Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?

Информацията за уволнението му е противоречива
3 фев 2024 07:53, Нели Христова
230
Разрив или слухове: Каква ще е съдбата на Валерий Залужний?
Снимка: БГНЕС

Вечерта на 29 януари украинските медии съобщиха, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний може да е бил освободен от длъжност. Тази информация беше споделена от няколко настоящи и бивши членове на Върховната рада, парламента на Украйна, както и от новинарски публикации и канали в Telegram.

Някои източници казаха, че украинският президент Володимир Зеленски вече е подписал указ за освобождаването на Залужний, но все още не го е обявил публично. Говореше се, че шефът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов е потенциалният заместник на Залужни. Други източници заявиха, че командирът на ВСУ е бил уведомен само устно за уволнението, без то да е официално оформено с указ. Според източниците Залужний е бил извикан в кабинета на президента и му е предложен постът на посланик, който той е отказал.

Официални лица скоро съобщиха, че информацията за уволнението на Залужни "не е вярна". Министерството на отбраната на Украйна публикува следното съобщение в Telegram: "Уважаеми журналисти, отговаряме на всички едновременно: Не, това не е вярно". Прессекретарят на президента Владимир Зеленски Сергей Никифоров съобщи, че "президентът не е уволнил Залужний".

Източник от украинското ръководство, който е запознат със ситуацията, каза на Meduza, че информацията за предстоящото уволнение на Залужни е фалшива и че в близко бъдеще няма да има уволнения. По време на вечерното си видеообръщение Зеленски не направи изявления за Залужний.

Украинското издание "Дзеркало тижня", позовавайки се на източник от кабинета на Зеленски и близък до Залужний, съобщи, че президентът се е срещнал лично с главнокомандващия на 29 януари, като му е предложил да подаде оставка. Според източника Залужний е отговорил, че е право на Зеленски като президент да решава с кого иска да работи, въпреки че самият той не възнамерява да пише писмо за напускане. За да освободи главнокомандващия на ВСУ с указ на президента, министърът на отбраната също трябва да издаде съответната заповед, отбелязва изданието.

Източниците на изданието съобщават, че на Залужни не е било предложено "нищо адекватно или съществено" — само позицията на помощник или съветник. Според тях уволнението на Залужни може да е първата от много кадрови промени в командната структура на ВСУ и политическото ръководство на страната.

Financial Times, позовавайки се на четири източника, запознати със ситуацията, писа, че кабинетът на Зеленски вече е взел решение да уволни Залужний, въпреки че все още определя точния момент и кандидата, който да го замести. Потенциалните приемници включват Александър Сирски, командир на Сухопътните сили на AFU, и Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Украйна.

Самият Залужний не е коментирал информациите за неговото уволнение. На страницата си във Facebook той публикува снимка без надпис, на която се вижда как позира с началника на Генералния щаб на ВСУ Сергей Шаптала.

Международните медии обсъждат възможен разрив между Зеленски и Залужни от миналата есен. След провала на контранастъплението на Украйна Залужний даде интервю за The Economist, в което каза, че войната е в задънена улица и може да се проточи с години. Зеленски отговори, като каза, че не вярва, че ситуацията е стигнала до задънена улица, а по-късно каза, че е било голяма грешка военните да се намесват в политиката.

Според съобщения в медиите Зеленски започнал да заобикаля Залужни, когато общувал с други командири и правел злобни шеги по адрес на главнокомандващия.

"Това наистина обезсърчава командира и най-важното – пречи на командването на цялата армия", пише изданието "Украинска правда", позовавайки се на източници от най-близкото обкръжение на Зеленски. Официални изявления, направени от кабинета на Зеленски, посочиха слуховете за конфликт между него и Залужни като глупости и ги приписаха на информационната война на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
8
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 3 месеца
Залужни-малужни ,Зелянски-наркомански ,Кулеба-мулеба и всички укропитеци трябва и ще бъдат изтребени като заразно и ненужно племе от фашисти.Цялата воняща фашистка дупка ще бъде изравнена.Язък за новите 50 милиарда ,които съдират от гърба на еврГейците ,както и от нашия.Над милиард на година отиват за навлеците от Оссрайната ,усмърдяла курортите ни.Никой от тези пияници не работи и не спазва законите ни.Вън укропите от страната ни!!! Тагаренко-Денко ,заедно с тях!!!
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този няма спечелена битка през кариерата си, не прекаляват ли с новините за него?
64
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Залужний е мислещ главнокомандващ с реална представа за това какво се лсучва на бойното поле. Още преди повече от месец каза, че украинската армия трябва да се изтегли на нови отбранителни позиции на запад и че няма как да се мисли за нова украинска атака. Но за наркоманчето тази истина не му харесва, защото господарите му плащат да пролива още украинска кръв. Украйна е ясно, че ще загуби. Въпросът е колко пушечно месо ще даде още.
63
0
 
