Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана
27 авг 2023 16:45, Нели Христова
423
Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин
Снимка: БГНЕС

Само 8% от руснаците вярват, че Владимир Путин е отговорен за смъртта на лидера на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин според проучване, направено девет часа след самолетната катастрофа, при която той загина.

Онлайн проучването на Open Minds Institute, международен мозъчен тръст, за The Sunday Times показа, че само 2% от поддръжниците на режима смятат Путин за виновна страна. Вината за Путин нарасна до 21% сред руснаците, които организацията класифицира като "умерени" и 50% сред "либералите".

Най-голям брой респонденти, 28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана, докато 28,3 на сто обвиняват технически проблеми или пилотска грешка.

"Два процента от поддръжниците на режима, които обвиняват Путин за смъртта на Пригожин, изглеждат като много малък брой. Мисля, че те не смеят да си представят, че Путин би направил това, защото ще разруши напълно тяхната представа за реалността", казва Святослав Гниздовски, украинският главен изпълнителен директор на мозъчния тръст, основан в началото през март миналата година за изследване на общественото мнение в Русия, пред The Times.

Постигането на точни резултати от анкетите в авторитарните държави е трудно. Не може да се изключи пристрастие в полза на режима поради страх от последствия. Въпреки това се смята, че анонимни онлайн въпросници като този имат по-малко пристрастия от анкети, направени лично или по телефона.

Open Minds Institute избира въпроси, които питат какво чувстват другите, което може да позволи на респондентите в Русия по-честно да споделят собствените си чувства относно общественото настроение.

Въпреки че само 13,6 процента от анкетираните смятат, че вероятно ще има нов бунт на Вагнер, почти една четвърт вярват, че повечето руснаци биха го подкрепили.

70% от анкетираните също са съгласни до известна степен с твърдението, че Пригожин е бил несправедливо убит герой от "Специалната военна операция" в Украйна.

"По отношение на въздействието върху руското общество виждаме това вероятно очакване за втори преврат и чувства на безпокойство, напрежение и тъга във връзка със смъртта му. Междувременно елитът вижда, че Русия се е превърнала в мафиотска държава, където конфликтите се разрешават по този извънсъдебен начин: това е всъщност публична екзекуция", казва Гниздовски. "Можете да го сравните с "Нощта на дългите ножове" от 1934 г. в нацистка Германия или чистките на Сталин. Войските на "Вагнер" се надяваха, че Пригожин може да има живот в изгнание като този на Троцки, но докато на Сталин му бяха нужни 11 години, за да убие Троцки, на Путин му бяха нужни само два месеца, за да унищожи Пригожин."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
0
 
11
 
! Отговори
cazzo duro преди 7 месеца
Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
352
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Накратко - едва 8 процента от руснаците имат повече от две мозъчни клетки в главите си.
351
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом колониалният президент на България е зад Русия значи със сигурност Русия ще загуби това е закономерност, нещокато гравитацията е.
350
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Украйна получи касетъчни реактивни боеприпаси за HIMARS, войната може да приключи, каза съветникът на ВСУ Дан Райс... ."Ако получите 2000 касетъчни реактивни боеприпаси, мисля, че войната ще свърши. Толкова е просто. (88 суббоеприпаса в 1 снаряд) увеличава 88 пъти бойната мощ и шансовете за унищожаване на руснаците"...
349
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските сили търпят големи загуби заради използването на касетъчни боеприпаси от страна на украинците. Това признава руският полковник Пьотр Шувалов в своя телеграм канал."В окопите се получава ужасна каша от живи и умиращи, на които понякога е невъзможно да се помогне", споделя той като добавя, че самите окопи не могат да осигурят защита, а колкото до медицинската помощ за ранените - руснаците поначало имат проблем с това. "
348
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Във Вашингтон все по-голяма подкрепа набира предоставянето на касетъчни боеприпаси с ракетно базиране - т.е. изстрелвани от ракетни системи като HIMARS. Така може да се нанасят по-дълбоки удари в сравнение с артилерийските версии на касетъчните бомби, които САЩ започнаха да доставят на Киев миналия месец... В Германия е пълно (около 10 хиляди) с тези ракетни снаряди които предстои да бъдат утилизирани през следващата година.
347
12
 
5
 
! Отговори
Нормално преди 7 месеца
То и 80% от зрителите на Бтв и Нова смятат,че Украйна побеждава във войната и то почти без да дава жертви.
346
2
 
14
 
! Отговори
Паню Баирски преди 7 месеца
Руснаците са абсолютни въшкарници!
345
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
Имаше Скрипал ,ликвидиран от Ми6, не им трябва повече ,изигра си ролята !
344
3
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
110% от роснаците мислят, че Доналд Тръмп и Джо Байдън са били в самолета на нацистка саботажна мисия, след което са избягали с парашути със свастика.
343
6
 
2
 
! Отговори
смях преди 7 месеца
Всичко лошо което става Путин е виновен , а всичко хубаво- Зеленски !
342
3
 
16
 
! Отговори
корекция преди 7 месеца
Поправка: само 8% от руснаците смеят публично да кажат че Путин стои зад атентата на самолета
341
3
 
16
 
! Отговори
Страшно е преди 7 месеца
Да нападнеш 25 пъти по-малка държава и да те спукат от бой! 18 години да строиш ракета и да се пукне като пуканка. Армия от пандизчии да събереш и тя да избяга. Флагманът по дъното да лази. Страшно е!
340
13
 
5
 
! Отговори
Добре де... преди 7 месеца
...аз едно не разбирам, Путин може да е всякакъв, но! Спря всички течове на природни суровини през корумпирани олигарси, повечето от последните не са и между живите, бори се за възстановяване на всяка педя земя от бившият СССР, грижи се пари и ресурси да не изтичат навън, плати си всички заеми към световната банка за развитие и са независими финансово - разменната им монета са ресурсите. Та какъвто и да е Путин, не разрешава да го крадат като алкохолиците преди него. Въпросът ми е, защо в БГ не.
339
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стадо
338
4
 
8
 
! Отговори
Толкова е просто: преди 7 месеца
Пригожин взе едни пари, за да свърши една работа, но после размисли и им каза на тези с парите да ходят да се ш..бат. Тези с парите, много разчитаха на него, за онази работа, но той ги предаде, затова и го убиха.
337
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това показва колко са зомбирани
336
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цялото командване на Вагнер на едно място, точно когато падна самолета, много съмнително.
335
3
 
20
 
! Отговори
Ама преди 7 месеца
Как ще кажат дрго, нали знаят какво ги чака после !
334
4
 
19
 
! Отговори
ББ преди 7 месеца
и 99% от крепостните вярват,че земята е плоска,че пУтин не убива жени и деца в Украйна!че не живеят като с.о.ове,с външни тоалетни,без интернет,без пътища!вярват че Свита ни е сътворен за да могат да го грабят и убиват!!!...нечовешко!!!