Сенатът на Конгреса на САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.

На ход е Камара на представителите
296
Сенатът на Конгреса на  САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.
Снимка: Pixabay

Сенатът на Конгреса на САЩ, контролиран от демократите, прие законопроект за отпускане на помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда долара. Сега проектът е изпратен за одобрение в доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса, съобщи БТА като се позова на Ройтерс. Агенцията допълва, че там шансовете за приемането на документа остават ниски.

Законопроектът е одобрен със 70 срещу 29 гласа. 22 сенатори от Републиканската партия са го подкрепили също.

„От години, може би десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който да има такова влияние не само върху националната ни сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация“, заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. Той изрази увереност, че документът ще получи също толкова силна двупартийна подкрепа, ако бъде гласуван в Камарата на представителите.
Ройтерс припомня, че преди да бъде подписан от президента Джо Байдън и да стане официално закон, законопроектът трябва да се гласува и от Камарата на представителите, но, според агенцията, това ще стане трудно.
Председателят ѝ, представителят на републиканците Майк Джонсън го разкритикува, че няма да спре рекордния поток от мигранти през американско-мексиканската граница. Президентът демократ Джо Байдън призоваваше в продължение на няколко месеца Конгреса да побърза с новата помощ за Украйна и партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион, включително Тайван. След нападението на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври 2024 г. той също така поиска средства за съюзника на САЩ, заедно с хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането от Сената на законопроекта, който предвижда конкретно за Украйна помощ в размер на 61 милиарда долара.
„Американската помощ ще приближи мира до Украйна и ще възстанови глобалната стабилност, което ще доведе до засилена сигурност и просперитет за всички американци и за целия свободен свят“, заяви той в социалната мрежа "Екс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: украйнаСАЩпомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 2 месеца
До До 216-Дженди ,ти имаш нужда от помощ!Психар ти трябва!Пари за Укропия няма да има.А и тези които им дадоха ,укропите ги окрадоха.Виж как живеят наглите укропи по нашите скъпи зимни курорти ,където ти никога няма да стъпиш.И ако искаш ,бегай към Укропия да им помагаш ,докато укропите се плацикат по басейните и джакузитата.
222
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слава на Украйна и смърт за путин!!!
221
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До222 Е тук е България бе руска копейко и ти ще мълчиш като си в чужда страна щото ще изхвърчиш бързо бързо към дупката от,която си изпълзял
220
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До222 Е тук е България бе украинска копейко и ти ще мълчиш като си в чужда страна щото ще изхвърчиш бързо бързо към дупката от,която си изпълзял
219
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 220.Ами тук е България бе руска нагла копейко и никой нито те е канил нито пък ти е искал мнението.Айде аз като дойда да прося в руслямистан тогава да ми се обясняваш
218
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви сенати кви 5 лв .Никакви помощи ,че вече ни бактиса с техните помощи. С чужда пита помен не става.Оня зеления да спира с просията че дразни.
217
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 220.Ами тук е България бе украинска нагла копейко и никой нито те е канил нито пък ти е искал мнението.Айде аз като дойда да прося в Урколандия тогава да ми се обясняваш
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази "помою", всъщност е кредит, който Украйна ще трябва да върне. Особеното на кредита е, че парите ще си останат в САЩ, примерно за покупка на оръжие.
215
0
 
5
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
А защо ние българските данъкоплатци ,не можем да разберем колко милиарда Тагаренко е подарил на Окрайнината?Колко милиарда ни струва издръжката на укрофашагите-дезертьори?Колко милиарда плащаме на краварите ,за да ни охраняват?А реално да пазят предателите от сглобката!
214
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейки имате право да мълчите. Айде при Митрофанов и отивайте да поднасяте цветя при паметника на Альоша! След това към Авдеевка.
213
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те досега наляха над 200 и тези 60 изобщо ще си потънат в дън земя.Хубаво пушки оръжия ама трябва и да има кой да борави с тях.
212
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 210.А ми тук не ти е руслямистан бе руска копейко и кво правят руснаците и украинците ни интересува,само не мога да разбера що се набутваш да хвалиш путин и после те боли като някой ти каже истината.Тук е България и всеки е виждал руските нагли копейки дето просят с евтини лозунги
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Агентът на ГРУ Мелания Тръмп ще даде съответните разпореждания на съпруга си.
210
5
 
3
 
! Отговори
До 216 преди 2 месеца
Интервюто на путин им помогна да се осъзнаят с какъв психопат си имат работа и немедленно да изпратят нова помощ.
209
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 210.А ми тук не ти е урколандия бе украинска копейко и кво си правят руснаците и украинците си е тяхна работа и нас не ни интересува,само не мога да разбера що се набутваш да ни занимаваш с нея после те боли като някой ти каже истината.Тук е България и никой не е виждал копейки освен украинските нагли копейки дето просят с евтини лозунги
208
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укри имате право да мълчите. Айде при Тагаренко и отивайте да поднасяте цветя при паметника на Альоша! След това към Авдеевка.
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мислех, че ще се осъзнаете и ще си поправите малоу мието. Какъв Сенат на Конгреса, оли го френи!?
206
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не действа така ювелирно като Украйна. Колкото повече вървите против Украйна толкова по-зле за вас. Украйна се усъвАршенства всеки час. Пръска всички противници. Слава на Украйна! Врагът ще бъде разбит!
205
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само в сайта не става, копейки. Затова пращаме оръжие на Украйна и бутаме съветски паметници, а вие се плюнчите по форумите.
204
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не действа така ювелирно като Русия. Колкото повече вървите против Русия толкова по-зле за вас. Русия се усъваршенства всеки час. Пръска всички противници. Слава на Русия! Врагът ще бъде разбит!