Руски генерал: Украйна е само трамплин към война с Европа

Това е само началото, казва Андрей Мордвичев
10 сеп 2023 13:05, Нели Христова
356
Руски генерал: Украйна е само трамплин към война с Европа
Снимка: БГНЕС

Ключов руски генерал, когото руският президент Владимир Путин повиши тази седмица, гледа на нахлуването в Украйна като на просто "стъпало" към по-нататъшен конфликт с Европа.

Путин започна пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки опасения у много анализатори, че Кремъл може да има по-големи амбиции отвъд поемането на контрол над бившия съветски съсед. Руските коментатори и законодатели често засилват тези страхове със своята анти-атлантическа реторика по време на войната - рутинно насърчавайки директни удари срещу европейски и дори американски цели.

Тази седмица Путин повиши генерал-лейтенант Андрей Мордвичев в чин генерал-полковник. Военният лидер вече е изпълнявал ролята на командващ Централния военен окръг и Централната групировка на руските войски в Украйна.

В скорошно интервю за московската държавна телевизия Russia-1, клип от който се разпространи широко в социалните медии в събота, Мордвичев казва, че вярва, че войната на Путин ще продължи доста дълго време и ще се разшири в бъдеще.

"Мисля, че има още много време за отделяне. Безсмислено е да говорим за определен период. Ако говорим за Източна Европа, което ще трябва, разбира се, тогава ще е по-дълго", заявява генералът.

"Украйна е само трамплин?",  пита го интервюиращият.

"Да, абсолютно. Това е само началото", отговаря Мордвичев, който продължама, като казва, че войната "няма да спре тук".

Преди нахлуването в Украйна Путин изложи визия за възстановяване на отдавна несъществуващите територии на Руската империя в единен блок. Руският лидер и неговите съюзници многократно са казвали, че не смятат Украйна за независима от Русия, заявявайки, че суверенната нация трябва да бъде върната под контрола на Москва.

Някои от съюзниците на Путин често изтъкват възможността за разширяване на инвазията на Кремъл в страните от НАТО, включително Полша и няколко други източноевропейски нации. Анализаторите посочиха визията на руския президент и предложенията за разширяване на войната от различните му съюзници като тревожни признаци, че Москва може да изтласка военните си усилия отвъд Украйна.

Лидерите на НАТО защитиха своята военна и хуманитарна помощ за Украйна, заявявайки, че целта им е да попречат на Путин да избута силите си още на запад в Европа. Източноевропейските нации, като Полша, бяха едни от най-шумните защитници на Украйна, тъй като техните лидери се страхуват, че границите им може да бъдат следващите, които ще бъдат предизвикани от силите на Путин.

Руските лидери твърдят, че тяхното нахлуване в Украйна е отбранително, за да предотвратят разширяването на НАТО и да защитят рускоезичните в Украйна от "геноцид". Те твърдят, че правителството на Киев се ръководи от нацисти, като същевременно казват, че Украйна твърде много подкрепя правата на LGBTQ+.

Мнозина смятат твърдението на нацистите за особено странно. Украинският президент Володимир Зеленски е евреин и самият той е роден рускоезичен. По време на предизборната си кампания през 2019 г. той навлече критики за акцента си, когато говореше на украински. По времето, когато Зеленски спечели и встъпи в длъжност, министър-председателят на Украйна също беше евреин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
Мисирска пропаганда преди 7 месеца
Изопачавате думите на 180 градуса - става въпрос, че това е война с НАТО от самото начало и че тази война беше подета от НАТО преди 10 г. Първият етап беше поставен от Виктория Нюланд на Майдана. Сега, 10 г. по-късно насъсканите от пропагандата са в гроба и е време за ново пушечно месо. Лесно е да се манипулират хората. Справка - Гьобелс
232
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сделката между запада и Путин, е да унищожат средната класа в света! Голямото зануляване!
231
0
 
0
 
! Отговори
Шизотлантиците преди 7 месеца
сън не ги лови как Русия ще ги нападне. В същото време реалността е безброй натовски инвазии във всички точки на света и милиони избити мирни граждани.
230
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жалко за руския народ! Ако поне едно поколение можеше да живее свободно, а не в диктатура, щяха да супер!
229
0
 
