Сенатът на Конгреса на САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.

На ход е Камара на представителите
296
Сенатът на Конгреса на  САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.
Снимка: Pixabay

Сенатът на Конгреса на САЩ, контролиран от демократите, прие законопроект за отпускане на помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда долара. Сега проектът е изпратен за одобрение в доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса, съобщи БТА като се позова на Ройтерс. Агенцията допълва, че там шансовете за приемането на документа остават ниски.

Законопроектът е одобрен със 70 срещу 29 гласа. 22 сенатори от Републиканската партия са го подкрепили също.

„От години, може би десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който да има такова влияние не само върху националната ни сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация“, заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. Той изрази увереност, че документът ще получи също толкова силна двупартийна подкрепа, ако бъде гласуван в Камарата на представителите.
Ройтерс припомня, че преди да бъде подписан от президента Джо Байдън и да стане официално закон, законопроектът трябва да се гласува и от Камарата на представителите, но, според агенцията, това ще стане трудно.
Председателят ѝ, представителят на републиканците Майк Джонсън го разкритикува, че няма да спре рекордния поток от мигранти през американско-мексиканската граница. Президентът демократ Джо Байдън призоваваше в продължение на няколко месеца Конгреса да побърза с новата помощ за Украйна и партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион, включително Тайван. След нападението на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври 2024 г. той също така поиска средства за съюзника на САЩ, заедно с хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането от Сената на законопроекта, който предвижда конкретно за Украйна помощ в размер на 61 милиарда долара.
„Американската помощ ще приближи мира до Украйна и ще възстанови глобалната стабилност, което ще доведе до засилена сигурност и просперитет за всички американци и за целия свободен свят“, заяви той в социалната мрежа "Екс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: УкрайнаСАЩпомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 2 месеца
Одобрението на Сената е едно голямо нищо. Конгресът е важен. Той никога няма да одобри помощ за Украйна. Да се запомни. И още нещо. 90% от тези пари си остават в САЩ. Харчат се в САЩ, което си е добре.
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя долар само гренясали хартийки . Копаят дъното . Печатари ...
261
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
За сметка на долари за ООН и НАТО. Даже по-евтино ще им излезе. Да не говорим, че по-правилно.
260
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците да се предават на руснаците , за да се спасят от Е-ленски и смъртта !
259
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е-ленски да ги очаква с маАлко закъснение , през 2050г. .
258
0
 
3
 
! Отговори
Аврам преди 2 месеца
Конгрес и сенат в САЩ са две различни понятия за сведение на упражняващите се в писане тук журналисти. Сенат на конгреса е ноунаенс или просто фейкнюз.
257
0
 
4
 
! Отговори
Зе преди 2 месеца
До До невежата по-долу Първо това не е помощ , а е заем . Потвърждавам. Току що излезе клип с обръщение на Зеленски към Америуканския Сенат в което казва че ако не могат да дадат парите като помощ могат да ги отпуснат като ЗАЕМ на Украйна . И след войната украинците ще ги връщат. Нито дума за репарации от Русия . Звучеше много отчаяно.
256
2
 
8
 
! Отговори
До невежата по-долу преди 2 месеца
Първо това не е помощ , а е заем. Краварите нощо не дават даром. Второ заема е одобрен он Сената, което беше ясно че ще стане, както е и ясно че няма да бъде одобрен от Камарата на представителите. Невежеството, наглостта и чуждопоклоничеството винаги са ходили ръка за ръка,но във твоя случай е дори и по лошо, защото кресливостта взима надмощие. Добре е че все пак в България кресливите са малцинство
255
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички копейки говориха че няма да одобрят помощта. Май им пресъхна слюнката и сега не са толкова разговорливи.
254
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано и повече да им дадат та Путин най накрая да миряса!Аман вече-нямало такава държава,обаче Ленин и Сталин кой знае защо според Путин я признали!Даже когато създавали СССР всички републики влизали доброволно,но и можели да излязат доброволно.И вяиж ти при Путин не можело! Трябвало каквото той каже! Е,да ама хората в Украйна не искат и ще се бият! Затова трябва светът да ги подкрепи.
253
0
 
4
 
! Отговори
до 248 преди 2 месеца
По това време всички бяхме комсомолци.Никой не те пита искаш или не! Виж като следвах бе друго-от 225 българи само 3-*** бяха БКП-ци!Останалите бяхме и си останахме безпартийни! Никога не съм членувал в нито една партия.Защото се убедих,че ако днес живеем по ралично от хората в пещерите го дължим на инженерите ,а не на политиците!Още тогава се убедих.Инженерите са измислили електрификацията,а политиците режима на тока!
252
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кеми, пак преписвате невярно! Трябва да учите "четене с разбиране".Сената в САЩ верифицира, Долната камара на Конгреса приема законите. А Долната камара е републиканците и даже няма да гледат законопроекта, защо председателя и, отказва въобще да го внесе.Поняли товаришч Скитник?
251
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинките пенсионери,ще вземат ли пенсия или няма, това е въпросът.
250
0
 
6
 
! Отговори
Компютри...Компоти.. преди 2 месеца
Няма одобрение, а само законопроект. Дали ще бъде одобрен.... Божа работа.
249
1
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 2 месеца
Ками, сенатът не е одобрил 61 млрд, наркоманът си ги плещи тия. Айде стига с тая *** пропаганда на ***..
248
2
 
10
 
! Отговори
одобри ама не одобри преди 2 месеца
тия нашите жълтурковци дали знаят какво преписват?
247
0
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
В конгреса председателя Марк Джонсн е ПРИЯТЕЛ на Тръм ,който е противник на "помоща" за Украйна от САЩ и съотношението на демократите срещу републиканците е 220 към 210 Има 3 вариантаа)Марк Джонсън сам " да реши" че няма да има париб)През гласуване -нев)с ласуване -да,отпускане на милиарди за УкрайнаВерятноста 15-65-20 ,но ако е мине с да,то значи президента на САЩ е кукла на конци където някои му дръпат конците..
246
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците от Зенит и Авдеевка да се предават, обкръжени са, няма и път за излаз от там, ако не се предават докато е време, няма да оживеят, предавайте се, за да живеете!
245
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 249 3 ЩБр. май е била в Селидово днес... По-добре да изтърват повторен позор като в "Азовсталь".
244
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 248 "Копейки, не ви остават много..." Ся, Украйна беше част от СССР., малък си и затова не знаеш. А животът на бившите комсомолци беше изключително труден заради криминалният преход, ама и това не знаеш. Плащат данъци, които са те издържали в училище, ама малък си и затова не знаеш.