Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана
27 авг 2023 16:45, Нели Христова
423
Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин
Снимка: БГНЕС

Само 8% от руснаците вярват, че Владимир Путин е отговорен за смъртта на лидера на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин според проучване, направено девет часа след самолетната катастрофа, при която той загина.

Онлайн проучването на Open Minds Institute, международен мозъчен тръст, за The Sunday Times показа, че само 2% от поддръжниците на режима смятат Путин за виновна страна. Вината за Путин нарасна до 21% сред руснаците, които организацията класифицира като "умерени" и 50% сред "либералите".

Най-голям брой респонденти, 28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана, докато 28,3 на сто обвиняват технически проблеми или пилотска грешка.

"Два процента от поддръжниците на режима, които обвиняват Путин за смъртта на Пригожин, изглеждат като много малък брой. Мисля, че те не смеят да си представят, че Путин би направил това, защото ще разруши напълно тяхната представа за реалността", казва Святослав Гниздовски, украинският главен изпълнителен директор на мозъчния тръст, основан в началото през март миналата година за изследване на общественото мнение в Русия, пред The Times.

Постигането на точни резултати от анкетите в авторитарните държави е трудно. Не може да се изключи пристрастие в полза на режима поради страх от последствия. Въпреки това се смята, че анонимни онлайн въпросници като този имат по-малко пристрастия от анкети, направени лично или по телефона.

Open Minds Institute избира въпроси, които питат какво чувстват другите, което може да позволи на респондентите в Русия по-честно да споделят собствените си чувства относно общественото настроение.

Въпреки че само 13,6 процента от анкетираните смятат, че вероятно ще има нов бунт на Вагнер, почти една четвърт вярват, че повечето руснаци биха го подкрепили.

70% от анкетираните също са съгласни до известна степен с твърдението, че Пригожин е бил несправедливо убит герой от "Специалната военна операция" в Украйна.

"По отношение на въздействието върху руското общество виждаме това вероятно очакване за втори преврат и чувства на безпокойство, напрежение и тъга във връзка със смъртта му. Междувременно елитът вижда, че Русия се е превърнала в мафиотска държава, където конфликтите се разрешават по този извънсъдебен начин: това е всъщност публична екзекуция", казва Гниздовски. "Можете да го сравните с "Нощта на дългите ножове" от 1934 г. в нацистка Германия или чистките на Сталин. Войските на "Вагнер" се надяваха, че Пригожин може да има живот в изгнание като този на Троцки, но докато на Сталин му бяха нужни 11 години, за да убие Троцки, на Путин му бяха нужни само два месеца, за да унищожи Пригожин."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
3
 
10
 
! Отговори
Кабаева преди 8 месеца
А останалите 92% се страхуват да го заявят!
272
1
 
5
 
! Отговори
Неандерталец преди 8 месеца
До В БРИКС Ти си бил Паганини на икономическата мисъл, русофилче! Направо казваш в натура да се търгува? Да няма хегемония, а? Купи си рубли Ве, петолъчки, за да помогнеш за край на хегемонията!
271
0
 
2
 
! Отговори
Емииии преди 8 месеца
Заети са да печатат мечета на тридпринтер.Путин кани цяла Африка у Масква!
270
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смешното е че има хора, които допускат че режима на комунистите, не е намесен във вътрешни дела и то срещу предател :)) Хахсхах Тука в България също има доста ттъъппии индивиди :)))
269
1
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 8 месеца
Русофилията разриваше форумите за Вагнер, а сега били предатели
268
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-голямата трагедия на копейките е, че не знаят какво позиция да заемат.
267
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е изненадващо ниския процент умни хора в русия. Такова е.
266
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Естествено, че не е той. Ако е искал смъртта му, нямаше да чака 3 месеца и щеше да стане по много по-интелигентен и дискретен начин. Излишно е да се казва дори кои свалиха самолета. Това са същите, които организираха плана Украйна.
265
7
 
3
 
! Отговори
В БРИКС преди 8 месеца
Влязоха 6 от 9 те най големи производители на петрол в света! Почват ли да търгуват в друга валута, идва края на петро долара и хегемонията на САЩ!!
264
3
 
4
 
! Отговори
Водка № 5 преди 8 месеца
До това е НАТО Наливай си здраво и не го мисли - и без това прозира простотията ти под червения цвят! Киев за три дни, а?
263
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През последната година и половина се наблюдава деиндустриализация на Европа. Промишленото производство в Европа е намаляло с 20% миналата година и с 10% през първата половина на съответния тази година. Европа вече няма такава нужда от газ, нефт и енергия. Тази зима няма да има студуване, хранилищата с газ са пълни и това ще стигне за отопление, а банките ще напечатат пари да раздадат на населението да покрие високите цени.
262
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Редица индустрии в Европа просто бяха затворени, главно енергоемки химически заводи за производство на минерални торове и други. Редица производства бяха преместени от Европа в САЩ, а не в Китай, и няма да се върнат, защото има по-добър инвестиционен климат и условия за по-нататъшна работа. Една реиндустриализация на Европа ще доведе до много по-рязък скок на газта и нефта, затова никой повече няма да инвестира в Европа.
261
4
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 8 месеца
Ние сме в рецесия и настроението тук е много черно! Германците имигрират в САЩ или..Унгария..
260
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Властите и населението на ЕС предприемат мерки за икономии: някои европейци преминаха към отопление на домовете си с дърва, температурата в домовете се огриначава, а европейските власти също заменят производството в ТЕЦ от газ на въглища, особено в Германия и Полша. Европейската икономика спадна с около 30%. Така, ако миналата година Европа е живяла без 70 милиарда кубически метра руски газ, то със сигурност ще може да живее през следващите години без 15-18 милиарда кубически метра руски газ, които сега минават през Украйна.
259
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Катастрофалният сценарий, когато хората мръзнат в домовете си, и прекъсвания на тока, няма да се случи. Но, разбира се, това е за сметка на икономиката. Цената е висока разбира се. Това са спад с една трета в промишлеността която ползва енергия, милиарди евро, похарчени за поддържане на цените на газа за домакинствата под контрол, рекордна инфлация, рецесия на европейската икономика.
258
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВАГНЕР. "Не искам да казвам прекалено много, затова ще кажа накратко. ЧВК ВАГНЕР официално дава клетва да екзекутира виновника, ние вече знаем кой си ти, и днес ще пробием от Беларус в Русия, чакай ни, куче."
257
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кравофилите се видяха в чудо свършиха им опорките и само повтарят и копират русофили
256
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС счупи рекорд по банкрут През последните шест тримесечия броят на фалиралите организации в Европейския съюз нараства. Най-голям спад отбелязват хранителните услуги (23,9%), транспортът и складирането (15,2%), както и образователните, здравни и социални услуги (10,1%). Лидерите по фалит са Унгария (40,8%), Латвия (24,8%) и Естония (24,6%).Причините включват енергийната криза и растящата инфлация на фона на отказа от налични руски суровини.
255
1
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 8 месеца
Това не е ли добре за Запада, ако Пригожин е убит? Вагнер убиха 45 000 украински войници и 3000 наемници!
254
0
 
0
 
! Отговори
контранаступ преди 8 месеца
Дмитрий Рогозин, бивш ръководител на държавната корпорация "Роскосмос", ръководител на военно-техническия център "Царски вълци", заяви, че въоръжените сили на Украйна са започнали масово да използват регулируеми бомби в посока Запорожие.