Русия и Украйна си прехвърляха в ООН отговорността за самолета

Русия да изтегли войските си от украинската територия, поиска Франция
26 яну 2024 09:07, Елка Василева
84
Русия и Украйна си прехвърляха в ООН отговорността за самолета
Снимка: БГНЕС

Русия и Украйна си прехвърлиха отговорността по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН след катастрофата с руски военен самолет близо до границата с Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата
"Всички информации, с които ние разполагаме днес, показват, че ние имаме работа с едно предумишлено и добре обмислено убийство", заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски на заседанието на Съвета за сигурност, свикано спешно по искане на Русия.

Москва обвинява Киев, че е свалила самолета, в който според руските власти е имало 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени.

"Украинските власти знаеха много добре въздушния път за транспортиране на войници към зоната за размяна", заяви на заседанието руският представител.

"Това не е първата размяна от този тип, но този път поради необяснима причина режимът в Киев реши да саботира процедурата по един варварски начин", добави руският представител, предаде Франс прес. Той обвини украинците, че са готови да жертват своите собствени граждани заради геополитическите интереси на Запада.

"Само благодарение на героизма на пилотите, които се отклониха в последния момент от обитаеми райони, никой на земята не пострада", допълни руският представител в ООН.

"Украйна не беше информирана за броя на машините, пътищата и средствата за транспортиране на пленници. Това само по себе си би могло да представлява нарочен акт от страна на Русия, за да застраши живота и сигурността за военнопленниците", заяви украинската заместник постоянна представителка в ООН Кристина Хайовишин.

Руските военнопленници са били прехвърлени към мястото, на което е било решено да стане размяната и са очаквали в пълна сигурност размяната. Руснаците се е предполагало, че ще осигурят същото ниво на сигурност и за украинските военнопленници, заяви украинската представителка.

"Ако информациите, говорещи за украински военнопленници в самолета, се потвърдят, това ще бъде ново крещящо нарушение на международното хуманитарно право от страна на Русия, като за първи път се използва във въздуха жив щит, за да се прикрие транспортирането на ракети“, добави украинската представителка в ООН.

Съюзниците на Украйна от своя страна подчертаха, че без инвазията в Украйна от страна на Русия нищо е нямало да се случи.
       
"Русия опитва постоянно да прехвърли отговорност за трагедиите на тази безумна и избрана от нея война, като че ли тя е жертвата, а не агресорът", каза заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд.

"Вместо да свиква заседания, за да се опита да преобръща реда на отговорностите, Русия трябва да действа и да изтегли войските си от украинската територия", заяви френският постоянен представител Никола дьо Ривиер. Той подчерта, че е важно да се изяснят събитията, свързани със самолета.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде са тези 74 човека ?само 5 са в моргата Белгород -руснаци ?
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бандеровската заплаха ще бъде премахната за постоянно. Въпросът е до колко подкрепящите бандеровщината са готови да изгорят в ядрения огън. Войната трябва да приключи до пролетта или конфликтът ще стане глобален. Зеленски отмени ли и тези избори, премахваме Украйна от уравнението, защото очевидно за никаква демокрация не се бори, сваляне маските и почваме да се избиваме.
55
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Сът Казусът Косово какво е? Ако в една държава не се спазват човешките права по една или друга причина може дори да е временно области от тази държава могат да обявят незавиимост. След като Десен Сектор спретна Майдана - което си е Въоръжен държавен преврат и определено не се спазват правата на човека - Крим обяви независимост. Потвърди го с Референдум(не е правен в косововСлед това по казуса ФРГ / ГДР се обедини с РФ.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия и Украйна се унищожават, САЩ печелят, а Китай гледа...
53
4
 
