ЕС бил на път да прекрати зависимостта си от руски горива

Очаква се троен спад тази година
Обновена: 24 окт 2023 15:50 | 24 окт 2023 15:50, Стела Стоянова
55
ЕС бил на път да прекрати зависимостта си от руски горива
Снимка Ройтерс

ЕС е на път към осъществяване на целта да прекрати зависимостта си от руските изкопаеми горива през това десетилетие, заяви Европейската комисия.

Континентът се насочва към втората си зима с оскъдни доставки на руски газ, след като Москва ограничи доставките миналата година след нахлуването в Украйна – причинявайки енергийна криза с рекордно високи цени на газа в Европа.

В нов доклад Брюксел обяви, че ЕС очаква вносът на руски газ да спадне до 40-45 милиарда кубически метра тази година, в сравнение със 155 милиарда през 2021 г., годината преди войната в Украйна, съобщи "Политико", цитирана от БГНЕС.

Блокът от 27 държави наложи санкции върху вноса на руски въглища и нефт по море.

„Най-лошите последици от кризата може вече да са зад гърба ни, но няма място за самодоволство“, се казва в съобщенитето на Комисията. „Енергийните пазари остават уязвими, субсидиите за изкопаеми горива се увеличиха по време на кризата, инфлацията все още е висока и критичната ни инфраструктура трябва да бъде защитена, включително от саботажи.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: ЕСруски горива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каквото стана с цените на газа, това ще стане и с цените на моторните горива и електричеството. Урсула го е пресметнала всичко. И пак ще останат едни пари за ваксини, защото вече започнаха да ми липсват.
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руския газ и петрол ще станат като марихуаната в Амстердам. Канабиса е забранен за внос и отглеждане в Нидерландия, но е разрешен за ползване. От къде се появява е загадка. Така ще е и в Европа с Руския газ и петрол, винаги ще го има и ще се ползва. Загадката ще е от къде идва.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Под ботуша на Путин:- 0.65-0.75 ст. газ на кубометърСлед освобождението от Путин:- 1.40-2.20лв газ на кубометърТова е суровата равносметка .. и хем с "диверсифицирането на източниците", новите "интерконектори" и голямата конкуренция.... Обещано от ЕС.
21
3
 
17
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Ама как искам зимата в Зап. Европа да е студена, ама много студена. Да ги видим колко са ербап. Миналата зима в Германия стояха на хладно, тази зима може да стоят на студено. Да видим как ще възстановят набързо контактите с Русия и ще отворят мините.
20
18
 
4
 
! Отговори
Крещящата Григорова преди 7 месеца
Ще загинем без газпром.... какво стана,бе кукунделко? Аз още съм жив,..а гадпром боледува много....виж финансовия му отчет.
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази "независимост" ми се отразява на сметката доста шоково. Откак са ме освободили два до три пъти ми се увеличиха сметките за газ, при положение че сложих външни изолации навсякъде по къщата. Не ги знам какво точно правят, но ми се струва че някакви рекордни печалби изтичат в нечии чуждоземни джобове. Ако ще е така, предпочитам да съм "зависим" от Путин. Дори нищо против нямам.
18
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама те още миналата година обявиха че вече не зависим от Путин. Сега се оказва 50 милиарда. Кои страни ги получават. Значи нас ни изнудиха да прекратим изгодния си договор с Газпром а германския бюргер още плюска евтин руски газ. Ние затваряме целия въглищен сектор, Германия отваря наново въглищни тецове и мини.... Докога с тези мушанлъци в софхоза?
17
5
 
17
 
! Отговори
когато си мъртъв преди 7 месеца
прекратяваш всякакви зависимости.
16
6
 
21
 
! Отговори
Joko преди 7 месеца
По голям МАЗОХИЗЪМ като този на ЕС едва ли е възможен. Ръководството се е напълнило със стари джибри и снилни старци и ми напомня политбюро на КПСС от близкото минало. Амен !
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И затова купуват ударно руско гориво!
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То май Китай и Индия от най големи вносители на петрол и газ, ще се превърнат в най-големи износители на "Демократичен" петрол и газ. А от кде го имат, никой да не пита.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак от Русия си идва всичко но през други посредници.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бе,ние сме вече независими от Руският газ и петрол,но ще влезем в рекордите на Гинес,че купуваме огромни количества газ и петрол от държава която няма никакви запаси на тези горива (Индия),на по-скъпи цени от преди и най-лошото е че на никой не му прави впечатление тази аномалия...
11
1
 
15
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Ами "Бравус", крокодилите у рекатъ откога чекат Европа най-сетне да падне от клончето!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ъхъ, минава на турски газ и индийски дизел!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само не разбрах. Кой е билл ЕС на пътя?
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е да ама статия на Файненшъл Таймс отбелязва, че тази година в Европа са внесени рекордни количества Руски втечнен газ, за сметка на доставките на тръбен газ които драстично намаляват. Доставките се правят през Руската фирма Новатек подразделението и Ямал регистрирано в Китай оперирани от френската Тотал. Най големите потребители на втечнения газ са Франция, Испания и Белгия. Има статия за това на сайта на ФТ и Ройтерс.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И кога точно ще стане чудото ?
6
1
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 7 месеца
ми е на какъФ друг път е ес! За един прЕател питам?
5
1
 
24
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
Незнам как така до вчера всички от Европа бяха си добре с руският газ а сега изведнъж незнам какво си Откъде ще идва другият газ скъпи управници на Европа Защо не помислите за хората живеещи в Европа Как така определени политици европейци ще определят живота на милиони европейци Как така ще плащаме невиждана цена на живот Докога и Защо