Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?

Информацията за уволнението му е противоречива
3 фев 2024 07:53, Нели Христова
230
Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?
Снимка: БГНЕС

Вечерта на 29 януари украинските медии съобщиха, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний може да е бил освободен от длъжност. Тази информация беше споделена от няколко настоящи и бивши членове на Върховната рада, парламента на Украйна, както и от новинарски публикации и канали в Telegram.

Някои източници казаха, че украинският президент Володимир Зеленски вече е подписал указ за освобождаването на Залужний, но все още не го е обявил публично. Говореше се, че шефът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов е потенциалният заместник на Залужни. Други източници заявиха, че командирът на ВСУ е бил уведомен само устно за уволнението, без то да е официално оформено с указ. Според източниците Залужний е бил извикан в кабинета на президента и му е предложен постът на посланик, който той е отказал.

Официални лица скоро съобщиха, че информацията за уволнението на Залужни "не е вярна". Министерството на отбраната на Украйна публикува следното съобщение в Telegram: "Уважаеми журналисти, отговаряме на всички едновременно: Не, това не е вярно". Прессекретарят на президента Владимир Зеленски Сергей Никифоров съобщи, че "президентът не е уволнил Залужний".

Източник от украинското ръководство, който е запознат със ситуацията, каза на Meduza, че информацията за предстоящото уволнение на Залужни е фалшива и че в близко бъдеще няма да има уволнения. По време на вечерното си видеообръщение Зеленски не направи изявления за Залужний.

Украинското издание "Дзеркало тижня", позовавайки се на източник от кабинета на Зеленски и близък до Залужний, съобщи, че президентът се е срещнал лично с главнокомандващия на 29 януари, като му е предложил да подаде оставка. Според източника Залужний е отговорил, че е право на Зеленски като президент да решава с кого иска да работи, въпреки че самият той не възнамерява да пише писмо за напускане. За да освободи главнокомандващия на ВСУ с указ на президента, министърът на отбраната също трябва да издаде съответната заповед, отбелязва изданието.

Източниците на изданието съобщават, че на Залужни не е било предложено "нищо адекватно или съществено" — само позицията на помощник или съветник. Според тях уволнението на Залужни може да е първата от много кадрови промени в командната структура на ВСУ и политическото ръководство на страната.

Financial Times, позовавайки се на четири източника, запознати със ситуацията, писа, че кабинетът на Зеленски вече е взел решение да уволни Залужний, въпреки че все още определя точния момент и кандидата, който да го замести. Потенциалните приемници включват Александър Сирски, командир на Сухопътните сили на AFU, и Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Украйна.

Самият Залужний не е коментирал информациите за неговото уволнение. На страницата си във Facebook той публикува снимка без надпис, на която се вижда как позира с началника на Генералния щаб на ВСУ Сергей Шаптала.

Международните медии обсъждат възможен разрив между Зеленски и Залужни от миналата есен. След провала на контранастъплението на Украйна Залужний даде интервю за The Economist, в което каза, че войната е в задънена улица и може да се проточи с години. Зеленски отговори, като каза, че не вярва, че ситуацията е стигнала до задънена улица, а по-късно каза, че е било голяма грешка военните да се намесват в политиката.

Според съобщения в медиите Зеленски започнал да заобикаля Залужни, когато общувал с други командири и правел злобни шеги по адрес на главнокомандващия.

"Това наистина обезсърчава командира и най-важното – пречи на командването на цялата армия", пише изданието "Украинска правда", позовавайки се на източници от най-близкото обкръжение на Зеленски. Официални изявления, направени от кабинета на Зеленски, посочиха слуховете за конфликт между него и Залужни като глупости и ги приписаха на информационната война на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
10
 
! Отговори
Това е преди 3 месеца
Единственият шанс за мир в Европа е Русия да унищожи фашистите в Киев,ако това не стане ни чакат дълги години беди и мъки.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера изгледах едно 11 минутно видео как Укропите атакуват пълна трагедия. Руснаците здраво са се подготвили и няма вариант Укрите да имат прогрес. Вчера атакуващите с 6 Брадлита и около рота попаднаха в минно поле 4 Брадлита излязоха извън строя от мини и артилерия а войниците се бореха за живота си без крайници кой без крак, ръка, ранен 11 минути снимано с дрон пълна трагедия видя се един войник който скочи от Брадлито да помага на 5 ранени войника сам попадна на мина и му разскъса крака.
44
1
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Предложението на Англия ,към НАТО да вкарат войски в Украйна и за пряк сблъсък от вчера вещае голяма война,но у нас нищо не се пише за това?!
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киев да се сърди на себе си. Ако Порошенско, а след това Зеленски не се бяха подвели по САЩ и бяха спазвали минските споразумения, щяха да си запазят територията. Може би без Крим. Зеленски го избраха, защото обеща да спре терора в Донбас, да не избива рускоговорящи и да могат да говорят навсякъде на руски. Избраха го и след това не изпълни нищо от обещаното. Който се е подвел по САЩ до добро не е стигнал.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този Залужний по-мако лъже и затова ще го уволняват.Всяко зло за добро.Тамън ще се спаси от лудите.По-добре е Зелето да уволнят,защото той разчиства територията за Нов Небесен Йерусалим.Само прави месомелачки като в Бахмут и праща пушечно месо.
41
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Новините от Украйна и за Украйна,стават все повече,което значи че запада зад тях крие катастрофата на фронта.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро целия Свят ще подгони подлите кравари обратно в обора!Само послушните евроджендъре и нашите прислужници ще сменят памперса на байДъна!На всички е омръзнала краварската агресия ,алчност и мазните им лъжи за демокрация.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези украинци не могат да си го набият в главата, че Русия има ресурс да ги смачка със или без западните доставки на оръжия! Зелката да сяда на масата за преговори и да спре да се излага и да си избива народа! За какъв ч-е-п са му териториите с рускоезично население, които не искат да са част от Украйна?
38
2
 
