Путин иска бивш от "Вагнер" да събере доброволци за Украйна

Сега Андрей Трошев работи за руското министерство на отбраната
29 сеп 2023 18:00, Елка Василева
41
Путин иска бивш от "Вагнер" да събере доброволци за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин е поискал от бивш командир от частната военна компания "Вагнер" да събере доброволци, които да се бият в Украйна.

Още по темата
В комюнике на Кремъл се посочва, че става дума за Андрей Трошев. Той е приближен на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа два месеца след неуспешния бунт на наемниците.

Владимир Путин обяви наследника на Пригожин. На среща снощи със заместник министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров и бившия командир в частната военна компания "Вагнер" Андрей Трошев руският президент обяви, че Трошев отговаря за доброволческите отряди, които отново ще се включат в наричаната от Русия "специална военна операция" в Украйна.

Руският президент Владимир Путин се срещна с един от най-високопоставените бивши командири от частната военна компания "Вагнер" и двамата разговаряха за това как доброволчески части могат да се бият в Украйна, предаде Ройтерс.

Срещата подчертава опита на Кремъл да покаже, че държавата вече е придобила контрол над наемническата група след неуспешния бунт през юни на началника на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа през август.

Само няколко дни след бунта на "Вагнер" Путин предложи на наемниците възможността да продължат да се бият, но предложи командирът Андрей Трошев да поеме управлението от Пригожин, отбелязва руският в. "Комерсант". От Кремъл съобщиха, че Путин се е срещнал снощи с Трошев, който е известен с псевдонима си "Седой" ("Сивокосия"). На срещата е присъствал и руският заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров.

Руският президент заяви, че са разговаряли за това как "да се създадат доброволчески части, които да могат да изпълняват различни бойни задачи, преди всичко, разбира се, в зоната на" конфликта в Украйна.

"Вие самият воювате в такова подразделение вече повече от година", подчерта Путин. "Знаете какво е, какво да се прави, знаете за въпросите, които трябва да се решат предварително, за да може бойната работа да протече по най-добрия и успешен начин", допълни той.

Путин добави, че иска да обсъди социалната подкрепа за участниците в боевете, като подчерта, че социалните гаранции трябва да бъдат еднакви за всички, показва изявлението, публикувано на сайта на Кремъл. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред информационната агенция РИА, че Трошев работи в руското министерството на отбраната.

Получил множество награди като ветеран от руските войни в Афганистан и Чечения, Трошев е родом от Санкт Петербург, роден град и на самия Путин. Той се е сражавал в Афганистан по време на продължилата десетилетие война на СССР. След разпадането на Съветския съюз служи в Северен Кавказ в руската армия, а след това в СОБР - подразделение на специалните сили за бързо реагиране към руското вътрешно министерство. Той е бивш командир на това подразделение.

За службата си в Афганистан Трошев е награждаван два пъти с орден "Червена звезда". През 2016 г. е награден с най-високия руски медал "Герой на Русия" за щурма на сирийския град Палмира, където се сблъсква с бойци на "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не Путин, а американците. Не разбрахте ли, че Путин прави това, което искат американците - питайте русофилите, ако не вярвате.
34
0
 
2
 
! Отговори
възраждане + БКП преди 6 месеца
в България има много доброволци... моля могилизилайте ги .
33
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 месеца
А мазния тъ-пак Пирожин вместо да стане цар на русия, избра да стане на шашлик.
32
1
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Доброволци за какво? Нали украинската контраофанзива вече пети път тотално е разбита, за какво са доброволци там да ходят?
31
0
 
9
 
! Отговори
Дон Кикот преди 6 месеца
Другаря Ким защо не му прати изнемощяли от глад севернокорейци? Все пак куцо кьораво сакато бройката е злато.
30
3
 
8
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 6 месеца
Много зле ще свърши Раша.. Слагам 1000 лв на масата.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КОПЕЙКИН/ Късо.пишков /се Е оплакъл на ПУТИН ,че нито един русофил ,не иска да отиде ДОБРОВОЛЕЦ !!! Обещал е той, РАДЕВ, Цончо и Трифонов ,да заминат ...
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Форумните *** жънат победа след победа
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За да осигури оръжие от Иран ,Путин е приел ИСЛЯМА !!!! Мисля ,че е правилно- 40 % от населението на Русия ,са МЮСЮЛМАНИ ! Така Кадиров ,му се явява ,като шеф ...
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вижте какво пишат сериозни британски издания-според проучване милиони западняци искат Путин да спечели. Проверете западната преса. Само преди година беше невъзможно да публикуват подобна инфо. Ще се изненадате бавнозагряващи българи, слуги на Сорос.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън не греши, казвайки "Между другото, това се случи преди година на 13.03.22г. в база в Западна Украйна. Точно тогава бе първото бойно кръщение на "Кинжал". Тогава руснаците удариха и разрушиха подземен бункер край Виница.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как тей Путин обявява наследник на частна армия, ммммммм? ;) уинк уинк
23
11
 
5
 
! Отговори
П.утььо преди 6 месеца
Ха-ха-ха, и що така? Онези 300 000 мобилизирани свършиха ли?
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русофобите пък какво чакат. Дават безаналогови БТР-и и дефектни ракети и се пишат на по - големи евроатлантици от Столтенберг. Хахахахахахаха!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Сът Тебе къде ще крием? За нас не мисли!
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стратегическият комплекс "Сармат" беше поставен на боево дежурство. Това съобщи генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов. Сармат е най-мощната ракета с най-голям обсег на действие в света. Способен е да поразява цели на големи разстояния, използвайки различни траектории по време на полета. Теглото на един снаряд от комплекса надхвърля 200 тона. Обсег на стрелба - 18 хиляди километра.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може би има предвид разрушения бункер на НАТО в Киев - това се случи точно на 13.03, но през 23г.
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Западът се смееше на руските планове за създаване на хиперзвукови оръжия - сега никой не се смее. Преди пет години, когато Русия обяви създаването на хиперзвукови ракети, Западът открито се изсмя на това. Всички бяха сигурни, че Русия е твърде изостанала. Сега вече не е смешно за никого, казва бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън в YouTube канала на Judging Freedom. "Между другото, това се случи преди година на 13.03.22г. в база в Западна Украйна, когато руснаците я удариха с една от своите хиперзвукови ракети. И знам абсолютно, че момчетата от МО и ГЩ бяха шокирани", каза Джонсън. Може би и
17
12
 
8
 
! Отговори
Сът преди 6 месеца
Е как доброволци?! Къде е редовната армия? Нали на фронта всичко е точно? Укрите мрът на талази,неможейки да пробият още първата защитна линия? Нали тук pocop0бите иронизират контрата? Платените коне с капаци,къде ще ви крием след време.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аре бе копейки - ваш Пyтя търси доброволци, какво чакате??? Или сте русофили само на думи, ама като трябва да се направи в действителност нещо за Расиата ви, никакви ви няма?!? Нищо не става от вас!