На прага на третата година от войната Украйна затяга мобилизацията

Минималната възраст за призоваване ще е 25 вместо 27 години
99
На прага на третата година от войната Украйна затяга мобилизацията
Снимка: БГНЕС

Украинското правителство внесе в парламента изменен вариант на законопроект за затягане на правилата за военна мобилизация, предаде Ройтерс.

Първоначалният вариант на текстовете беше публикуван на 25 декември, но по-късно те бяха върнати за преразглеждане заради общественото недоволство, което предизвикаха. Депутати и анализатори заявиха, че някои разпоредби нарушават Конституцията и крият рискове от корупция, отбелязва Ройтерс.

Реформите се смятат за жизненоважни, тъй като Киев трябва да попълни личния си състав на бойното поле. Скоро ще започне третата година от началото на войната, а пред пунктовете за призоваване вече не се извиват опаки от украински мъже доброволци.

Още по темата

Важна разпоредба в новия законопроект е минималната възраст за призоваване да е 25 вместо 27 години.
Запазват се ключови текстове от първоначалния законопроект, включително изпращането на  мобилизационни известия по електронен път и налагането на строги наказания на хората, които не спазват правилата за мобилизация.

Остава и изискването гражданите, които искат да заминат за чужбина и кандидатстват за паспорти, да представят документите си за военна регистрация.

Военните комисии ще могат да се обръщат към съда за всеки опит за избягване на военна повинност. Санкциите ще включват замразяване на банкови сметки и активи, ограничения за пътуване и използване на превозни средства.

Срокът на мобилизация ще бъде ограничен до 36 месеца, като се предвиждат някои изключения за наборници с висше образование или специалисти от някои сектори.

Съгласно нова разпоредба някои осъдени лица ще могат да служат в армията.

Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Мъжете във военна възраст могат да напускат страната само със специално разрешение.

В края на миналата година президентът Володимир Зеленски заяви, че военните са предложили да мобилизират още 450 000-500 000 души в армията. Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни каза, че тази цифра отчита военните планове и прогнозите за възможните загуби. Военните анализатори казват, че тази цифра обхваща цялата година.  /БТА, Николай Велев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин обича Ердоган и Севернокорейсите и тем. подобни,а България обявява за неприятелска.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Приберете си всички дезертьори от Черноморските ни курорти! = = = = = = = Приберете си и всички нахални, нагли, мързеливи, капризни пара,зиити, които си мислят, че всички са им длъжни!
79
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За Путин България е неприятелска страна той обича Иран,Турция и тем подобни.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мобилизацията нещо много насилствена и принудителна... укропо патриотизма нещо се спихнал.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
хайде сега жените, да се готвят и бабите
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето сега пак някаква среща ще има европейска. Всички политици накуп, да ги пратят Украйна. Тези европейски политици са все доблестни и смели борзи за славата на Украйна. Ще умрат за ней, но с чест.
75
0
 
8
 
! Отговори
Мухахаха преди 3 месеца
Браво бе ! Сууупер армия ще стане като насилствено мобилизират дезертьори избягали чак в чужбина и разтреперани младежи, до скоро крили се под полите на майките си.... НаправУ , като тръгнат да превземат че чак в Аляска ще се спрат .... Ееей, тая дрога дето я шмърка Клоуна , много силна бре . Какво друго ще измисли ? ДА не поиска скоро България да мобилизира русофобите си да помагат на фронмта ? Колко му е . Ние си дадохне ракетите , техниката боеприпаси ... че едни русофоби ли няма да дадем ?
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да е зле да я затегне и на Слънчака и Златните бая народ ще събере.
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ела си ги вземи тук ,сражават се за родината на нашето черниморие с бутилки алкохол )
72
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо? Войната приключи след провалилата се контра-офанзива през есента. Кой и с каква армия ще изкорени 150 000 руснаци окопали се източно от Днепър и складирали провизии и амониции цяла зима. На пролет Русия ще има толкова натрупано оръжие, храна и лекраство, че от там не може да ги бутне никой без да използва Ядрени оръжия или армия многократно по-голяма. Ако някой има 2 млн армия да прати иначе да преговарят за мир. Всичко друго е безсмислено изпращане на смърт на някакви мъже!
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В най лошият сценарии войната приключва в края на годината с встъпването на Тръмп на власт в Белият дом. Краварите вече не дават оръжие на фашагите от Бандера и последните чакат само от Европа кой се предума да даде такова.Лошото за нас като нация е че нашето го даваме даром до като запада дава всичко на кредит за Бандеровците и го пише в тефтерите за бъдещите укри да плащат.Шансовете на фашагите във войната са нулеви.
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На четвъртата година от войната ще напишат законопроект за мобилизиция и на гражданите от страните на НАТО, щото техните ще приключат, че нали уж са полуприети
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даваме безплатно 500 хиляди евроатлантици от БГ за нашия другар Зеленски. Да дойде да ги вземе с влаковете.
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вземете и нашите тук!
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евреина е дал заповед.До последния хол.
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има много украински дезертьори на нашето Черноморие!
65
1
 
30
 
! Отговори
j преди 3 месеца
Вече и на децата, е ясно, че тази война няма нищо общо с демокрация и освобождаване на Украйна. Самити украинци и те вече го разбират и отказват да водят подобна война. Скрити зад думичките свобода и демокрация, колетивният запад се стреми да нанесе стратегическо поражение на Русия и да се опита да лиши от всичко, като започне от природни ресурси, глас в Съвета за Сигурност и стигнем да ядрените оръжия! Като за целта, жертваме украинците.Това, ако не е мерзост и лицемерие здраве му кажи...
64
11
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Що няма ток в Моцква?
63
1
 
17
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 месеца
Някои американски медии като Фокс Нюз твърдя ,че техни журналисти са преброили в Украйна публикувани около 400-410 хил.некролога свързани с войната.Това са предполагаемите убити военнослужащи.А освен тях има и такива които се водят безследно изчезнали и те са няколко десетки хиляди!?Доколко е правдива тази информация може да се разбере ако някой позволи да се направи едно изследване на украинските военни гробища ,но и без изследване публикуванитеснимки от тези гробища са достатъчно стресиращи!
62
2
 
23
 
! Отговори
И това не буди преди 3 месеца
никакво съмнение за сериозните загуби, които търпи Украйна на фронта? 450-500 хиляди наборници за попълване? И какви са реално шансовете за оцеляване 36 месеца на фронта при тия бомбардировки и артилериен обстрел, каквито правят руснаците? Това си е 99% сигурна смърт или осакатяване в по-добрия случай.