На прага на третата година от войната Украйна затяга мобилизацията

Минималната възраст за призоваване ще е 25 вместо 27 години
99
На прага на третата година от войната Украйна затяга мобилизацията
Снимка: БГНЕС

Украинското правителство внесе в парламента изменен вариант на законопроект за затягане на правилата за военна мобилизация, предаде Ройтерс.

Първоначалният вариант на текстовете беше публикуван на 25 декември, но по-късно те бяха върнати за преразглеждане заради общественото недоволство, което предизвикаха. Депутати и анализатори заявиха, че някои разпоредби нарушават Конституцията и крият рискове от корупция, отбелязва Ройтерс.

Реформите се смятат за жизненоважни, тъй като Киев трябва да попълни личния си състав на бойното поле. Скоро ще започне третата година от началото на войната, а пред пунктовете за призоваване вече не се извиват опаки от украински мъже доброволци.

Още по темата

Важна разпоредба в новия законопроект е минималната възраст за призоваване да е 25 вместо 27 години.
Запазват се ключови текстове от първоначалния законопроект, включително изпращането на  мобилизационни известия по електронен път и налагането на строги наказания на хората, които не спазват правилата за мобилизация.

Остава и изискването гражданите, които искат да заминат за чужбина и кандидатстват за паспорти, да представят документите си за военна регистрация.

Военните комисии ще могат да се обръщат към съда за всеки опит за избягване на военна повинност. Санкциите ще включват замразяване на банкови сметки и активи, ограничения за пътуване и използване на превозни средства.

Срокът на мобилизация ще бъде ограничен до 36 месеца, като се предвиждат някои изключения за наборници с висше образование или специалисти от някои сектори.

Съгласно нова разпоредба някои осъдени лица ще могат да служат в армията.

Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Мъжете във военна възраст могат да напускат страната само със специално разрешение.

В края на миналата година президентът Володимир Зеленски заяви, че военните са предложили да мобилизират още 450 000-500 000 души в армията. Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни каза, че тази цифра отчита военните планове и прогнозите за възможните загуби. Военните анализатори казват, че тази цифра обхваща цялата година.  /БТА, Николай Велев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
22
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
Фалшивия путин унищожи толкова много руснаци и е чудно как не го влачат по улиците като Кадафи! Путин изби руската федерация!
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
10, защо байДжо не атакува Русия????? През Камчатка. От Аляска? Защо да загиват американци, когато може да воюва като жертва украинците. Щом свършат украинците, ще подгони към фронта поляците, словаците, чехите, румънците и нас. Прислужници бол. Има шапшали да му вършат черната работа.
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Файда от мобилизация няма! Как с калашникова кашимерия ще се бориш срещу дронове, балистични ракети, умни бомби, високотехнологични оръжия? Хората само ще загинат зян! Плюс това никъде не е казано, че щом си се родил от даден пол си длъжен да ходиш да работиш при военните и да се биеш. Плюс това, тези дето бягат, и с право, не отиват с паспорта на ГКПП-то, а директно пресичат границата през горите, там няма кой да ги спре.
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро ще дойде време и лично Зеленчо да нарами автомата и да ходи на фронта, просто няма да има кой друг. Само че дали ще го направи, как мислите? Аз смятам, че бързо ще офейка в САЩ където ще получи американска пенсия за заслуги и роля в някой холивудски комиксов филм
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цецо Кинжала, най-честа практика е малади мъже украинци да се дегизират като старци. Пуснали са в продажба специални силиконови не лица, а цели глaви със сребърни коси.
16
3
 
37
 
! Отговори
Ммда преди 3 месеца
Мобилизацията няма да спаси Украйна. Слабо подготвени новобранци изкарали мижава подготовка, са само " пушечно месо ". Като се прибави и липсата на достатъчно муниции и ПВО, перспективата пред Украйна е апокалиптична. Едва ли ще помогне и смяната при генералите - със сигурност ще влоши още повече нещата. Единствената възможност са преговорите. Приятен ден!
15
10
 
26
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 месеца
Хитлер не е унищожил толкова украински руснаци колкото зеленото джудже - чудя се как не го влачат по улиците като кадафиТой унищожи украйна
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Залужни вече е уволнен от Зеленото джудже.Без Залужни вече ще може да се мобилизира наред,дори и жени.Всичкото укра ще отива на фронта при Авдеевка и Роботино.Който избягал избягал от Украйна.
13
2
 
32
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
Измислена статия. Отдавна са метнали и 16 годишните в месомелачката, тук пошете за 26 годишни. Няма месо вече, даже и джендърите ги пратиха на фронта. 26 годишни има, но те бегаха с джиповете по лурортите в цяла европа и харчат парите на родителите си - корумпета
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киевският режим призовава европейците да спрат помощите за украинските бежанци, за да се върнат те в Украйна и да бъдат мобилизирани още на границата.
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствения начин да спре могилизацията е мирът.
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ахмет Утешителя.Не само вдовици има всякакви украинки във Варна.Но да вдовиците са доста и много палаво се оглеждат при вида на българки мъж.Не може да се сбърка този поглед жадни са за ласки и любов.
9
5
 
21
 
! Отговори
Ахмед Утешителя преди 3 месеца
Нямам нищо против мобилизацията при укрите.Във Варна съм и тук е пълно с укровдовици които обикалят по улиците въпреки студеното време.Станах спец по утешаване на укровдовици за има няма година и половина.Лесно се запознават и още по лесно се впускат в големите приключения.А и са хубави.Ощастливил съм доста,но и още може.
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Байдрън започна тази война. Донбас защитава цялостта си. Като му е виновна Русия, защо не атакува Русия????? През Камчатка. От Аляска и там, но май симерингата не държи срещу Русия.
7
6
 
37
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 3 месеца
Мобилизацията е необходима защото укрите са дали над половин милион жертви.По улиците военкоматите са усилили патрулите и ловят хора наред.Честа практика е украинци да се дегизират като украинки,с токчета,перуки и гримирани.
6
5
 
32
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
ЖЕНИ , ДЕЦА , САКАТИ , СТАРЦИ - ЖАЛЪК ЗЕЛЬО ПРАЩА В ОКОПИТИ !!!
5
5
 
43
 
! Отговори
християнин преди 3 месеца
Украинците хвърлят на смърт собствените си млади мъже.Безумие!Преди войната Укр. имаше население около 40 млн.,вкл 10 млн руснаци от трите области/вече под руско управление/.Останаха 30 млн.През границите офейкаха около 7 млн.Питам,как една държава с целокупно население от 23 млн.,може да си позволи самоубийствено поведение чрез такава мобилизация?Така е,като начело стои евреин-комик.И слушат англичани и американци.
4
44
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Путин започна тази война.Украйна защитава цялостта си.Като му е виновен Сащ, защо не атакува Сащ?????През Камчатка Аляска и е там, но май симерингата не държи срещу Сащ.
3
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски! Залужний! Мобилизирайте,и покажете на руснаците,че Украйна не им е там някаква Чечня
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пардон - могилизация