Киев към Г-20: Лидерската декларация не е повод за гордост

Външното министерство на Украйна разкритикува текста
9 сеп 2023 20:45, Анисия Иванова
80
Киев към Г-20: Лидерската декларация не е повод за гордост
Снимка: БГНЕС

Украинското министерство на външните работи заяви днес, че лидерската декларация от срещата на върха на Г-20 за руското нахлуване в Украйна "не е повод за гордост", предаде Ройтерс, като се позова на изявление във "Фейсбук" на неговия говорител Олег Николенко.

Още по темата

Украйна е благодарна на партньорите, които се опитаха да включат силни формулировки в текста. В същото време, по отношение на агресията на Русия срещу Украйна, Г-20-те няма с какво да се гордее", каза Олег Николенко, говорителка на МВнР на Украйна.

"Ясно е, че участието на Украйна (в срещата на Г-20 - бел. ред.) би позволило на страните да разберат по-добре ситуацията", написа той.

На своята годишна среща в Делхи лидерите на 20-те най-развити държави (Г-20) приеха заключителен документ, който засягаше най-наболелите проблеми на съвремието и международния ред.

В него лидерите на Г-20 осъдиха използването на сила в Украйна за териториални придобивки, без да назовават Русия. Позовавайки се на „войната в Украйна“, в документа се казва, че „всички държави“ трябва „да се въздържат от заплахата или използването на сила, за да търсят териториални придобивки срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава“. Нямаше изрично споменаване на Русия, за разлика от заключителния документ на Г-20 от Бали миналата година, в което се цитира резолюция на ООН, осъждаща „най-категорично агресията на Руската федерация срещу Украйна“.

Въпреки това съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан приветства приетата формулировка. „От наша гледна точка това върши много добра работа“, каза той пред репортери. Формулировката затвърждава принципите, че държавите не могат да използват сила за териториална печалба, че използването на ядрени оръжия е „недопустимо“ и „справедливият мир трябва да се основава на принципите на Хартата на ООН, включително на принципите на суверенитета и териториалната цялост“, каза той. „Атаките срещу гражданска инфраструктура, включително мрежова инфраструктура, трябва да спрат“, добави Съливан.

Индия като домакинът на срещата балансираше по дипломатическо въже заради в Украйна. Тя съчетаваше традиционния си съюз с Москва, която е доставчик на по-голямата част от оръжейния внос, а сега е източник на евтин петрол, с членството си в Четворката заедно със САЩ, Япония и Австралия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Взелите се за център на вселената не пропуснаха за сетен път да раздадат оценки. Дали, обаче, някой вече се Фпечатлява?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проект,, Златната орда" наближава края си!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отде да знаят от Г-20, че Крим трябва да стане база на сащ.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бедните не могат да победят богатите! Могат само да си разменят местата!
17
0
 
0
 
! Отговори
Вятъра на промяната преди 8 месеца
Проект Уруина се закрива! И дедото американски клоун заедно с професионалния киевски клоун ще стават безработни!
16
0
 
0
 
! Отговори
Смех преди 8 месеца
До Анонимен 18 Питай предшенствениците за приказките им по отношение на СССР и ги питай какво е станало след това.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато съседа ти гори и не помагаш, нормално е да се запали и ти!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Големите западни умове най накрая разбраха,че без евтина работна ръка и евтини суровини прославените им бизнес модели не струват и един лев,та така че можем скоро време да очакваме пожертване на Зеленски и Украйна,и укрепване на дружбата с братският руски народ...
13
0
 
0
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Земята НЕ спря да се върти заради Войната в Украйна. В Киев НЕ осъзнават, че Западът ги използва за свои цели. И когато ги постигне, ще ги зареже. Не е за първи път.
12
0
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 месеца
Вече е ясен изхода от военната операция, само за най-психясалите активисти на пплгдб+ вярват още, че контраофанзивата ще има ефект освен повече скрап на натовски машини и напразно загинали хора ;) !!!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Г - 20 npeмecтвaния...
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама този УкроФашистки режим в Киев,не може да диктува на всеки,какво да говори и премълчава! Меси се навсякъде,сякаш са господари на всички! Ама Гледайте си Украинският Хохлов Голям ЗАПЕК на " фронта" и си трайте! Аз да попитам,до къде стигнахте Хохли? Превзехте ли Русия вече? Да бе,ама в некой друг живот! Громят ви руснаците Натовските железа и това е! Чичко " Корнет" знае къде да удря! -:) Путин отдавна Ви победи бре! Да сте мислили когато гушнаха янките! А не сега!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Светът засега не се върти около Киев или Москва, ама натам накланят нещата! Подаръците за Украйна стават все по лъскави! Днес установка, утре ракетка с голям обсег, в другиден самолетче, а ще трябва и самолетоносач!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ви работят плюсовете днесчовци
7
0
 
0
 
! Отговори
Copocoиg-чeлниk преди 8 месеца
K'o npaйми ca?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Пpизeмявaнe, npизeмявaнe, gpyrapи..." Togop Живkoв
5
0
 
0
 
! Отговори
Сина преди 8 месеца
Никой не се интересува от руските украйнини, освен памперса, докато прикрие всички следи водещи до сина му и простотиите, които е вършил в руските украйнини последните няколко години!
4
0
 
0
 
! Отговори
Чичи преди 8 месеца
Дмитро Коебата вече реже вени...Хаха
3
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 8 месеца
Подкрепям първия коментар. И когато крещиш, че ще набиеш съседското момче, трябва да си готов и за юмруци, а не да събираш банда.
2
0
 
0
 
! Отговори
ъцз преди 8 месеца
тези май не могат да вденат че на така наречения "цивилизован свят" не им пука за тях и ги използват за пушечно месо. Време е да разберат че Г-7 не е целия свят и Г-7 имат нужда от Г-20, а Г-20 не са с промити мозъци и си имат собствени цели и интереси а там Украйна не е приоритет