На прага на третата година от войната Украйна затяга мобилизацията

Минималната възраст за призоваване ще е 25 вместо 27 години
99
На прага на третата година от войната Украйна затяга мобилизацията
Снимка: БГНЕС

Украинското правителство внесе в парламента изменен вариант на законопроект за затягане на правилата за военна мобилизация, предаде Ройтерс.

Първоначалният вариант на текстовете беше публикуван на 25 декември, но по-късно те бяха върнати за преразглеждане заради общественото недоволство, което предизвикаха. Депутати и анализатори заявиха, че някои разпоредби нарушават Конституцията и крият рискове от корупция, отбелязва Ройтерс.

Реформите се смятат за жизненоважни, тъй като Киев трябва да попълни личния си състав на бойното поле. Скоро ще започне третата година от началото на войната, а пред пунктовете за призоваване вече не се извиват опаки от украински мъже доброволци.

Още по темата

Важна разпоредба в новия законопроект е минималната възраст за призоваване да е 25 вместо 27 години.
Запазват се ключови текстове от първоначалния законопроект, включително изпращането на  мобилизационни известия по електронен път и налагането на строги наказания на хората, които не спазват правилата за мобилизация.

Остава и изискването гражданите, които искат да заминат за чужбина и кандидатстват за паспорти, да представят документите си за военна регистрация.

Военните комисии ще могат да се обръщат към съда за всеки опит за избягване на военна повинност. Санкциите ще включват замразяване на банкови сметки и активи, ограничения за пътуване и използване на превозни средства.

Срокът на мобилизация ще бъде ограничен до 36 месеца, като се предвиждат някои изключения за наборници с висше образование или специалисти от някои сектори.

Съгласно нова разпоредба някои осъдени лица ще могат да служат в армията.

Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Мъжете във военна възраст могат да напускат страната само със специално разрешение.

В края на миналата година президентът Володимир Зеленски заяви, че военните са предложили да мобилизират още 450 000-500 000 души в армията. Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни каза, че тази цифра отчита военните планове и прогнозите за възможните загуби. Военните анализатори казват, че тази цифра обхваща цялата година.  /БТА, Николай Велев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
21
 
! Отговори
Пазини боже преди 3 месеца
Въпроса е кой народ ще е следващото пушено месо на САЩ и НАТО в нова касапница?!
40
2
 
19
 
! Отговори
Така преди 3 месеца
е. Освен лъжи и щедри обещания от американците друго няма. Някой помни ли как ни накараха да подкрепим коалицията срещу Ирак? Как по този начин загубихме дълга от тази страна който беше над 8 000 000 000 долара? И то срещу обещанието, че сме щели да участваме в следвоенното възстановяване. И къде участвахме? И какви компенсации получихме?
39
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кого се опитвате да лъжете ***? Минималната възраст за мобилизация при война в Украйна е 17 години.
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия дето са по хотелите на нашето море вече трета година кога ще си ги взима?
37
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Укритата бяха прелъстени и изоставени. Излъгаха ги, че можели да спечелят война срещу ядрена сила, щото ги подкрепяли САЩ. Алооо, САЩ не успяха да спечелят в Афганистан! Оцапаха пейзажа и в Сирия! Кой му хрумна, че няма да се случи същото и в Укрия?!? Две години по-късно, след 500 000 загуби на фронта и население паднало от 46 милиона на 20 милиона, САЩ рязко спряха да дават оръжия и рекоха "Оправяйте се!". Укритата са излъганото камилче! Ся да си сърбат попарката.
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонимеН А бе, жертво на скъсан презерватив! Нали Байдън сега е още президент? Защо не приключва с РФ? Какво чака? Явно и този старец с напреднала деменция си дава сметка, че има разлика между холивудски сценарий и реални военни действия срещу най-мощната атомна сила в света.
35
3
 
16
 
! Отговори
Укрите преди 3 месеца
са бита карта, а територията им ще бъде разделена. Въпросът е после?
34
22
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
СПЕЧЕЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН ВТОРИ МАНДАТ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ПИШАТ ПУТИНИСТИТЕ , ЗАЩОТО ШАНСА ЗА ПОБЕДА НА РЕЖИМА В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ Е 0%
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A mаксималната 80
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евреи вземат ли за фронта :)))
31
1
 
16
 
! Отговори
В Украйна преди 3 месеца
Върви геноцид на рускоговорящи от двете страни.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хайде и Тагарев, барабар със сглобката към фронта. Дългата шия ще е преден наблюдателен пост.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мобилизацията върви с пълна сила, за сега в Украйна, скоро и у нас.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Започнали са да мобилизират насилствено и бабички . Другите са на привършване
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От цялата работа ще се увеличи броят на украинските вдовици.Ще започнат да идват насам и към Западна Европа в търсене на нови мъже.Ще трябва да ги утешаваме после няма как.И те са хора а и ние затова сме хора да си помагаме и утешаваме взаимно в трудните моменти.
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съвършено излишно излагане на риск на най-ценния вид хора на планетата - бели млади хора. Дано тази война да свърши колкото е възможно по-скоро.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То в демократична Украйна стана по-зле да се живее и от Северна Корея,както излиза...
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тоя е решил да си съсипе държавата тотално
23
20
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Не бях се замислял 21 ви..Наистина руските бойци от страните на стан са малки 16 до 18 годишни.Видях украински бойци на 28 в чужбина, но освободени от войната заради заслуги. Това е причината Башкирия Киргизстан Таджикистан Узбекистан Тюркменистан Казахстан цинганинстан ХАТЧИКИТЕ да се отделят от Русия и не вземат децата им. Гният по полетата не ги прибират и ги обявяват за дезертьори, за да не плащат обещетение. Това е Русия
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До последния украинец! ХУБУ *** да нстани до последния източноевропеец ?