0
 
! Отговори
Куку преди 7 месеца
Рашките продължават да живеят в митове и легенди,на всички деца е ясно,че НАТО ако удари, фронта ще се разпадне за нула време.На практика не може да победиш Запада от един милиард души и могъщи икономики!
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин няма да удари запада, защото работи за тях, а не за руския народ!
227
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Реалист. Както е писал един коментиращ по долу-за вас копейките всяка новина, която не ви харесва е фейк. Между другото клипа с интервюто го има на фейсбук страницата на държавната руска телевизия Россия 1.Знам, че за всяка копейка това нищо не значи и че за вас интересите на Русия са пред всичко останало, но вземи го изгледай. После се замисли защо има руски окупационни армии в Украйна, Молдова, Грузия и Армения и дали и в другите страни има фашисти които уж избиват руснаци. Ако ти се мисли
226
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На такива капуте им е лесно да приказват каквото си искат. В действителност, ако Рашистите ударят Европа, ще ядат голямата попара. А в нещо по-голямо, където ще искат да се отвори втори фронт, САЩ ще разчитат на Израел в Близкия изток. Израел ще ядат много бой, но пък и невероятни щети ще нанесат, неслучайно години наред с десетилетия си подготвят съседите да бъдат слаби съседи.
225
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Другаре атлантици, скопихте ли ее, както ви призова соломон паси?!
224
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Това е най-вероятно лъжа и най-вероятно няма такъв генерал.
223
0
 
0
 
! Отговори
да, бе.. преди 7 месеца
Не вярвам... Може да е обърнал няколко водки тоя генерал и да говори глупости. Става дума за Молдова ако не сте се сетили вече. Не са в ЕС... звучи лесно да ги нападнат. Ама тоя пияндурник забравя, че официалният език в Молдова е румънски. И знамето им е като румънското, но с герб. А румънците вече са в НАТО... И ще стане една кървава каша. Струва ли си да нападаш държавица с население 3.5 мил. души? То там има само един завод за стомана и другото е земеделие като икономика.
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако парите които руските олигарси откраднаха, за да уж правят някакви модерни оружия, бяха изхарчени разумно за инфраструктура , образования и здравеопазване - Русия можеше да е едно прилично място за живеене, но в 21 век народа ти да живее като мужиците от 18 век, а ти да тръгнеш да превземаш чужди държави е безумие.
221
0
 
0
 
! Отговори
А преди 7 месеца
Само лаят!Руски крак не трябва да стъпва в Европа и тези дето са тук обратно!!!
220
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руска работа - огромни амбиции и мизерни възможности.
219
0
 
0
 
! Отговори
233 преди 7 месеца
На всеки мислещ човек беше ясно, че целта на Путин не е само Украйна. Руската пропаданда за някакво освобождаване от някакви нацисти беше само за вътрешна употреба. Лошото е че в България има огромна руска "пета колона" , съставена от хора, които не мислят и вярват на всякакви небивалици. Путин в Мюнхен през 2007 *** каза, че целта му е връщане на съветсската сфера на влияние, Амбициите на Русия са ограмни и е добре за нас, че руснаците са некадърни и украинците се оказаха корави.
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма никакво значение какво каза г-н генералът. Това е за вътрешно ползване, за да се надъхват хората и да не им се струва, че близките им воюват и умират напразно. Гледах онзи ден по руската телевизия правеха и репортажи за местните избори. С карта, избирателна активност, и т.н. Хората искат да усещат, че живеят в държава, която има позиция в света, държава, която просперира. Не могат да кажат как не са им останали съюзници и се молят на Ким за муниции. Ще кажат как ще завладеят Източна Европа.
217
0
 
0
 
! Отговори
Учен Долски преди 7 месеца
Трамплин към ада...
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те първо в Украйна да спечелят, пък после да гледат на запад. Аз лично не вярвам, че Русия ще спечели нещо от тая война.
215
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ура! Ако обявят война на Европа, таман ще се закрият всички руски пасьолства в ЕС и Митрофанова ще бъде отпратена на фронта. Плюс това погрешка ще улучат я Сърбия, я Македония, не ми се мисли. Ердоган пък няма да разреши да бъдат обстрелвани тукашните турци. Ако пък рашките нападнат бг крайбрежието, ще изтрепят сума ти руснаци, които живеят там. Ще стане мазало.
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те нали ни обявиха за враг вече? Всички руски паметници и символи да се разкарат по най бързия начин отткук. Не се шегувам.