаги завършват по един и същи начин за зомбакнацистишен, а именно фатално тъжно.
34
8
 
4
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
и зомбитата се оттеглиха на първоначалните си позиции. Ситуацията в този район обаче е напрегната. Северните покрайнини на селото са зад укрорайхзомбакнацистишен, а южните покрайнини са зад руските витязи. Близо месец зобитата на киевската хунта се опитват да превземат селището, но засега не успяват. Зомбираната и слабозомбираната поради кратките курсове в западни биолаборатории, пардон военни лагери, по натовски стандарт биомаса, все още не са достигнали първата главна отбранителна линия на Запорожкия и Южнодонецкия фронт.
33
7
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Посока Южнодонецк. Времевски район. Киевският наркокартел, използвайки тактиката на "месен щурм", отново се опита да атакува позициите на ВС на РФ в района на Урожайное. Зомбакнацистишен обстрелва руските позиции с касетъчни боеприпаси, след което зомбитата преминаха в атака. Съобщава се, че около половината от зомбинацитата са отказали да продължат напред само поради тактиката на "месото". Планираната атака на зомбакнацистишен затъна заради отказа на поне половината зомбита да са пушечно месо, което показва, че кратките курсове за зомбиране са недостатъчни и зомбитата се оттеглиха на първонач
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украински източници пишат, че пристигналият в района укрорайхгенералнацистишен Сирски моли спешно да се изпратят резерви в Купянск, за да се предотврати срив на фронта.