5
 
! Отговори
89 до 107 преди 3 месеца
Изглежда Природата ще е мааалко подпомогната. ? Калифорния е целта? А после тръгва и Йелоустоун. Така е в предсказанията.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просветнало му е и се е осъзнал, че завръщане на мечока обратно няма и досега никой в историята не го е направил. Франсето и мустакатият се пробвали, но друго се случило.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пpилиkaтa мeжgy 3aлyжни и 3eлeнckи e, чe и gвaмaтa ca aнти-pyckи нaциoнaлиcти. A paзлиkaтa e, чe nъpвият e ykpaинckи нaциoнaлиcт, a втopият aмepиkaнo-изpaeлckи...
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами успехите му са огромни-като се почне от Мариупол, Донецк, Волноваха, Соледар, Артемовск....и т.н. Следващият ще довърши работата, половината им територия на укрите замина.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Успешна контра и перемога
58
1
 
3
 
! Отговори
Щурко преди 3 месеца
Хамстер Валера (както и близкият му роднина плъх) усети нещо нередно и пръв реши да напусне пробития кораб "Галушкин Украил" на "заслужена почивка" под контрола на пендос.
57
1
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
И в Украйна както у нас военните са се превърнали в куртизанки на власта и политиците и са забравили клетвата си да служат на народа.
56
2
 
16
 
! Отговори
Ще се молите бе преди 3 месеца
Ще се молите. За капчица бензин, за молелулка газ. ВОВА НЯМА ДА ДАДЕ!
55
3
 
7
 
! Отговори
И засвистяха преди 3 месеца
И засвистяха небесата! Кинжалите прорязват тъмнината. Буданиов в кома е в Берлин, Залужни веч почива в мир.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според нашите медии и платените драскачи Укропите са си върнали Крим и всички области. Обаче реалноста е друга освен, че немогат да напреднат и метър вчера на три места Руските сили са придвижили доста напред. Скоро очаквайте щурм на Харков 164к групировка с над 3500 танка и бронирани машини и още 25К груровка за подръжка е вече готова. Шойгу преди няколко месеца спомена, че края на юли ще бъде преломен. Ако това е визирал значи наистина скоро ще очакваме щурм на Харков. Ще отпорят НАЦИСТА!
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Времето работи за Русия, а това е най-страшното за запада. Защото те разчитаха, че като наливат пари и оръжия в Украйна конфликта ще се проточи много дълго, те са богати и могат да си го позволят и дори и не помислиха за план Б, как може русия с икономика 2% от световния БВП да устои на страни които имат над 50%, това е невъзможно, Русия няма да издържи. Оказа се, че Русия издържа, а те вече не издържат и сега са в паника.
52
4
 
12
 
! Отговори
Белгород тръгнаБратя преди 3 месеца
Братя, Белгород тръгна!!! И няма спиране!! Заложени са торпедота Посейдон по 50 мегатона термоядрени глави по прайбрежието на фашистката империя ФАЩ! Ще ги залива ядрено цунами високо колкото пирамидите в Египет! Във Вашингтон са в ступор!
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сорос е слънце! Всички евроатланти гледат слънцето Сорос. И захласнати по лъчистия образ забравят дори да сменят пълните си памперси! Но ще дойде време и от изток ще дойдат едни ракетки, едни фишечета. И ще изгреят ЯДРЕНИ СЛЪНЦА! Тогава евроатлантиците ще плачат, ще се молят но ще е късно. Няма да имат време и да са прекръстят даже. С пълни памперси ще бъдат изпарени!
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някакъв си генерал Глен казал /дал ултиматум/, че 1) РФ трябва да предостави отчет за броя на "Сармат" и "Посейдон" в своя арсенал и 2) РФ трябвало да предостави на колективния запад /Пиндостан/ образци от тези свои супер оръжия. Руснаците веднага отговориха, че могат да изпратят "Сармат" на собствен ход. Щял да стигне до Вашингтон за 10 минути.
49
3
 
5
 
! Отговори
В Париж се молят преди 3 месеца
В Париж се молят! Палят свещи и се молят горещо да дойде Православната армия от Запад и да ги избари от мъките и от сатанизма! Не се издържа вече
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще целувате! Ще целувате краката на ВОВА и ще молите да ви пусне Сармата и да ви отърве. Но ВОВА няма да ви изключи от щепсела толкова бързо и безболезнено.
47
3
 
8
 
! Отговори
Стига бе! преди 3 месеца
Този на снимката има вид на обикновен украински алкохолик. Нашмъркания трябва първо да го свали от длъжност, и после все пак вслушвайки се в съветите му - да го мобилизира и прати първа линия на фронта. Няма страшно, според пропагандата която се шири в България там е най-безопасно понеже само руснаци умират. Да избягва жилищни квартали и да не бъде в близост до бреммени жени , защото САМО там падат отломки от свалените всички руски ракети и дронове и затова е най-опасно.