Руски генерал: Украйна е само трамплин към война с Европа

Това е само началото, казва Андрей Мордвичев
10 сеп 2023 13:05, Нели Христова
356
Руски генерал: Украйна е само трамплин към война с Европа
Снимка: БГНЕС

Ключов руски генерал, когото руският президент Владимир Путин повиши тази седмица, гледа на нахлуването в Украйна като на просто "стъпало" към по-нататъшен конфликт с Европа.

Путин започна пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки опасения у много анализатори, че Кремъл може да има по-големи амбиции отвъд поемането на контрол над бившия съветски съсед. Руските коментатори и законодатели често засилват тези страхове със своята анти-атлантическа реторика по време на войната - рутинно насърчавайки директни удари срещу европейски и дори американски цели.

Тази седмица Путин повиши генерал-лейтенант Андрей Мордвичев в чин генерал-полковник. Военният лидер вече е изпълнявал ролята на командващ Централния военен окръг и Централната групировка на руските войски в Украйна.

В скорошно интервю за московската държавна телевизия Russia-1, клип от който се разпространи широко в социалните медии в събота, Мордвичев казва, че вярва, че войната на Путин ще продължи доста дълго време и ще се разшири в бъдеще.

"Мисля, че има още много време за отделяне. Безсмислено е да говорим за определен период. Ако говорим за Източна Европа, което ще трябва, разбира се, тогава ще е по-дълго", заявява генералът.

"Украйна е само трамплин?",  пита го интервюиращият.

"Да, абсолютно. Това е само началото", отговаря Мордвичев, който продължама, като казва, че войната "няма да спре тук".

Преди нахлуването в Украйна Путин изложи визия за възстановяване на отдавна несъществуващите територии на Руската империя в единен блок. Руският лидер и неговите съюзници многократно са казвали, че не смятат Украйна за независима от Русия, заявявайки, че суверенната нация трябва да бъде върната под контрола на Москва.

Някои от съюзниците на Путин често изтъкват възможността за разширяване на инвазията на Кремъл в страните от НАТО, включително Полша и няколко други източноевропейски нации. Анализаторите посочиха визията на руския президент и предложенията за разширяване на войната от различните му съюзници като тревожни признаци, че Москва може да изтласка военните си усилия отвъд Украйна.

Лидерите на НАТО защитиха своята военна и хуманитарна помощ за Украйна, заявявайки, че целта им е да попречат на Путин да избута силите си още на запад в Европа. Източноевропейските нации, като Полша, бяха едни от най-шумните защитници на Украйна, тъй като техните лидери се страхуват, че границите им може да бъдат следващите, които ще бъдат предизвикани от силите на Путин.

Руските лидери твърдят, че тяхното нахлуване в Украйна е отбранително, за да предотвратят разширяването на НАТО и да защитят рускоезичните в Украйна от "геноцид". Те твърдят, че правителството на Киев се ръководи от нацисти, като същевременно казват, че Украйна твърде много подкрепя правата на LGBTQ+.

Мнозина смятат твърдението на нацистите за особено странно. Украинският президент Володимир Зеленски е евреин и самият той е роден рускоезичен. По време на предизборната си кампания през 2019 г. той навлече критики за акцента си, когато говореше на украински. По времето, когато Зеленски спечели и встъпи в длъжност, министър-председателят на Украйна също беше евреин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
0
 
! Отговори
Dadan преди 7 месеца
Сороспийчетата, скоро да не изпадате от колесниците на евакуиращите се американски самолети :D
252
0
 
0
 
! Отговори
Вихо преди 7 месеца
И така ще има парче от русия за всички сърани.
251
0
 
