Русия и Украйна си прехвърляха в ООН отговорността за самолета

Русия да изтегли войските си от украинската територия, поиска Франция
26 яну 2024 09:07, Елка Василева
84
Русия и Украйна си прехвърляха в ООН отговорността за самолета
Снимка: БГНЕС

Русия и Украйна си прехвърлиха отговорността по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН след катастрофата с руски военен самолет близо до границата с Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата
"Всички информации, с които ние разполагаме днес, показват, че ние имаме работа с едно предумишлено и добре обмислено убийство", заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски на заседанието на Съвета за сигурност, свикано спешно по искане на Русия.

Москва обвинява Киев, че е свалила самолета, в който според руските власти е имало 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени.

"Украинските власти знаеха много добре въздушния път за транспортиране на войници към зоната за размяна", заяви на заседанието руският представител.

"Това не е първата размяна от този тип, но този път поради необяснима причина режимът в Киев реши да саботира процедурата по един варварски начин", добави руският представител, предаде Франс прес. Той обвини украинците, че са готови да жертват своите собствени граждани заради геополитическите интереси на Запада.

"Само благодарение на героизма на пилотите, които се отклониха в последния момент от обитаеми райони, никой на земята не пострада", допълни руският представител в ООН.

"Украйна не беше информирана за броя на машините, пътищата и средствата за транспортиране на пленници. Това само по себе си би могло да представлява нарочен акт от страна на Русия, за да застраши живота и сигурността за военнопленниците", заяви украинската заместник постоянна представителка в ООН Кристина Хайовишин.

Руските военнопленници са били прехвърлени към мястото, на което е било решено да стане размяната и са очаквали в пълна сигурност размяната. Руснаците се е предполагало, че ще осигурят същото ниво на сигурност и за украинските военнопленници, заяви украинската представителка.

"Ако информациите, говорещи за украински военнопленници в самолета, се потвърдят, това ще бъде ново крещящо нарушение на международното хуманитарно право от страна на Русия, като за първи път се използва във въздуха жив щит, за да се прикрие транспортирането на ракети“, добави украинската представителка в ООН.

Съюзниците на Украйна от своя страна подчертаха, че без инвазията в Украйна от страна на Русия нищо е нямало да се случи.
       
"Русия опитва постоянно да прехвърли отговорност за трагедиите на тази безумна и избрана от нея война, като че ли тя е жертвата, а не агресорът", каза заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд.

"Вместо да свиква заседания, за да се опита да преобръща реда на отговорностите, Русия трябва да действа и да изтегли войските си от украинската територия", заяви френският постоянен представител Никола дьо Ривиер. Той подчерта, че е важно да се изяснят събитията, свързани със самолета.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
5
 
! Отговори
Сът преди 3 месеца
Няма какво да прехвърлят! Фактът е един и той е: Ако Русия на Путин не беше анексирала еднолично Крим,нищо от това досега нямаше да се случи. От там насетне всеки отнет живот и от двете страни е вследствие.
36
4
 
9
 
! Отговори
До 34 преди 3 месеца
И защо е това? Защото за пръв път в историята ни имаш свободата да си хванеш куфарите и да отидеш да работиш в друга държава. Голяма част от икономиката ни се държи на парите изпратени към България от хора които са намерили прехраната си извън нея.
35
1
 
11
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До 34 Умнико проверих току що има 8 252 600 Живи собственици на Български паспорт. Ние сме Велика НАЦИЯ. Осем милиона и кусур човека... Но реално дали е така? Има ли 8 милиона данъкоплатци в България? А? По-Богати сме? Да има БОГАТИ които са придобили състоянието си по СЪМНИТЕЛЕН начин най-меко казано? Основната част от населението МИЗЕРСТВА - разбираш ли ето ти КРАСНОРЕЧИВИ ДВА ФАКТА - Огромното множество Пенсии са минимални и Пенсионната система се Спонсорира от Бюджета. Ние сме Богати...
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Укрите как мазно лъжат не е истина. Половината им новинарски агенции гръмко обявиха че героичното украйнско ПВО е свалило два самолета на окупаторите пълни с бомби и ракети.После посмалки мманго- не били два самолета а бил един след тва още посмали не били бомби и ракети а били украйнски военнопленници. След тва съвсем посмалки не били те а били руснаците те само гледали.
33
14
 
4
 
! Отговори
До боби преди 3 месеца
Ние в България знаем, че същата сделка ни докара до непознат в историята ни просперитет и свобода. Никога преди влизането ни в ЕС, не сме били по-богати, по-свободни и по-дълголетни. Днес живеем най-добрите времена за родината ни, от както се е пръкнала на картата.
32
4
 
