Киев към Г-20: Лидерската декларация не е повод за гордост

Външното министерство на Украйна разкритикува текста
9 сеп 2023 20:45, Анисия Иванова
80
Киев към Г-20: Лидерската декларация не е повод за гордост
Снимка: БГНЕС

Украинското министерство на външните работи заяви днес, че лидерската декларация от срещата на върха на Г-20 за руското нахлуване в Украйна "не е повод за гордост", предаде Ройтерс, като се позова на изявление във "Фейсбук" на неговия говорител Олег Николенко.

Още по темата

Украйна е благодарна на партньорите, които се опитаха да включат силни формулировки в текста. В същото време, по отношение на агресията на Русия срещу Украйна, Г-20-те няма с какво да се гордее", каза Олег Николенко, говорителка на МВнР на Украйна.

"Ясно е, че участието на Украйна (в срещата на Г-20 - бел. ред.) би позволило на страните да разберат по-добре ситуацията", написа той.

На своята годишна среща в Делхи лидерите на 20-те най-развити държави (Г-20) приеха заключителен документ, който засягаше най-наболелите проблеми на съвремието и международния ред.

В него лидерите на Г-20 осъдиха използването на сила в Украйна за териториални придобивки, без да назовават Русия. Позовавайки се на „войната в Украйна“, в документа се казва, че „всички държави“ трябва „да се въздържат от заплахата или използването на сила, за да търсят териториални придобивки срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава“. Нямаше изрично споменаване на Русия, за разлика от заключителния документ на Г-20 от Бали миналата година, в което се цитира резолюция на ООН, осъждаща „най-категорично агресията на Руската федерация срещу Украйна“.

Въпреки това съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан приветства приетата формулировка. „От наша гледна точка това върши много добра работа“, каза той пред репортери. Формулировката затвърждава принципите, че държавите не могат да използват сила за териториална печалба, че използването на ядрени оръжия е „недопустимо“ и „справедливият мир трябва да се основава на принципите на Хартата на ООН, включително на принципите на суверенитета и териториалната цялост“, каза той. „Атаките срещу гражданска инфраструктура, включително мрежова инфраструктура, трябва да спрат“, добави Съливан.

Индия като домакинът на срещата балансираше по дипломатическо въже заради в Украйна. Тя съчетаваше традиционния си съюз с Москва, която е доставчик на по-голямата част от оръжейния внос, а сега е източник на евтин петрол, с членството си в Четворката заедно със САЩ, Япония и Австралия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
Айде бе преди 7 месеца
Украйна ще си остане Украйна , без Крим ! Само ще бъдат изгонени американските натрапници ! Никога Русия няма да допусне американци и англичани да решават съдбата на руските поданици в републиките около границите и !
60
1
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 7 месеца
Тези 188 военни бази на САЩ в 80 суверенни държави по света също изобщо не са окупация!Бащиния са им на САЩ бее!
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 49 американския запалянко по тази тема що не кажеш нещо и за окупацията на Северна Сирия и и изказването на американците че е невъзможно да си тръгнат от тези региони защото тези ресурси са им нужни и че едва ли не им принадлежат.
58
0
 
0
 
! Отговори
укро хунтата преди 7 месеца
Получи черния знак.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зеленски получава диapия ако на всяко по-голямо международно политическо събитие не се спомене огромната важност на Украйна, задълженията които целия свят има към страната му да задоволяват исканията и, загърбването на всякакви национални интереси за участниците при санкциониране на Русия и гаранции, че щом е за Украйна значи може да има изключения от правила и норми, привилегии и пълно сътрудничество на каквато и да е цена.
56
0
 
1
 
! Отговори
Чарли Чапл преди 7 месеца
Някои са на върха на славата десетилетия,други пробляснат и изгорят като метеорит и никой не си спомня повече за тях.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една вече несъществуваща държава-Украйна, която и ден не може да просъществува без да и наливат милиарди и даже за да проведе избори си поиска 5 милиарда, си позволява да гълчи всеки и всичко. Няма ли най-сетне да се тури край на тази наглост?
54
0
 
0
 
! Отговори
А така преди 7 месеца
Кви са тия, я едно конско
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киев вече се възприема като някакъв наставник на цял свят. Наистина се мислят за фактор.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Показаха на украинските терористи един пръст и това е. Светът се надига срещу фашизма и нацизма. Небива да има повече убити хора. Небива да има повече терористични атентати, както по кримският мост, гарата в Крематорск, пазарът в Константиновка, десетки хиляди пъти по жилищните квартали в Донецк, и т. нт. Всички със свастики по вратовете трябва да си получат заслуженото! Всички които героизират убийци на невинни хора и кръщават площади на тяхно име трябва да си получат заслуженото!!!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази нощ руснаците взривяват Киев. Виталя гарантира работата на укро-ПВО.
50
0
 
0
 
! Отговори
Червонец преди 7 месеца
Индия е член на БРИКС и на четворката със САЩ, Япония и Австралия. Наложително е да балансира по дипломатическо въже. Съвсем скоро Индия ще престане да съществува като субект в международните договори. Ще се роди Бхарат, който ще бъде признат като приемник на Индия в БРИКС, но ще изчезне от четворката със САЩ, Япония и Австралия.
49
0
 
0
 
! Отговори
До до 35 преди 7 месеца
На преговори руснаците щяха да им обещая и гарантират мир, като 1994г..!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 35. Не не са прави. Когато ти загива народа отиваш на преговори. И най лошия мир е за предпочитане. И ако не беше запада да им дава лъжливи обещания щяха да са във мир.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да 49. Като казваш " всички" имаш предвид англосаксонците. Голямото аглосаксонско високомерие. Защото по-голяма част от планетата гледа с надежда към Русия. И да уточня, ти си българин и англосаксонците гледат на теб по същия начин както към руснаците. Жалко е че не си го осъзнал.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е земя на измъчени, уморени, нещастни бедняци без глас. Това е истината. Който е имал начин да се спаси, за да не участва в безобразната безумна война, го е направил. Който не е, ще страда, както страдат и другите крепостници по света. Това е положението, надявам се поне да ви огрее технологичното чудо на тоалетната.
45
0
 
0
 
! Отговори
До 47 преди 7 месеца
Колкото и да се пенявиш, батко, преразпределението на територии на суверенни държави е в миналото, и само варвари и първобитни могат да се опитват да го правят. Вие сте точно това - първобитни родови общности, които не са разбрали в кой век живеят. Нещастни сте, жалки сте, всички ви гледат с погнуса, и няма спасение за вас от мъките ви - не и преди да са минали още няколко века. Поне се смирете малко.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киев: Бауц! Бауц! Бауц!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колкото и да се пенявите и да се пънете, реалността е, че ако Русия започне да воюва с Украйна, може да изравни със земята цялата територия на бившата УССР буквално за няколко часа, не Киев за 3 дни, ами цялата територия на бивша УССР за няколко часа. В момента тази измислена държава съществува само благодарение на милостта и благородството на Русия, на сдържаността и хуманността на Владимир Путин че вече втора година действа внимателно и деликатно и още не е започнал войната.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма значение какво става с контранастъплението, важното е че ние от запада ще подкрепяме Украйна с пари и оръжия толкова дълго, колкото е необходимо докато Русия бъде победена.