Руски генерал: Украйна е само трамплин към война с Европа

Това е само началото, казва Андрей Мордвичев
10 сеп 2023 13:05, Нели Христова
356
Руски генерал: Украйна е само трамплин към война с Европа
Снимка: БГНЕС

Ключов руски генерал, когото руският президент Владимир Путин повиши тази седмица, гледа на нахлуването в Украйна като на просто "стъпало" към по-нататъшен конфликт с Европа.

Путин започна пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки опасения у много анализатори, че Кремъл може да има по-големи амбиции отвъд поемането на контрол над бившия съветски съсед. Руските коментатори и законодатели често засилват тези страхове със своята анти-атлантическа реторика по време на войната - рутинно насърчавайки директни удари срещу европейски и дори американски цели.

Тази седмица Путин повиши генерал-лейтенант Андрей Мордвичев в чин генерал-полковник. Военният лидер вече е изпълнявал ролята на командващ Централния военен окръг и Централната групировка на руските войски в Украйна.

В скорошно интервю за московската държавна телевизия Russia-1, клип от който се разпространи широко в социалните медии в събота, Мордвичев казва, че вярва, че войната на Путин ще продължи доста дълго време и ще се разшири в бъдеще.

"Мисля, че има още много време за отделяне. Безсмислено е да говорим за определен период. Ако говорим за Източна Европа, което ще трябва, разбира се, тогава ще е по-дълго", заявява генералът.

"Украйна е само трамплин?",  пита го интервюиращият.

"Да, абсолютно. Това е само началото", отговаря Мордвичев, който продължама, като казва, че войната "няма да спре тук".

Преди нахлуването в Украйна Путин изложи визия за възстановяване на отдавна несъществуващите територии на Руската империя в единен блок. Руският лидер и неговите съюзници многократно са казвали, че не смятат Украйна за независима от Русия, заявявайки, че суверенната нация трябва да бъде върната под контрола на Москва.

Някои от съюзниците на Путин често изтъкват възможността за разширяване на инвазията на Кремъл в страните от НАТО, включително Полша и няколко други източноевропейски нации. Анализаторите посочиха визията на руския президент и предложенията за разширяване на войната от различните му съюзници като тревожни признаци, че Москва може да изтласка военните си усилия отвъд Украйна.

Лидерите на НАТО защитиха своята военна и хуманитарна помощ за Украйна, заявявайки, че целта им е да попречат на Путин да избута силите си още на запад в Европа. Източноевропейските нации, като Полша, бяха едни от най-шумните защитници на Украйна, тъй като техните лидери се страхуват, че границите им може да бъдат следващите, които ще бъдат предизвикани от силите на Путин.

Руските лидери твърдят, че тяхното нахлуване в Украйна е отбранително, за да предотвратят разширяването на НАТО и да защитят рускоезичните в Украйна от "геноцид". Те твърдят, че правителството на Киев се ръководи от нацисти, като същевременно казват, че Украйна твърде много подкрепя правата на LGBTQ+.

Мнозина смятат твърдението на нацистите за особено странно. Украинският президент Володимир Зеленски е евреин и самият той е роден рускоезичен. По време на предизборната си кампания през 2019 г. той навлече критики за акцента си, когато говореше на украински. По времето, когато Зеленски спечели и встъпи в длъжност, министър-председателят на Украйна също беше евреин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
0
 
2
 
! Отговори
wolfi преди 7 месеца
Вероятността Русия да се бие с 600 000 000 НАТО е 0,0
272
4
 
2
 
! Отговори
ПОТВЪРДЖАВАМ преди 7 месеца
НАПРАВО Е НЕВЕРОЯТНО, КАК РУСОФИЛИТЕ ЛЪЖАТТОЧНО ТОВА ЯСНО И ОТЧЕТЛИВО ГО КАЗВА ГЕНЕРАЛЪТ - ПЪРВО Е УКРАЙНА, А СЛЕД УКРАЙНА ИЗТОЧНА ЕВРОПА
271
4
 
3
 
! Отговори
Рушки генерал преди 7 месеца
Пичове, свърши тоалетната хартия в бункера. Минаваме на рубли.
270
0
 
1
 
! Отговори
кан Хуян преди 7 месеца
До !!! 258 "Монголотатарите само това могат да крадат и да нападат и грабят малки съседни държави ! " Съгласен съм. Българските татарите заедно с индийците грабят МАЛКИ
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Инж+ татаро-монголска = българска
268
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до "срамота&quoдаскал ли си? добиток
267
2
 
0
 
! Отговори
до "срамота&quo преди 7 месеца
Пише се "американска", а не "хамериканска". Научи български език и тогава пиши коментари.
266
1
 
0
 
! Отговори
с.т. преди 7 месеца
Не знам как на руснаците не им омръзна да заплашват
265
1
 
1
 
! Отговори
Този генерал греши! преди 7 месеца
Примитивна Рус ще бъде сразена не от НАТО, а от ПЕНТАГОНА.
264
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На НАТО /САЩ/ , войните са били ''ХУМАННИ'' , това сами си го обявяват !
263
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В цял свят , само нато води войни , а после ...НЕ БИЛИ АГРЕСОРИ !А когато им задаваш този въпрос , притиснати до стената , обявяват : ''Имаме интереси'' ... Това отговор ли е ?
262
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейките получиха оргазъм
261
0
 
0
 
! Отговори
Джyрналя преди 7 месеца
Жyрналята отново обърна всичко на 180 градуса. Дали Украйна не е стъпалото на САЩ за прякото въвличане на НАТО и цяла Европа във войната?
260
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Учете го този руски език. Необходим е, за да не ви лъжат.
259
0
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 7 месеца
Татаро-монголската ***(РККА) иска да граби, но грешките от ВСВ няма да бъдат повторени!!!
258
1
 
0
 
! Отговори
Дончо преди 7 месеца
Статията е манипулативна. Руският генерал изобщо не казва това, което ни внушават.
257
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Където НАТО се намесят, нищо добро не се случва.
256
0
 
0
 
! Отговори
Браво за лъжите преди 7 месеца
Слушах видеото, казаното там изобщо не отговаря на написаното в статията.
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредната стръв за изгладняли копейкаджии! Отново ще чакат фамозния Дядо Иван както по времето на Иван Дибич - Забалкански! Путин насъсква такива като тоя да говорят пропагандни простотии, внушаващи силата на Майчица Русия. На не особено интелигентните русофили повече не им е нужна, за да затънат в блянове!
254
0
 
0
 
! Отговори
Та пак На въпроса преди 7 месеца
Украйна е трмплин ама за кой? За русите или за западняците? А това е много важно да се знае.Щото то и *** е тръмплин на бившата отоманска Империя към Европа и Русия.Уточнявайте се плийзззз!