4
 
! Отговори
Сът преди 3 месеца
До Боби: Значи кремълското джудже не си е свършило работата дипломатически,щом се е стигнало до десен сектор. Украйна,Русия все същите идеоти. Просто едните искат Запада,а на другите не им харесва.не задълбавай повече.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Намериха английска ракета в близост до сваления самолет. Англосаксите са си варвари, те унищожиха местното население на няколко континента.
51
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 51 Вселенската Патриаршия няма нищо общо с РПЦ, Даже няма нищо общо БПЦ(Българската Православна Църква). Зоната на действие на Вселенската църква в Константинопол/Стамбул е целия останал свят извън Православните Кефални(независими ) църкви като РПЦ, БПЦ, ГПЦ и т.н. Православните църкви примерно в САЩ са под шапката на въпросната вселенска църква.
50
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Сът Путин е Джудист и няма да се учудя прекрасно играе ШАХ. Когато стана Казуса Косово Путин попита целокупния Запад: "Знаеш ли "Заяц" какви ги вършиш?" и Запада(Заяца) каза: "Знаю Знаю"(Слъшу Слъшу) и беше вече само въпрос на време и Украйна да пламне. Путин много добре знаеше за Милиардните инвестиции в демокрация от САЩ плащани на Десен сектор от 2009 до 2014 който в крайна сметка реално организираха Майдана.
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не случайно вселенската патриаршия е обявила за еретична църквата в Русия.Еретиците са лъжци, вълци в *** кожи.Те и така кръщават предаванията си - Пропаганда, Димна завеса.Те нямат лице за истината, винаги подло и подмолно мислят да вземат властта някъде.
48
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Сът "... 2014 тръгнаха да си го връщатс оръжие?!" - мухаха... Руснаците направиха референдум на който хората си решиха. Това, че диктаторският ЕС не признава решенията на референдумите и гледа как да ги заобиколи и забрани НЕ Е проблем на нормалните държави.
47
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 45 Това че не знаеш нищо за това как се свалят самолети не означава че Украинците не са виновни. Самолета е свален на 45км навътре в РФ територия. Въпрос къде може най-далече да се намира ЗРК за да гръмне смолета тогава и там. 45-60км във вътрешността на Украинска територия.
46
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Французите ВИНАГИ са заслужавали само мачкане. В България имаме приказка "Гаранция Франция", точно заради лицемерното им поведение 1938 година. Руснаците НЕ ТРЯБВАШЕ да им се доверяват за Минските споразумения.
45
3
 
3
 
! Отговори
Сът преди 3 месеца
До Боби: Коя година това и защо чак 2014 тръгнаха да си го връщатс оръжие?! Не е ли добър политик този,който без един куршум постигне своето?
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как да вярваш на Русия.Първи това пак става на нейна територия.Второ, те тръбяха преди 2022 как украинците са руснаци и като техни сънародници и братя во Христе няма как да има война.Всичко отиде в канала.Сега Сивилов пуска димни завеси как Зеленски май знаел за войната, ама не бил подготвил народа.Що за арогантност и соц манипулатор.Тия дето скриха Чернобил, същите , децата им манипулират и днес.
43
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Сът Случайно да знаеш че Украйна НЕЗАКОННО е придобила контрол над Крим(Автономна област) и град Севастопол(Град с Федерално значение за СССР) - Закона на СССР за излизане от Съюза повелява - Всички Автономни бласти и прочие ОТДЕЛНО ДА СЕ ПРОВЕЖДАТ РЕФЕРЕНДУМИ.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес има видео с прословутите трупове.... но няма да ви е приятно да го гледате
41
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 39 *** в Русия и кажи нещо Великолепно за Елцин. По-голяма вероятност е да те набият от колкото ако се разхождаш по червения площад с Украинско знаме на раменете. Всички смятат на запад че Гроби е развалил СССР - невярно реално това е Елцин - неговите действия стигат до граицата на ТОТАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.
40
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До 37 Парите за социалка идват от ДАНЪЦИ. Парите пратени от Чужбина влизат само частично в Бюджета - ДДС и данък общ доход/печалба на търговците. Всички останали данъци включително социални плащания заедно със местни данъци и такси остават КЪДЕ В страната където работи съответния Емигрант. А сивата икономика изяжда огромна част от тези пари също
39
5
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 3 месеца
Глупости на търкалета. Ясно е, че укрите са тъпанарите, които избиват другарите си щом попаднат в плен.
38
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците са жалки.Всички помним как убиха 40 хиляди полски офицери и после покриха всичко и го изкараха нацистко престъпление.Накрая Горбачов си призна и всички видяха що за стока са тия еретици.