Путин към Лукашенко: Да не е алчен и да достави яйца на Русия

В последно време Русия изпитва недостиг на кокоши яйца
26 дек 2023 10:09, Елка Василева
105
Путин към Лукашенко: Да не е алчен и да достави яйца на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин шеговито помоли беларуския си колега  Александър Лукашенко "да не бъде алчен" и да достави яйца на Русия, предаде ТАСС.

Шегата бе отправена по време на срещата на върха на Евразийския съюз, провела се в Санкт Петербург. Лукашенко спомена, че Беларус почти на 100% се снабдява със собствени продукти. Страната сама покрива вътрешните си нужди от зърно, свинско месо, птиче месо, мляко, зеленчуци, растителни масла и други стоки, изброи ръководителят на беларуската държава. След кратка пауза той назова сред тези продукти и кокошите яйца, като се усмихна и погледна към руския лидер. Руският президент тогава се пошегува: "Дайте ни малко! Не бъдете алчни".

В последно време Русия изпитва недостиг на кокоши яйца, което доведе до драстично покачване на цените. По данни на руската статистическа служба Росстат през ноември яйцата са поскъпнали с 15,07% в сравнение с октомври, а от началото на годината цената им се е увеличила с 36,54%. Ситуацията вече привлече вниманието на различни агенции. Путин дори се извини на руснаците за проблема по време на годишната си пресконференция и пряка линия със сънародниците му на 14 декември, като обясни ситуацията с провал в работата на правителството.

Руското министерство на земеделието съобщи, че цените на яйцата се очаква да се стабилизират след Нова година благодарение на увеличеното вътрешно производство и вноса от приятелски страни с нулево мито.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имайки предвид че си пъпчив *** на макс 20 години не знам кое точно ти е познато... или визираш едно дъмпене на петрола от страна на СА? Те са в другия лагер тоя път... ;)
5
18
 
14
 
! Отговори
ЧНГ преди 4 месеца
Цена на яйца в Москва,1,20$ за 10бр.В София ЕС,2,50$ за 10бр.
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Познато ни е, всичко сами си покриват и накрая фалират, странен феномен.
3
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едно време и ние си покривахме вътрешния пазар и не ядяхме аржентинско и австралийско месо от военният им резерв
2
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тук поскъпнаха 100%, а уж няма война. Лукашенко да даде и на нас!!!
1
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Беларус сам си покривал вътрешната търговия дори имал в излишък познато ли ви е така беше у нас по бай Тошово време селското стопанство можеше да храни три Българий а сега всичко е внос и то ментета храни