Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?

Доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“
Обновена: 30 яну 2024 13:52 | 30 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
241
Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?
Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъй като сме част от ЕС и НАТО проблемите им са и наши проблеми. А решаването на проблемите няма да стане с пропаганда. Пропагандата не се яде.
205
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонименточно истината не е това което припомняш, защото силоваци има и от двете страни.
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако видите как са начертани границите след втората световна война, ще видите, че западна Украйна е създадена от земи на Унгария и Румъния и Полша. Ако Украйна беше в състава на Русия много вероятно тези териториални претенции да са официална политика а не израз на малки партии. Сега никой не би позволил такива претенции, докато има война.
203
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да припомним какво беше Майдана. Явно някой мисли, че запада давал милиарди за народни вълнения в Украйна и не помни. Така... Имало едно време, една държава на име Украйна. Русия искала да я превземе и да претопи народа и да ползва плодородните и полета. Русия поставяше няколко пъти про-руски марионетни правителства, които да обслужват интересите на Русия в Украйна. Те пък си сложиха силови ведомства, изградени от про-руски настроени хора. На хората им писна. Про-руските силоваци убиваха хора.
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"А РУСИЯ ли дава 5 милиарда за Майдана !!!!" - Aз чух, че били 600 милирда. Пич, майдан мога да ти спрегна и аз срещу скромната сума от 200 000 лева. Като даже ще оставя 100 000 за мен, да си имам, да си харча.
201
6
 
3
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
Например когато в Каталуния националистите искаха да се отцепват от Испания, е имало (доказано) предложение от Русия да им помогне дори с жива сила ! Но замислете се какво би станало, ако Чечения например пожелае да направи същото !
200
7
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Един познат руснак, живее тука и милее за Русия. Защо не си ходи там - сами се сещайте. Та питам го - ако България направи референдум за "присъединяване" към Русия според теб как ще гласува народа? И той отговаря - Е как, всички искат в Русия. Е туй е руския мир.
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо не постига
198
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде стига с тая Русия , бе лумпе*ни! То не минава и ден в който да не ни продънят тъпанчетата с тая Русия! Засрамете се, бе! То и по комунизма нямашд такава пропаганда...!!
197
5
 
17
 
! Отговори
За домашно преди 2 месеца
Как Америка използва национализма в Източна Европа, за да създаде русофобски настроения?
196
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А РУСИЯ ли дава 5 милиарда за Майдана !!!! А може би и Русия даваше бисвидите на Майдан Украина е много богата страна и я превърнаха пепел само и само да не дава евтини храни а Русия (които сега ги дава на ЕС и за които са стачките на фемерите ! Украина има 2 млн Пилета И ЯИЦА а ЕС половината няма.Това го искаше още Бжежински ДА СКАРА УКРАИНА И РУСИЯ ЗА ДА НЯМА И ТИТИН И ЕКСТРА СУРОВИИ ЗА ДА В ПОЛЗА НА ЮСЕЙ и там са и най красивите жени (но вмирисъни)
195
16
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
Руснаците са обречени от вермахта да виждат нацисти дори там където няма! Никога руснака няма да се отърве от нацисти,те ще му се присънват вовеки!
194
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Анонимен/206 "Да оставят за нас областите с етнически българи ..." - абе пич, кой ОСТАВЯ? Хората се борят за интересите си, не оставят някой друг да им решава проблемите. Затуй матрялът у нас заслужава да бъде мачкан, защото гласува ЕС и НАТО да му решават проблемите. Дано има мобилизация на ВСИЧКИ, които гласуваха на 2 Април за ЕС. Такива не са нужни на нилоя държава.
193
2
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
Му-ха-ха,мечката как е със здравето?
192
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Мухаха, на еврейски слуги - Русията им е виновна... Израел правилно заплаши ЕС с атомна бомба в началото на 21 век!
191
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знаете ли как прости.....те комунисти едно време казваха защо празника е Коледа, защото тогава се коля прасе....то, как са схванали името типично по партизански.
190
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да оставят за нас областите с етнически българи, другото да си го делят който както намери.
189
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом от Вашингтон работят по въпроса и раздуват проблема, значи ще ги скарат.
188
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво общо има Русия? Тук националистът не е Унгария, а Украйна.
187
3
 
17
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Напоследък в атлантическия "рай" "райския живот" нщео не върви - от едната страна на "рая" масови протести на фермери заради края на 70-годишните субсидии, от другата страна на "рая" половината държави начело със Тексас отказват да се подчиняват на официалната власт и местните фенове на този "рай" се чудят каква магия да извадят от з.дн.ците си, за да отклонят общественото внимание от все по-големия хаос в този "рай"!