Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна

Консенсусът е изненадващ, тъй като групата е дълбоко разделена
9 сеп 2023 18:25, Анисия Иванова
198
Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи, които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в декларацията.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация", заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи "по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин", но не се споменава нов план за действие.

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход". (В. Арангелов, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
Споко бре преди 7 месеца
И това ще отмине,като вирус 19 ....кой се разболял,кой умрял на налапалия се халал
170
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
хората по света разбраха вече че това е воина русия сащ а украина е мюресащ сложиха порошенко в 2014 за президент и се почна видеото от 2014 гкъде е сега порошенко защо не се бие на фронта защо украинците тръгнаха по светаза соц помощи а не останаха да защитават родината защо няма украинци дапомагат при разчистването по южното черноморие
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колебливи )))) Знаех си, че гените на Радев са от Индия. И по външен вид мяза на тях. Народ, който е бил доскоро колония, си носи робското мислене.
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Индия - родината на ромите. Шубе ги е.
167
0
 
0
 
! Отговори
Така е .. преди 7 месеца
С три думи.Едно голяма НИЩО.
166
0
 
0
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 7 месеца
Сега е момента тагаренко да се опълчи на тези Г20 ,Папата и ООН !
165
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Другаре, няма какво да се обяснявайте, ми бачкайте, че ЕС иска още тази година няколкостотин милиона за Украйна, пък на тази среща САЩ уговориха да плащате за жп линиите през Саудитска арабия до Бхарат.
164
1
 
0
 
! Отговори
Руснята трябва да преди 7 месеца
Се смачка. Заслужават го
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така не се действа с диктатори. От такова неосъждане и разединение на мненията, могат да произтекат само още по- нагли действия от страна на Русия. Г-20 не е Г8! 62
162
0
 
0
 
! Отговори
Mopcku_ преди 7 месеца
Независимо, че Русия не е поименно спомената все пак са призовали да не се прави нищо от това, което МАсквА е натварила. Работата машко е казвам ти бульо, сещай се снахо.
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е като има страни зависещи от хранителен ресурс не могат под диктата на 1 държава да осъжда. Г-20 не е нова форма на трибунал
160
0
 
0
 
! Отговори
Етем преди 7 месеца
Тагарев веднага командирован в държавата Бхарат и да им изчисти мислите на тези русофили-путинофили, начело с Бай Дън! Не моа така. Таа, внучката на агента на СССР Съби Димитров. Тя па агент на САЩ/ами ген и то какъв/, да им дигне телефона от американското посолство в София и да им нажули тиквите. К'ви са тия....
159
0
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 7 месеца
"Въздържане от използваме на сила при превземане на територии"!!!! Крим, Луганска и Донецка области отдавна гласуваха да се отделят от Украйна. Та ЦЯЛА Украйна преди преврата се управляваше от законно избран етнически руснак! Украйна използва сила за да задържи териториите с население, дето му е отнела изконни права! Да не говорим за призива: "Донбас без руснаци, или негоден за живеене"! Определението за геноцид какво гласи? А другаре демократи?
158
0
 
1
 
! Отговори
Американопапагалчета преди 7 месеца
пресече ли ви се акото? :):)
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 231От нас Българите русофоби и джендърорасти НЕ СТАВА! А относно останалото - Всичко е по- добро от нацизма, фашизма и тероризма!!!
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хроника на една предизвестена смърт......
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тенденцията е, че света се умори от Украйна и лека-полека я отсвирва. Не може да стане изведнъж, за да не се озадачим прекалено, но вече няма санкции за Русия. Всички брендове се върнаха тихомълком. Никой няма официално да го огласи в ефира, но факт. Наплюнчете си пръста и го вдигнете високо, за да видите накъде дуе ветъро.
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От три години се наблюдава нещо интересно-Западът е свръхизненадан. Санкциите не действат, оръжията не действат, Русия си бута своите политики без да се съобразява, че изненадва неприятно запада.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Време е да се гледа реално на нещата, а не като оолииигоофррреннитее тук. Колкото и да не харесвам уушаанкките и ниския им войвода, мачът е свирен. До година големите икономически и военни сили ще натиснат за край на войната и вероятно ще са ок да се откъснат Донецк и Луганск. Вие си лайте как НАТО щяло да завземе маскве или как укрити щели да пребият жужето. Ми не няма да стане така и все повече се вижда от форумния планктон
152
0
 
0
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 7 месеца
До патриот аре се допитай с посолствоТо под чие иго се намираш..Не случайно патриот" се римува с и-ди-от.