Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив

Държавната Дума с декларация осъди инициавата за демонтиране
22 яну 2024 18:24, Елка Василева
517
Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников, който е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, отправи молба към генералната директорка на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не позволява премахването на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС.

Още по темата
"Моля да предприемете действия относно искането за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да се повдигне пред властите в България въпросът за обсъждане на действията по премахването на паметниците на воините освободители и на недопустимите нарушения на международното право, а така също и нарушението на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма", се казва в молбата на Мелников.

"Това са несправедливи спрямо историята решения, които противоречат на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, приета от Общото събрание на ООН на 16 ноември 1972 г. Още повече, в редица съседни държави с представителства на Комитета по правата на човека към ООН вече бяха предприети предпазни мерки във връзка с разгледани жалби и по силата на член 49 от разпоредбите на комитета. В съответствие с това властите в тези държави бяха задължени да не допускат премахването на паметници, които преминаха под защитата на ООН. Освен всичко от друго в София, след премахването на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Софийският градски административен съд се произнесе, че демонтирането на въпросния паметник е незаконно", заявява още руският представител.

На 16 януари на първото си пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша" в Пловдив.

Седмица по-рано общински съветници от групата на "Продължаваме промяната – Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" в Пловдив е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какво да помолят байдън и зеленски да не го разпарчодисват ли ?
17
8
 
10
 
! Отговори
Сюлейман Паша преди 3 месеца
Събаряийте,утре Ердоган ще ви накара да издигнете на тяхно място паметници на турски паши,и с право.
16
13
 
12
 
! Отговори
Европеец с главно Е! преди 3 месеца
Съборете тази съвеЦка простотия! Срам! Щом Раша скача за тая грозотия значи задължително трябва да се събори! Докога ще тачим чужди символи на окупация!? Докога бе!? Кога ще станем истински евроатлантици? Омръзна ми тая Русия та Русия! Искам да е като в Европа вече, 45 години стигат! Който иска да изчезва с 200 на изток, няма да липсва! Слава Украина!
15
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И от кога,, мародера,, Альоша "е в ЮНЕСКО
14
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да помолят Байдън и Зеленски!
13
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато Хитлер се среща с цар Борис и му иска да изпрати войници за руския фронт царя му казва ако изпратя армия срещу руснаците те ще минат на тяхна, страна точно това му казал
12
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Взривявай!!
11
22
 
23
 
! Отговори
Софиянец преди 3 месеца
Бутайте го, Пловдивчани, с вас сме!
10
14
 
12
 
! Отговори
Бригадир преди 3 месеца
Събрал съм бригадата флексовете за камък са готови дайте да бачкаме че няма работа ще бъде интересно като при лоча пълно разкомплектоване крак глава ръка през кръста ще бъде интересно дайте и други обекти.
9
2
 
11
 
! Отговори
Шемет преди 3 месеца
ТЕя руснаци са много наивни.Юнеско е заедно със Сащ и Нато.Къде сте тръгнали.На всичко отгоре ги наричате и партньори.
8
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си го взимат няма място във нашата мила родина така или иначе ще го махнат
7
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Събаряйте.:))
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С "паметниците"на турския башибoзук из Родопите кво правим
5
11
 
31
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Нашите Асвабадители така и не искат да ни върнат държавния архив вече 80 години. Много добрички, много загрижени за нас.
4
7
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 месеца
Синди пий си хапчетата бе***
3
16
 
21
 
! Отговори
Щом реват с глас преди 3 месеца
Альоша да стане на чакъл за някоя автомагистрала!
2
8
 
9
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 месеца
Погазихме евразийските ценности?
1
12
 
24
 
! Отговори
$$$ преди 3 месеца
Джанъм, ние искаме да имаме история, минало, свои герои, наше "ура". Как не могат да разберат това московските славянофили?Ревне ни са, ей така, щото между безбройните чужди паметници по всичките краища на Отечеството ни да има запазено и едно кьошенце наше, българско. Искаме да видим ние, че между различните площади и улици на градове, украсени с имена "Московска","Александровска", "Аксакова", "Паренсова", "Гуркова", "Славянска", "Николаевская", "Невская" и пр. да блещука и нещо като: "6-ий септемврий", "Сливница", "Драгоман", "Батенберг" и т.н.Лошо ли искаме?Лошо-добро, искаме си