Русия и Украйна си прехвърляха в ООН отговорността за самолета

Русия да изтегли войските си от украинската територия, поиска Франция
26 яну 2024 09:07, Елка Василева
84
Русия и Украйна си прехвърляха в ООН отговорността за самолета
Снимка: БГНЕС

Русия и Украйна си прехвърлиха отговорността по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН след катастрофата с руски военен самолет близо до границата с Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата
"Всички информации, с които ние разполагаме днес, показват, че ние имаме работа с едно предумишлено и добре обмислено убийство", заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски на заседанието на Съвета за сигурност, свикано спешно по искане на Русия.

Москва обвинява Киев, че е свалила самолета, в който според руските власти е имало 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени.

"Украинските власти знаеха много добре въздушния път за транспортиране на войници към зоната за размяна", заяви на заседанието руският представител.

"Това не е първата размяна от този тип, но този път поради необяснима причина режимът в Киев реши да саботира процедурата по един варварски начин", добави руският представител, предаде Франс прес. Той обвини украинците, че са готови да жертват своите собствени граждани заради геополитическите интереси на Запада.

"Само благодарение на героизма на пилотите, които се отклониха в последния момент от обитаеми райони, никой на земята не пострада", допълни руският представител в ООН.

"Украйна не беше информирана за броя на машините, пътищата и средствата за транспортиране на пленници. Това само по себе си би могло да представлява нарочен акт от страна на Русия, за да застраши живота и сигурността за военнопленниците", заяви украинската заместник постоянна представителка в ООН Кристина Хайовишин.

Руските военнопленници са били прехвърлени към мястото, на което е било решено да стане размяната и са очаквали в пълна сигурност размяната. Руснаците се е предполагало, че ще осигурят същото ниво на сигурност и за украинските военнопленници, заяви украинската представителка.

"Ако информациите, говорещи за украински военнопленници в самолета, се потвърдят, това ще бъде ново крещящо нарушение на международното хуманитарно право от страна на Русия, като за първи път се използва във въздуха жив щит, за да се прикрие транспортирането на ракети“, добави украинската представителка в ООН.

Съюзниците на Украйна от своя страна подчертаха, че без инвазията в Украйна от страна на Русия нищо е нямало да се случи.
       
"Русия опитва постоянно да прехвърли отговорност за трагедиите на тази безумна и избрана от нея война, като че ли тя е жертвата, а не агресорът", каза заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд.

"Вместо да свиква заседания, за да се опита да преобръща реда на отговорностите, Русия трябва да действа и да изтегли войските си от украинската територия", заяви френският постоянен представител Никола дьо Ривиер. Той подчерта, че е важно да се изяснят събитията, свързани със самолета.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
13
 
! Отговори
какво преди 3 месеца
Украинците са го свалили. Хем да накажат предателите които са се предали
16
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самолетът е бил натоварен с боеприпаси. Голташка Русия отново се провали не можа да свали антична СССР-ска ракета, която Украйна е използвала. На Русия няма как да имаш вяра никога.
15
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Има унищожен самолет от Украйна с техни пшеници над руска земя,какво има да се прехвърля.Украйна са фашисти терористи.
14
1
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Изявленията в СС на ООН вече надминават по безумие тези в народното събрание. Само шизофреници ли се занимават с политика вече!?
13
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 10 След опознаване по ДНК руснаците ще предадат тленните останки и тогава какво? Пак ли ще е лъжа?
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако пък това е сигнал до украинците от управниците им? В смисъл, не бива да се предавате в плен, че ви чака смърт. Укрофашисткият режим е способен на всичко, даже да избие свои, за да даде урок на останалите. Изпитват недостиг на бойци, новите не стават. Мобилизацията не върви. А така с един удар два заека. Сваляме руски самолет и даваме урок на укрите, които смятат да се предават.
11
2
 
13
 
! Отговори
Румен преди 3 месеца
Украинците свалиха самолета. Точка.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разбира се че и двете страни ще се обвиняват взаимно и ще отричат. Нищо няма да научим конкретно. Благодаря. Единственото в случая важно е на кого пропагандата ще надделее. А ние знаем в нашия район как стоят нещата.
9
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никакви военнопленници не е имало в самолета , раша пак лъже . Ако това беше така щеше да има международно разследване а това е голям коз ако се докаже .
8
12
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Най-лесният начин да се докаже истината, е независима международна експертиза! Всички знаем, че Кремъл никога няма да я допусне! А копейките нека си циклят врели-некипели!
7
5
 
16
 
! Отговори
мдаа преди 3 месеца
Нормално е САЩ, Франция и сие спонсори на укрофашистите да обвиняват Русия. Иначе ще се окажат съучастници в убийството на тези пленници, защото самолетът може да е свален с "демократична" западна ракета.
6
5
 
2
 
! Отговори
Укронацитата преди 3 месеца
ще взривят света. "Ако информациите, говорещи за украински военнопленници в самолета, се потвърдят, това ще бъде ново крещящо нарушение на международното хуманитарно право от страна на Русия, като за първи път се използва във въздуха жив щит, за да се прикрие транспортирането на ракети, добави украинската представителка в ООН."
5
16
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Съветска шизофрения.Руснаците от Москва и руснаците от Киев са едно и също лице с раздвоена личност,което като пийне малко руска водка изпада в типичен за алкохолизма делириум. Та вчера това лице се е виждало ту като изразител на една,ту като изразител на друга халюцинации. Просто в Москва и Киев се чудят как да шантажират още ЕС и САЩ за кинти и оръжие,че да им е лесно да ни нападнат заедно след победата на КПСС на идните избори. А рестрикции за Москва са невъзможни,щом няма рестрикции за Киев.
4
7
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
франция кога ще напусне бившите си колонии къде изпробва наи новите сиракети пак по островите сред океаните те нямат право да се обаждат и даобсъждат русия и другите
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз не виждам какво има да се дискутира. Украинците убиха ли своите? Убиха ги.
2
4
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
пияни и дрогирани украинци изобщо не са разбрали какво са свалили каксвалиха пътн самолет за малаизия преди години сс при оон какво се ослушваи не излизат с декларация
1
5
 
23
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Бандеровците сгазиха лука за пореден път. Всеки път когато ФАЩ и запАда трябва да ги измъкват от такива ситуации е удар по реномето на вторите.