13
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До 30 Случайно да знаеш каква сделка предложи Европата на Янукович? Украинската граица се отваря. Европейската граница се отваря за минимална квота. Свободната търговия е в основата на ЗВЕРСКИ СЕРТИФИКАТИ В ЕВРОПА. Янукович каза дайте пари или заеми с ниска лихва за да модернизираме икономиката. ААА НЕЕ НЕЕ оправяйте се сами. Ние в България знаем същата сделка с Европата до какво ни докара - Деиндустриализация и Демогравска Катастрофа. - Въпрос Майдана нали до същото докара Украйна?
31
3
 
16
 
! Отговори
С други думи... преди 3 месеца
От умрял писмо да чакат руснаците. И живи хора да горят в Киев, реакцията ще е същата. Не, че не е правено. Руснаците си забъркаха тази каша, пипайки отначало с меки китки, те да си я оправят. Само *** може да си помисли, че ще получат подкрепа в райони, където няма етнически руснаци и Зеленски ще бъде свален от самите украинци. На украинците, нацизмът им е в гените, костите и кръвта. Самата им държава е изградена на основата на омраза към руснаци и поляци.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинците цял ден се хвалеха как били свалили самолет пълен с ракети, и че вътре нямало никакви пленници. Но след като руснаците намериха двете черни кутии и пуснаха видео от катастрофата с разпиляни човешки чарколяци навсякъде, Украйна даде заден изтри всички постове от всички социални медии и каза: Русия сами си свалиха самолета... както всеки път. Дали има още някой да им се връзва!? То стана банално вече.
29
18
 
7
 
! Отговори
До боби преди 3 месеца
Следвай каквото искаш, но Майдана го предизвика руската марионетка Янукович. Десет минути след изненадващото му изявление, че Украйна се връща в "руский мир", Майдана се напълни с народ. Ако мислиш, че има някой, който е в състояние да организира преврат за 10мин., значи не си добре с главата и си пропит от руска пропаганда до тотално оскотяване.
28
2
 
6
 
! Отговори
лъжи по време на преди 3 месеца
зелени коридори - хуманитарни си има . пак ще има . оон какво да каже . 60 гърла по малко за хрантутене . предупредени , потвърдили . после небили разбрали и атакували самолетите . Психологически показва Объркване , Неразбиране , зелиски , залужни, оня с лимонките на коледа . Да не търсим Велики умове , стратези , шахматисти . Просто хора . Решили да убият още руснаци пилоти , охрана , екипаж, а това е лесно . Оплакванията на зелиски и рождения му ден са като виновно дете самонаказало се .
27
5
 
13
 
! Отговори
боб преди 3 месеца
Не Русия, а Украйна трябва да се отдалечи от ДНР. Това е територия на независима от Украйна.
26
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Крайцера Москва Значи следвайки причино следственат авръзка Виновен е този който предизвика Майдана в Киев. И който го подкрепяше(начело с Гаспажа Нуланд)
25
3
 
11
 
! Отговори
Да кога преди 3 месеца
За какво се спори в СС имали свален самолет има от Украйна ли е свален,да е къде е драмата при това чудовищно убийство?за запада освен да защитават фашистите в Украйна?!
24
4
 
6
 
! Отговори
Крайцера Москва преди 3 месеца
Ако до сега не сте си преценили, кой казва истината и кой лъже като разпран, няма надежда за вас. Отделно, че всяко нещастие по време на война е ВИНАГИ по вина на агресора, независимо кой е дръпнал спусъка в конкретната ситуация.
23
3
 
6
 
! Отговори
Цирк преди 3 месеца
Руски военни разказват за комична случка,украински офицер без да знае че окопа е превзет от Руските сили влиза и започва да се кара защо не стрелят,като мисли Руснаците за украински военни.Следва плен на офицера и целият украински взвод.
22
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен Разбираш ли умнико Съвременните зенитни ракети са направени така че да няма пряко попадение а ракетата да мине близо до корпуса. Взрива и облака осколки формиран в старото поколение с формата на сфера а в съвременните с формата на диск, който буквално като с меч разсича корпуса на самолета. Самолета малко или много е бил управляем до края - осначава че удара е бил в "Корема" на самолета а не крилото(изпада в свредел) Ако е имало Боеприпаси обаче щяха да се взривят заедно с самолета!!
21
12
 
2
 
! Отговори
От село преди 3 месеца
Най-правдоподобна е версията на украинците. Съседът е англичанин и така ми каза. Прочел го на английски в някаква международна медия. А руската версия я има само по руските канали. Не е международна.
20
3
 
20
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
Самолета е свален от Пейтриът система и в първият мас след свалянето украинците се биеха в гърдите как са свалили руски самолет и след това сменят историята
19
2
 
13
 
! Отговори
Фермер преди 3 месеца
Французите голям го вадят. Петлета. Кукуригат.
18
3
 
17
 
! Отговори
Хора преди 3 месеца
Спомнете си и предишните убийствата на режима в Киев,малайзийският бойнг,обстрела на затвора с украйнски пленници в Донецк,Буча и тн.и тн.Дано Русия ни отърве от това зло по скоро.