Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана
27 авг 2023 16:45, Нели Христова
423
Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин
Снимка: БГНЕС

Само 8% от руснаците вярват, че Владимир Путин е отговорен за смъртта на лидера на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин според проучване, направено девет часа след самолетната катастрофа, при която той загина.

Онлайн проучването на Open Minds Institute, международен мозъчен тръст, за The Sunday Times показа, че само 2% от поддръжниците на режима смятат Путин за виновна страна. Вината за Путин нарасна до 21% сред руснаците, които организацията класифицира като "умерени" и 50% сред "либералите".

Най-голям брой респонденти, 28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана, докато 28,3 на сто обвиняват технически проблеми или пилотска грешка.

"Два процента от поддръжниците на режима, които обвиняват Путин за смъртта на Пригожин, изглеждат като много малък брой. Мисля, че те не смеят да си представят, че Путин би направил това, защото ще разруши напълно тяхната представа за реалността", казва Святослав Гниздовски, украинският главен изпълнителен директор на мозъчния тръст, основан в началото през март миналата година за изследване на общественото мнение в Русия, пред The Times.

Постигането на точни резултати от анкетите в авторитарните държави е трудно. Не може да се изключи пристрастие в полза на режима поради страх от последствия. Въпреки това се смята, че анонимни онлайн въпросници като този имат по-малко пристрастия от анкети, направени лично или по телефона.

Open Minds Institute избира въпроси, които питат какво чувстват другите, което може да позволи на респондентите в Русия по-честно да споделят собствените си чувства относно общественото настроение.

Въпреки че само 13,6 процента от анкетираните смятат, че вероятно ще има нов бунт на Вагнер, почти една четвърт вярват, че повечето руснаци биха го подкрепили.

70% от анкетираните също са съгласни до известна степен с твърдението, че Пригожин е бил несправедливо убит герой от "Специалната военна операция" в Украйна.

"По отношение на въздействието върху руското общество виждаме това вероятно очакване за втори преврат и чувства на безпокойство, напрежение и тъга във връзка със смъртта му. Междувременно елитът вижда, че Русия се е превърнала в мафиотска държава, където конфликтите се разрешават по този извънсъдебен начин: това е всъщност публична екзекуция", казва Гниздовски. "Можете да го сравните с "Нощта на дългите ножове" от 1934 г. в нацистка Германия или чистките на Сталин. Войските на "Вагнер" се надяваха, че Пригожин може да има живот в изгнание като този на Троцки, но докато на Сталин му бяха нужни 11 години, за да убие Троцки, на Путин му бяха нужни само два месеца, за да унищожи Пригожин."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
3
 
! Отговори
aZ-ът до демократ преди 8 месеца
Като не те интересува либенце мнението ми , що четеш ? Че и отговаряш ? Нещо май те бъзнах отзад , а ? Хубавото е, че отичате в канала. Малкия Шорош вече ви отсвири. Сега и новия президент на Краварника, като встъпи в длъжност и той... Ще се прибирате май пак по селата при мaйkите си , а ...
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 34. И как разбра, че не е бил свободен ?
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Според статистика. Всеки може да си мисли каквото му скимне, но едва ли е вярно като го напише.
30
2
 
7
 
! Отговори
Според статистика преди 8 месеца
Която Кремъл лично е дал на медиите задължаваща ги да я публикуват
29
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Народ, който не е бил и един ден свободен за цялата си история! От крепостничеството директно в комунизма, а от там директно в путлеризма... Държава, в която властта никога не се е сменяла по свободен и демократичен начин!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 81.30. Говори това, което на всеки му изнася да му говори. На теб като ти изнася по един начин не означава, че и за останалите е вярно. Също не означава че имаш особено висок интелект както си представяш.
27
1
 
3
 
! Отговори
до преди 8 месеца
Путин не си е тръгвал оттука.Русия създаде ТБД
26
1
 
3
 
! Отговори
81 преди 8 месеца
Заглавието говори достатъчно за интелекта на ***.
25
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия побеждава в Украйна и това е важно!
24
3
 
1
 
! Отговори
Контракоминтар преди 8 месеца
Дано не стане така че Путин да спечели войната в България въпреки ме я води в Украйна!Ме тогава ше видите къде *** гладните но пък поне ще може да живеете на палатка пред Паметника на съветската окупация поне по богатите от вас които имат пари за палатка.
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ... 18. Ти откъде знаеш ? Целия останал свят ли пита ?
22
6
 
4
 
! Отговори
проблема е преди 8 месеца
До Анонименче въпреки всичко на власт в русия е човек който има одобрение на мнозинството избиратели тоес явно той до голяма степен прави това което те искат....колко от политиците на запад имат одобрение от поне 50% и колко от политиците извършват неща които се одобряват от мнозинството избиратели ??? къде тогава имаме по голяма демокрация...в русия където управлява одобрения или на запад където управляват неприеманите от хората
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин ги трови и бута от високо, това не е неговия почерк.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До SuCkMyD1Ck. С писане на глупости не стаа бе вдлъбнат.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 20. Кой го е доказал ?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Европеец. С тебе пък кой иска да си съжителствува и да си сътрудничи ?
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой е Путин?
16
6
 
9
 
! Отговори
... преди 8 месеца
и едва 0% от останалия свят смята, че путин НЕ стои зад смърта на прогожин! :)))))))))))))
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Демократ. Изобщо не ни интересува какво те интересува или не. И дали е изобщо или не е изобщо а само въобще.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин кражби на милиарди може да прости, но не и предателство и опит за преврат.