0
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Хахахахаа, и тоя е пил от вълшебният сироп на Медведев и халюцинира... "За три дни в Киев, на Берлине..." :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
250
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така става то , нали вече са назад с едно около поне 150 хиляди негодни да воюват мъже !?! Половин година превземат градчето Бахмут - трамплин щяло да бъде , нали на запад след Швеция и Финландия са изцяло обградени от НАТО , година и половина не могат да се преборят с няколко стари НАТО-вски железа и армия практически без флот и авиация , щели да разширяватр - кой въобще им вярва на тези лунатици .За сравнение Щатите свалиха Садам за 40 дни - тези се гърчат вече година и половина в Украйна
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой си направил изявление-смешка. Отлично се видя от 02.2022 че Русия няма потенциал да воюва с Европа. Но Европа за да се защити първо трябва да изиска пълно спазване на правата на човека за руснаците. Всеки руснак бягащ от режима на Путин трябва да получва същите права като бягащите от Украйна. Тогава мое би 1/2 от населението на Русия ще избяга и най-накрая ще се формира руска опозиция способна да свали Путин. Но не - нашите страхливци забраниха на руснаците да влизат в Европа!
248
0
 
0
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 7 месеца
Това изявление на руският генерал(силно приближен на путин) и други подобни ни казват в прав текст,че победата на Украйна е наложителна и без алтернатива и всички български комунисти и русофили трябва да разберат, веднъж и завинаги,че правото на силата няма бъдеще в демократичния свят.
247
0
 
0
 
! Отговори
НЕПРИЯТНО преди 7 месеца
Много моля, рускоговорящите да се съобразяват поне от приличие, доколкото го имат... и да не пишат в бг сайтове на руски. За съжаление, това е още едно потвърждение в тяхната безцеремонност и културна изостаналост и една от основните причини да не са обичани никъде по света.
246
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еми каквото сабя покаже. Западът запали фитила и сега не знае как да го угаси. Криви сметки-не знам как решиха, че Русия е слаба и няма да издържи на мощния западен натиск? Е, Русия даже става по-силна и вече не знам как ще я спрете. Да не бяхте започвали. Но според признанията на Меркел и Оланд, вие с години сте готвили Украта за война. Въпросът е, че тя може да потропа на вашите порти. А вие готови ли сте?
245
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Важно осознавать эти пропорции. Зная их, от фактов никуда не денешься. И Путин дает прямое поручение. "Немцы, даже войска СС не считали возможным принимать участие в этих массовых репрессиях. Они практически передали это все в руки местных националистов и антисемитов. Это имеет прямое отношение к сегодняшнему дню
244
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чудовищный парадокс: почему этнический еврей Зеленский как национальных героев почитает фашистских пособников, которые истребляли евреев на Украине?В Москве на заседании оргкомитета "Победа" с участием президента Путина по ходу дискуссии возник вопрос о количестве жертв бандеровцев на Украине в годы Великой Отечественной.
243
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Грантаджията се напъва и доказва че Русия трябва да продължи. А последните изречения от поръчковата статийка будят присмех. Самият Путин каза че евреина на янките героизира нацисти и бандера. И всички знаят че е прав. Доводът че евреина не може да бъде престъпник и нацист е смешен.
242
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 7 месеца
Монголотатарите само това могат да крадат и да нападат и грабят малки съседни държави ! Нищо ново под слънцето, всички други приказки са бля, бля, бля.. Винаги са били фашисти и такива ще останат докато не ги затрият от земята!
241
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докато западът се чуди какво да прави, Русия напредва към Западна Европа. Путин атакува Киев и това не е защита на рускоезичните в Украйна. Г 20 не отправи нито слаб упрек към агресивна Русия. Жертвите са украинците, скоро, всички ние.
240
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
Хитлер се прероди. Изпитвам само съжаление за тези , които го подкрепят. Те могат да режат с макетно ножче или да подкрепят Путин. За съжаление, трябва да живеем с тях в едно общество.
239
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ставай страна огромная..,и сритай укрофашагите и болните хатлантици на посолствена хранилка
238
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
много гладкомозъчни долни,жалки и продажни еурохатлантици лаят,лаят ама кервана си върви
237
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи Русия превзема Украйна . След това Русия превзема Европа. След това превзема САЩ. Мексико , Бразилия и цяла Южна Америка влизат в състава на Руската федерация.Индия и Китай също стават част от Руската федерация.
236
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ааххаха, те с Украйна не могат да се справят камо ли Европа...Елате бе!
235
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Роба си иска сащ ама длкато не го мобилизират
234
0
 
0
 
! Отговори
OZZY преди 7 месеца
На времето укрите умираха за Шикелгрубер, а сега за Грийнберг!Как се обърка дюнята,а!