Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана
27 авг 2023 16:45, Нели Христова
423
Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин
Снимка: БГНЕС

Само 8% от руснаците вярват, че Владимир Путин е отговорен за смъртта на лидера на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин според проучване, направено девет часа след самолетната катастрофа, при която той загина.

Онлайн проучването на Open Minds Institute, международен мозъчен тръст, за The Sunday Times показа, че само 2% от поддръжниците на режима смятат Путин за виновна страна. Вината за Путин нарасна до 21% сред руснаците, които организацията класифицира като "умерени" и 50% сред "либералите".

Най-голям брой респонденти, 28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана, докато 28,3 на сто обвиняват технически проблеми или пилотска грешка.

"Два процента от поддръжниците на режима, които обвиняват Путин за смъртта на Пригожин, изглеждат като много малък брой. Мисля, че те не смеят да си представят, че Путин би направил това, защото ще разруши напълно тяхната представа за реалността", казва Святослав Гниздовски, украинският главен изпълнителен директор на мозъчния тръст, основан в началото през март миналата година за изследване на общественото мнение в Русия, пред The Times.

Постигането на точни резултати от анкетите в авторитарните държави е трудно. Не може да се изключи пристрастие в полза на режима поради страх от последствия. Въпреки това се смята, че анонимни онлайн въпросници като този имат по-малко пристрастия от анкети, направени лично или по телефона.

Open Minds Institute избира въпроси, които питат какво чувстват другите, което може да позволи на респондентите в Русия по-честно да споделят собствените си чувства относно общественото настроение.

Въпреки че само 13,6 процента от анкетираните смятат, че вероятно ще има нов бунт на Вагнер, почти една четвърт вярват, че повечето руснаци биха го подкрепили.

70% от анкетираните също са съгласни до известна степен с твърдението, че Пригожин е бил несправедливо убит герой от "Специалната военна операция" в Украйна.

"По отношение на въздействието върху руското общество виждаме това вероятно очакване за втори преврат и чувства на безпокойство, напрежение и тъга във връзка със смъртта му. Междувременно елитът вижда, че Русия се е превърнала в мафиотска държава, където конфликтите се разрешават по този извънсъдебен начин: това е всъщност публична екзекуция", казва Гниздовски. "Можете да го сравните с "Нощта на дългите ножове" от 1934 г. в нацистка Германия или чистките на Сталин. Войските на "Вагнер" се надяваха, че Пригожин може да има живот в изгнание като този на Троцки, но докато на Сталин му бяха нужни 11 години, за да убие Троцки, на Путин му бяха нужни само два месеца, за да унищожи Пригожин."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
10
 
7
 
! Отговори
Deja Vu преди 8 месеца
Николай Втори живее в някакъв негов си свят и умишлено разрушава остатъците от средновековна изостанала Русия. Обградил се е със странни извратени типове като Распутин, които хем му помагат, хем го тласкат в бездната. Распутин е убит и кутията на Пандора бързо се отваря. Следва поражение във войната, абдикиране и убийство на царя.Идва комунизма,по-мрачен и жесток режим..Период, от който впоследствие и България е крайно потърпевша.
312
0
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 8 месеца
как 8% , толко много ? ше има май заселване в Сибир .
311
1
 
1
 
! Отговори
Е как кой преди 8 месеца
До Не знам Макрон , а Меркел зареди пушката с мечета и го утрепа щот изгони посранника им от Африка!
310
7
 
11
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
15-та бригада Специални сили 3-та оперативна бригада на Националната гвардия Чуждестранни наемници и специални части на НАТО. Така в превземането на едно село участваха 60 хиляди души персонал, половината от които бяха загубени, заедно със стотици единици техника. Разбирането на НАТО за войната и тактическите умения доведоха Украйна до този финал
309
8
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Броят на зомбиформированията, които киевският наркокартел привлече за три месеца, за да превземе половината от село Работино: 33-та отделна механизирана бригада (ОМБр) 47-а ОМБр 65-а ОМБр 78-ми отделен логистичен батальон 73-ти център за специални операции на морската пехота 10-ти армейски корпус: 116-та моторизирана бригада 117-*** моторизирана Бригада 118-*** моторизирана бригада Тактичиска група Марун: 46-та отделна аеромобилна бригада 71-ва егерска отделна бригада 82-ра отделна десантно-щурмова бригада 132-ри отделен разузнавателен батальон 14-та бригада Специални сили
308
6
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
Нещо доказано има ли? Не. Тогава за какво е тази статия. За спекулации. Пригожин бил в изгнание, а той пътува със собствен самолет от Москва за Петербург. Е, сигурно много хора биха искали да са в такова изгнание.
307
2
 
7
 
! Отговори
Иво Христов преди 8 месеца
Ако у нас са 80% то в Русия са 92% хаха...
306
1
 
12
 
! Отговори
Другите преди 8 месеца
Мислят че Путин си е опържил пирожка за закуска
305
0
 
16
 
! Отговори
Не знам преди 8 месеца
Интересно кой може да е пречукал Пирожкин в русия? Кой си позволява в русия да стреля с ракети земя-въздух на 50км от Москва?
304
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стигнаха ли леопардите до Крим? Освободиха ли Бахмут?
303
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна превзе първото пристанище в Крим. Следете новините в Генченск
302
1
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 месеца
Тоя, дето пита за контранастъплението... - цяла Русия вече е на тръни, а московци разбраха какво е това война...
301
0
 
12
 
! Отговори
Роза преди 8 месеца
Процентите са много повече,но руснаците не смеят да си кажат,че смятат Путин за виновен за смъртта на Пригожин!
300
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди местните избори в Русия половината и армия ще бъде обкръжена в Херсонска и Запорожка области
299
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с конранастъплението?
298
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна зарива руските окопи с касетъчни бомби, а Вагнер тръгват към Москва
297
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Другарят Алишер Валеев защо иска да се връща от САЩ?
296
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Eгипетския разследващ журналист Мохамед Ал-Алауи разкрива информация за придобиването от семейството на украинския президент Володимир Зеленски на елитна вила на Червено море. Според документите, предоставени от журналиста, луксозното имение на стойност 5 милиона долара е регистрирано на името на тъщата на Зеленски Олга Кияшко .
295
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така и не написахте за резила с двата мига дето се цунаха челно
294
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Планктонът се интересува повече какво става в Русия отлокото в собствената си страна. Явно безpодниците нямат собствена страна.