Русия и Украйна си прехвърляха в ООН отговорността за самолета

Русия да изтегли войските си от украинската територия, поиска Франция
26 яну 2024 09:07, Елка Василева
84
Русия и Украйна си прехвърляха в ООН отговорността за самолета
Снимка: БГНЕС

Русия и Украйна си прехвърлиха отговорността по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН след катастрофата с руски военен самолет близо до границата с Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата
"Всички информации, с които ние разполагаме днес, показват, че ние имаме работа с едно предумишлено и добре обмислено убийство", заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски на заседанието на Съвета за сигурност, свикано спешно по искане на Русия.

Москва обвинява Киев, че е свалила самолета, в който според руските власти е имало 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени.

"Украинските власти знаеха много добре въздушния път за транспортиране на войници към зоната за размяна", заяви на заседанието руският представител.

"Това не е първата размяна от този тип, но този път поради необяснима причина режимът в Киев реши да саботира процедурата по един варварски начин", добави руският представител, предаде Франс прес. Той обвини украинците, че са готови да жертват своите собствени граждани заради геополитическите интереси на Запада.

"Само благодарение на героизма на пилотите, които се отклониха в последния момент от обитаеми райони, никой на земята не пострада", допълни руският представител в ООН.

"Украйна не беше информирана за броя на машините, пътищата и средствата за транспортиране на пленници. Това само по себе си би могло да представлява нарочен акт от страна на Русия, за да застраши живота и сигурността за военнопленниците", заяви украинската заместник постоянна представителка в ООН Кристина Хайовишин.

Руските военнопленници са били прехвърлени към мястото, на което е било решено да стане размяната и са очаквали в пълна сигурност размяната. Руснаците се е предполагало, че ще осигурят същото ниво на сигурност и за украинските военнопленници, заяви украинската представителка.

"Ако информациите, говорещи за украински военнопленници в самолета, се потвърдят, това ще бъде ново крещящо нарушение на международното хуманитарно право от страна на Русия, като за първи път се използва във въздуха жив щит, за да се прикрие транспортирането на ракети“, добави украинската представителка в ООН.

Съюзниците на Украйна от своя страна подчертаха, че без инвазията в Украйна от страна на Русия нищо е нямало да се случи.
       
"Русия опитва постоянно да прехвърли отговорност за трагедиите на тази безумна и избрана от нея война, като че ли тя е жертвата, а не агресорът", каза заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд.

"Вместо да свиква заседания, за да се опита да преобръща реда на отговорностите, Русия трябва да действа и да изтегли войските си от украинската територия", заяви френският постоянен представител Никола дьо Ривиер. Той подчерта, че е важно да се изяснят събитията, свързани със самолета.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Цинизъм по френски Айде заедно с френските войски да се изтеглят и руските войски от Африка става ли? Що не си завреш лицемерната руска демагогика в сфинктерчето.
76
0
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Руската логика - още няма разследване за падналия самальот, обаче са виновни украинците. А самолета на Пригожин - бил се разбил заради нещастен случай след игра с граната на борда. И руснаците не си вярват на думите вече.
75
0
 
2
 
! Отговори
В крайна преди 3 месеца
Сметка се разбира че украинците не отричат, че са свалили самолета с военнопленниците .
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо списъкът на Симонян беше фалшив, после самолетът превозвал ракети, после нямало пленници, после нямало обмен, после имало ракети с пленниците... Xoxлите съвсем се оплетоха, но днес, с половин уста казаха, че все пак имало договорен обмен и списъкът на Симонян бил истински. Е, как да им вярваш на xoxлите?
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички виждат,че в рашката няма журналистика,няма опозиция, няма свобода. Затова е най-удобно от европейска страна да разсъждаваш,колко е хубаво там. И украинците не искат. Нито руснаците и руския мир,нито техния диктатор.
72
0
 
5
 
! Отговори
Цинизъм по френски преди 3 месеца
Нека първо Франция да изтегли воиските си от бившите си настоящи колонии в Африка
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съгласно изтекли данни на китайското разузнаване, ИЛ76 е пренасял ЯДРЕНО оръжие за бомбардировка на Молдова.
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой насъса украинци и реснаци да се избиват.
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЦЕЛИЯ СВЯТ ВИДЯ КАК УКРОФАШИСТИТЕ УБИВАТ КЛЕТИТЕ УКРАИНЦИ, ВРЕМЕ Е ЗА НОВ МАИДАН БЕЗ АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ
68
7
 
3
 
! Отговори
Един преди 3 месеца
Две години изминаха от тридневната операция за Киев ! Толкова си може сибирската cMpaд
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "Едно време и Хрушчов е блъскал с обувката по масата" Украинецът Хрусчов???
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 61"Абе вие от 2 години все това приказвате:ще бъде премахната бандеровската зплаха." КГБ гони бандеровците до средата на 50-те по горите в западна Украйна. После съветската диктатура принуди хората в западна и източна Украйна да живеят мирно заедно. След 91-ва с подкрепа от Запада бандеровската идея беше възродена с промиване на мозъци. Остане ли жив бандеровец, ще има безкраен ужас и смърт. Затова и преговори до пълната ликвидация на бандеровците Няма да има.
65
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време и Хрушчов е блъскал с обувката по масата, че да станат лъжите му по-правдоподобни. Руснаците са такива. Лъжат, мажат, а най-лошото е, че сами си вярват. Нали и аз знам какво беше, когато бяхме "братя". Навсякъде лъжи.. петилетката за 4 години.. те лъжат, че ни плащат, ние лъжем, че работим..
64
16
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Руснаците са най-големите лицемери и демагози.
63
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Фитьо Нещо не си си написал домашното. Самолета е кацал на постоянно затвореното заради конфликта гражданско летище. Ракетата е ударила самолета в Корема - ако е имало каквито и да са боеприпаси на борда са щели да детонират и от самолета нищо нямаше да остане.
62
6
 
6
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 61 Браво че го спомена. Войната във Виетнам след като същите САЩ прекратиха помоща си за Южняците след колко време свърши конфликта? Само да споменем че Украйна официално обяви дефлот 01.10.2022г. До сега САЩ и запада финансираха режима на ЗЕЛЕнски. А от тук насетне?
61
5
 
5
 
! Отговори
Фитьо преди 3 месеца
Не е прав руският представител,че има преднамереност.Нищо преднамерено няма,има алкохолизъм.Няма как да свалиш транспортен самолет,който предстои да навлезе в твоето въздушно пространство,ако не си пиян като кютек Нито пък ще ти вози ракети,с които ти да стреляш по доставчика.Американският какво друго да каже,но по този начин ще каже същото и за стрелба по мирни граждани с техните касетъчни бомби.Не всичко е позволено,дори стрелбата от жилищни райони не е,защото ще ти отвърнат и после ох.
60
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе вие от 2 години все това приказвате:ще бъде премахната бандеровската зплаха.Вие история не сте ли учили.Не може да се спечели война срещу цял народ.Вече е всенародна войната в Украйна.Както във Виетнам.Рано или късно огневата ви мощ и превъзходството във въръжение няма да имат стойност.Изгубили сте още в началото , но не сте го разбрали и упорствате.Това не е вашата отечествена война, сега вие сте агресори и няма да победите.
59
15
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 месеца
Жалки руски въшкарници!
58
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самолета идва от Иран каца в Белгород и тръгва към Яблоново където пада .Руските лъжи край нямат