9
 
! Отговори
Всичко що мърда преди 3 месеца
В Киев и още два региона е обявена пълна мобилизация. Прибират ги от кафенета, от автобуси откъдето намерят. Това са региони с преобладаващо Укроговорящо население. Докато хвърляха на фронта като пушечно месо рускоговорящи, Българскоговорящи, Унгарскоговорящи украинци, някак си вървеше. Ама сега като опря до техните деца да ходят на фронта, Укрите взеха малко да се дърпат. И като нищо ще си сложат подписа на договора да се приключи. За ужас на ФАЩ!
37
1
 
6
 
! Отговори
Усещате ли мириса преди 3 месеца
В Брюксел съм! И тук има фекален мирис! Усеща се навсякъде но особено около сградата на ЕП! Чакам малко да завали поне да отмие!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски почна да действа като Путин с конкурентите си за поста президент. Все пак март месец трябва да има избори в Украйна...ако Зеленски позволи да се случат.
35
8
 
1
 
! Отговори
Заминавам да ги режа преди 3 месеца
На 75 съм. Но имам сили! Като прочетох новината извадих стария калач от мазата и изплясках един пълнител във въздуха. Бабите в селото получиха световъртеж. Кокошките спряха да носят! Събрал съм пенсии няколко. Заминавам за майка Русия. Там с калача в ръка ще умра. За кузата! За доброто! И срещу джЯндърити и джендерастити.
34
3
 
6
 
! Отговори
Майка Русия преди 3 месеца
Унижението на Украйна тепърва предстои. В страната 404 вече се провежда тотална масова мобилизация! Всичко живо дето мърда от 18 до 60 години се лови по улиците и се вкарват в центровете за обучени. Разпратени са призовки чре посолствата включително и на избягалите украинци в чужбина. И тук ще бъде унижението защото Запада няма да ги пусне! Защото а ги пуснат, ще се сбогуват с бая кинти дето укрите харчат по курортите.
33
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Прав е Зеленски. Урките са се пазят, нашенските про'с"таци дето гласуват за ЕС - на фронта!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледах видео как десетина Брадлита и Леопарди се бяха засилили да пробиват Руските отбранителни линии но попаднаха в минно поле. Лансетиъте ги засвяткаха яко! После артилерията! Нацистите излизаха с крясъци от горящите Брадлита, някои от тях горяха като факли. Един се натъкна на мина и се срина. Друг войник отиде да му помогне но мина му откъсна краката. От цял взвод хора дали и 10 оцеляха не знам.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Залужний бе този който каза на Зеленски, че Украйна неможе да спечели войната на фронта. Той каза на Зеленски, че теябва да се преговаря с Русия за постигане на мир и спасяване на хиляди украински животи. Но това го превърна във враг на диктатора Зеленски.
30
2
 
9
 
! Отговори
До 86 преди 3 месеца
Руснаците имат топки и си отстояват интересите и точно този факт докарва до лудост и до истерия джендърясълия евроатлантически контингент сред които си и ти. Ти отдавна си се простил с тези вторични полови белези и мълчаливо си преживяш кквото ти сервират по купените медии. А после го повтаряш като папагал.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самите Украинци виждат вече в Зеленски един диктатор, който чрез войната се опитва да се задържи на власт с цената на живота им. Украинците харесват повече Залужний, в него вождат спааение от режима на Зеленски и край на войната. Затова и Зеленски иска да го премахне. То се превърна във негов враг
28
2
 
8
 
! Отговори
До Джон сУик преди 3 месеца
Светът отваря очи и с всеки изминал ден проумява къде е истината и кой се бие за правата кауза! Медийните була на ФАЩ и Фанглия не могат да скрият прогнилите разядени лица на сатанистките режими на Запад. Всичко се знае. Всичко се вижда!
27
4
 
6
 
! Отговори
Ще пищите преди 3 месеца
Евроатлантичета! Ще пищите по въжетата! А след това душите ви ще пищят по пътя към преизподнята. Там където принадлежат всички нац-исти, Ба-н-дер-овци и разни други сатанисти.